Απολογισμός «Αριστερής Παρέμβασης στη Θεσσαλία»

ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΑΝΗ ΓΕΝΙΚΟΜΣΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΑΣΣΟΝΑ

Του Γιάννη Μουκίδη

Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου δράσης της «Αριστερής Παρέμβασης στη Θεσσαλία – Ανταρσία για την Ανατροπή», ο περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλίας κ. Φάνης Γενικομσίου βρέθηκε στην Ελασσόνα(στο χώρο του καφέ «ΣΑΝΤΕ») με φίλους της Αριστερής Παρέμβασης στη Θεσσαλία και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, συζητώντας και παρουσιάζοντας τον απολογισμό του ενός χρόνου λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου, καθώς και τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την παρουσία και δράση της Παρέμβασης στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Ανάμεσα στα άλλα, ο κ. Φάνης Γενικομσίου τόνισε:
«Η νέα Περιφερειακή Διοίκηση δεν έχει καμία σχέση με την Τ.Α., που ιστορικά γνωρίσαμε. Η νέα αυτή μορφή οργάνωσης έρχεται να εξυπηρετήσει, να προωθήσει και να προσαρμόσει τις λειτουργίες της στη νέα εποχή της κρίσης, της αντιδραστικής μετάλλαξης του κράτους και της Ε.Ε. Φυσικά δεν έχουμε καμιά ψευδαίσθηση πως η λύση των λεγόμενων τοπικών προβλημάτων θα έρθει από τις αποφάσεις του Π.Σ. Αντίθετα, πιστεύουμε βαθιά πως, η επίλυση των προβλημάτων θα δοθεί από την ανάπτυξη ενωτικού λαϊκού κινήματος σε αντικαπιταλιστική κατεύθυνση και σε αυτό θα συμβάλλουμε αποφασιστικά. Σήμερα, χωρίς να χαιρόμαστε γιαυτό επιβεβαιώθηκε πλήρως η εκτίμηση μας για την αντιδραστικότητα του Καλλικράτη. Ο ίδιος ο κανονισμός λειτουργίας του Π.Σ. αποδεικνύει τον αντιδημοκρατικό, διοικητικό χαρακτήρα της λεγόμενης Τ.Α.. Οι όποιες διαβουλεύσεις γίνονται με φορείς, έχουν σκοπό να ρίξουν στάχτη στα μάτια του κόσμου και να παρουσιάσουν ως δημοκρατική τη λειτουργία της «Τ.Α.». Καλούν σε διαβούλευση φορείς στους οποίους υπάρχουν συγκεκριμένοι συσχετισμοί και που εκφράζουν συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα. Στα οικονομικά, ενώ υπάρχουν μεγάλες περικοπές του κρατικού προϋπολογισμού από κονδύλια που προορίζονταν για την «Τ.Α.» αποδέχονται την κατάσταση χωρίς να επιδιώκουν τη δημιουργία κινήματος διεκδίκησης των παρακρατηθέντων. Αυτό έχει ως συνέπεια να υπάρχει σοβαρή μείωση των προϋπολογισμών της περιφέρειας αλλά και των Δήμων. Στον τομέα του προσωπικού υπάρχουν ελλείψεις στις Υπηρεσίες. Η απόσπαση υπηρεσιών από τις πρώην Νομαρχίες στους Δήμους, οι πρόωρες «αναγκαστικές» συνταξιοδοτήσεις και η «εφεδρεία» οδήγησαν στο άδειασμα των υπηρεσιών, με συνέπεια τη λειψή, έως την ανύπαρκτη δυνατότητα ανταπόκρισης στις στοιχειώδεις απαιτήσεις λειτουργίας των υπηρεσιών. Εκτίμησή μας είναι πως μόνο με μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό μπορείς να σχεδιάσεις και να υλοποιήσεις οποιοδήποτε μακρόχρονο προγραμματισμό, και μάλιστα με το ελάχιστο κόστος. Η οικονομική και πολιτική ενίσχυση συγκεκριμένων τομέων της παραγωγής και των υπηρεσιών (τουρισμός, διατροφικός τομέας) δείχνει το ρόλο της περιφέρειας σε περίοδο κρίσης. Η έντονη προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (κυρίως φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες) – και ακόμη δεν άρχισε να υλοποιείται το πρόγραμμα «Ήλιος» – γίνεται χωρίς κανένα σχεδιασμό και πάντοτε μέσω του ιδιωτικού τομέα…».
Και ο περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλίας κ. Γενικομσίου συνέχισε: «στην παραπέρα δράση μας, παίρνοντας υπόψη και τις παρατηρήσεις των συντρόφων και φίλων μας θα προσανατολιστούμε ακόμη περισσότερο στην καλύτερη σχέση μας με τα κινήματα που για μας αποτελούν την πηγή άντλησης της δύναμής μας. Θα καταβάλουμε μεγαλύτερη προσπάθεια ώστε να συμβάλουμε στην ανάπτυξη του εργατικού – αγροτικού – κτηνοτροφικού κινήματος, των κινημάτων για νερό, ρύπανση, περιβάλλον, ανεργία, ενέργεια, αγροτοδιατροφικός τομέας, τουρισμός, δημοκρατικά δικαιώματα, «χαράτσια», ρατσισμός, πολιτισμός, κλπ. Μέσα από την σχέση μας αυτή να προβάλλονται και να στηρίζονται οι αντικαπιταλιστικές, διεκδικήσεις που είναι οι μόνες που μπορούν να πετύχουν νίκες στην εποχή μας…».
Κλείνοντας τον απολογισμό, ο περιφερειακός σύμβουλος της Αριστερής Παρέμβασης στη Θεσσαλία τόνισε ότι στη χώρα θα είναι ραγδαία η εξέλιξη των πραγμάτων και θα δημιουργηθεί εκρηκτική κατάσταση. «Πρέπει να προταχθούν πρώτα τα κοινωνικά ζητήματα. Να δημιουργηθούν συλλογικότητες σε όλα τα επίπεδα για να πάρουν τα πράγματα στα χέρια τους. Η Αριστερά πρέπει να κάνει μεγάλες τομές», ολοκλήρωσε ο κ. Γενικομσίου.

Add Comment