Άρθρο Καραλαριώτου για την Ημέρα της Γυναίκας

8-3-2012
«Η γυναίκα στον καιρό του Μνημονίου…..»

«Ο φετινός εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας βρίσκει τις Ελληνίδες περισσότερο προβληματισμένες από ποτέ.
Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης είναι αισθητές σε όλους τους πολίτες, οι γυναίκες όμως, λόγω της πολυπλοκότητας του ρόλου τους, πλήττονται ακόμη περισσότερο.
Οι γυναίκες και οι νέοι είναι τα πρώτα θύματα της οικονομικής κρίσης και στην αγορά εργασίας. Το χάσμα στις αμοιβές ανδρών γυναικών διευρύνεται , ενώ οι γυναίκες είναι πρώτες και στις απολύσεις. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία μία στις τρεις γυναίκες άνω των 65 ετών και μία στις τέσσερις στις ηλικίες 16 – 24 ετών βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας ενώ μία στις πέντε γυναίκες είναι μακροχρόνια άνεργη.

Ο εορτασμός της Ημέρας της Γυναίκας σήμερα 8 του Μάρτη είναι καθαρά συμβολικός και έρχεται απλώς να μας υπενθυμίζει κάτι που οφείλουμε να έχουμε κατά νου κάθε ημέρα του χρόνου: τον κορυφαίο ρόλο της γυναίκας στη ζωή του ανθρώπου και την ανάπτυξη των σύγχρονων κοινωνιών αλλά και τις αναγκαίες αλλαγές και προσπάθειες που πρέπει να γίνουν στο κοινωνικοπολιτικό μας σύστημα για να μην παραμείνουν οι γυναίκες εκτεθειμένες μπροστά σε αυτή τη νέα τρομακτική οικονομική πραγματικότητα.
Σήμερα περισσότερο από ποτέ εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης οι συνθήκες ζωής των γυναικών επιδεινώνονται.
Γι΄ αυτό οι δημόσιες παρεμβάσεις και η θεσμική κατοχύρωση τους δεν είναι πολυτέλεια αλλά βασική προϋπόθεση της αναπτυξιακής, κοινωνικής και πολιτιστικής  πολιτικής με την  οποία επιχειρείται η διέξοδος της χώρας μας από την κρίση.
Η 8η Μαρτίου είναι περισσότερο ημέρα αγωνιστική παρά εορταστική, μία ημέρα περισσότερο απολογισμού κι ανάληψης δράσης παρά εφησυχασμού.
Σήμερα είναι πάρα πολλές οι εργαζόμενες μητέρες που ζουν καθημερινά με τον φόβο της απόλυσης, ενώ ζουν μόνες τους ή με συζύγους ή συντρόφους που κι αυτοί ή είναι άνεργοι ή αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να χάσουν τη δουλειά τους. Ο αγώνας τους για την επιβίωση είναι πολύπλευρος, καθημερινός και σκληρός και επηρεάζεται άμεσα από όλες τις θεωρούμενες «παράπλευρες» επιπτώσεις των μνημονιακών πολιτικών. Π.χ. παιδικοί σταθμοί που κλείνουν, σχολεία χωρίς βιβλία, κατάργηση επιδομάτων και γενικότερα κατάρρευση κάθε είδους κοινωνικής συνδρομής. Δείγμα των καιρών είναι και το γεγονός ότι πολλές γυναίκες πλέον καθυστερούν την μητρότητα για οικονομικούς λόγους.
Η σημερινή κρίση και η βαθιά οικονομική, κοινωνική, πολιτική, θεσμική ύφεση πλήττουν διπλά τις γυναίκες: τόσο στην οικογένεια όσο και στην αγορά εργασίας. Οι γυναίκες είναι υποχρεωμένες πλέον να διαχειριστούν τον προϋπολογισμό της οικογένειάς τους, με την ακρίβεια βασικών αγαθών να καλπάζει, αλλά και να λειτουργήσουν σε μια αγορά εργασίας όπου οι μισθοί συρρικνώνονται ραγδαία. Είναι εκείνες που δέχονται πολύπλευρη επίθεση από την κρίση, που την βιώνουν έντονα σχεδόν σε καθημερινή βάση και καλούνται να τα βγάλουν πέρα με κατά πολύ μειωμένα ή και καθόλου έσοδα, χωρίς πλέον καμία κοινωνική στήριξη. Οι γυναίκες θα πρέπει να έχουν φωνή και αξιοπρέπεια. Ειδικά σήμερα, στους δύσκολους καιρούς του Μνημονίου που όλα γίνονται σκληρότερα.
Το διαχρονικό αίτημα περί ουσιαστικής επίτευξης της ισότητας των δύο φύλων είναι αυτονόητο. Το επίκαιρο και μείζον ζήτημα φέτος, στην Ελλάδα του Μνημονίου είναι το δικαίωμα της εργασίας στην γυναίκα και δη στην μητέρα. Πρέπει να μας απασχολήσουν σοβαρά οι μακροχρόνια άνεργες γυναίκες και οι αποκλεισμένες από την αγορά εργασίας. Είναι επίσης οι γυναίκες που αποκλείονται από τα κέντρα λήψης αποφάσεων, οι σύγχρονες εργαζόμενες μητέρες για τις οποίες δεν έχουν προβλεφθεί αρκετές δομές που θα τους επιτρέψουν να συνδυάσουν εργασία και οικογένεια, οι γυναίκες επικεφαλείς των μονογονεϊκών οικογενειών και τελικά όλες εκείνες οι γυναίκες που παλεύουν καθημερινά για να πετύχουν κάτι καλύτερο.
Η Πολιτεία είναι υποχρεωμένη σήμερα να δώσει κίνητρα στους εργοδότες για την απασχόληση τους.
Η «Ημέρα της Γυναίκας» είναι για να μας θυμίζει ότι έχουμε ακόμα πολλά να κάνουμε μέχρι να φθάσουμε στην ημέρα εκείνη όπου οι διακρίσεις ανάμεσα στους ανθρώπους θα γίνονται όχι με βάση το φύλο, αλλά με βάση τις πραγματικές ικανότητές τους και το τι μπορούν να προσφέρουν..
Η «Ημέρα της Γυναίκας» είναι για να μας θυμίσει για μία ακόμη φορά ότι θα πρέπει να υποκλιθούμε με σεβασμό σε όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως φύλου, που κυνηγούν τα όνειρα και τις φιλοδοξίες τους και παλεύουν να τα πραγματοποιήσουν, κόντρα στις αντιξοότητες των καιρών.
Πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε για να στηρίξουμε τη γυναίκα ώστε κι εκείνη με τη σειρά της να αποτελέσει στη συνέχεια υγιές στήριγμα και πρότυπο για την οικογένεια της»

Ρένα Καραλαριώτου
Αντιπεριφερειάρχης Λάρισας –
Αναπληρώτρια Πρόεδρος
Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας των Φύλων
Περιφέρειας Θεσσαλίας

Add Comment