Μνήμη και τιμή για τα Ολοκαυτώματα

ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

Του Γιάννη Μουκίδη

Ήταν κάτι το διαφορετικό και ξεχωριστό για την πόλη της Ελασσόνας η εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους εκτελεσθέντες στα Ολοκαυτώματα του Σαρανταπόρου, της Τσαριτσάνης και του Δομενίκου.
Ήταν μια μουσικοποιητική εκδήλωση, στην αίθουσα θεάτρου «Δημάρχου Βασιλείου Φαρμάκη», στη μνήμη των θυμάτων – εκτελεσθέντων της Κατοχής 1941 – 1944, στη μνήμη των αντίστοιχων Ολοκαυτωμάτων που έγιναν στην περιοχή.


Στην αρχή της εκδήλωσης, που παρουσίασε η μαθήτρια Λυκείου Άννα Βούζα, χαιρετισμούς απηύθυναν ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Γιώργος Πασχόπουλος και ο δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Γιώργος Λαζούρας(μετέφερε το ψήφισμα του Εθνικού Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών).
Ανάμεσα στα άλλα, ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Γ. Πασχόπουλος επεσήμανε: «Τιμάμε τη μνήμη των συμπατριωτών μας που εκτελέστηκαν από τα στρατεύματα κατοχής, την 19η Ιανουαρίου 1943 στο Σαραντάπορο, την 16η Φεβρουαρίου 1943 στο Δομένικο και την 20η Μαρτίου 1943 στην Τσαριτσάνη.
Το Δομένικο, το Σαραντάπορο, η Τσαριτσάνη και τόσα άλλα χωριά της κατοχικής Ελλάδας, βίωσαν στο πετσί τους την απόλυτη βαρβαρότητα των κατακτητών με σφαγές, λεηλασίες, εκτελέσεις. Ο μακρύς κατάλογος των Ελληνικών Πόλεων και Χωριών που κάηκαν από τους ναζί και τα χιλιάδες θύματα, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, που σφαγιάστηκαν στο όνομα του φρικιαστικότερου παραλογισμού που γνώρισε η ανθρωπότητα, του ναζισμού, αποτελούν για μας σήμερα μια βαριά κληρονομιά. Τα ολοκαυτώματα ήταν για τους κατακτητές «μαθήματα τιμωρίας» σε όσους τόλμησαν να αντισταθούν, και τόλμησαν να υπερασπιστούν την εθνική τους κυριαρχία και αξιοπρέπεια. Οφείλουμε να παραδειγματιστούμε από το παρελθόν μας για να οδηγηθούμε σε μέλλον ειρηνικό και δημιουργικό. Είναι σημαντικό να διατηρήσουμε τη μνήμη μας».
Στη συνέχεια, ο αντιδήμαρχος Ελασσόνας κ. Ι. Τσούτσος, ο πρόεδρος του Τ.Σ. Σαρανταπόρου κ. Ι. Βαίτσης και ο εκπαιδευτικός κ. Ευάγγελος Σαπουνάς(ως εκπρόσωπος των κατοίκων της Τσαριτσάνης) αναφέρθηκαν ξεχωριστά στο ιστορικό του κάθε Ολοκαυτώματος, του Δομενίκου, του Σαρανταπόρου και της Τσαριτσάνης αντίστοιχα.
Ακολούθησε το μουσικοποιητικό μέρος της βραδιάς με απαγγελίες ποιημάτων από μαθητές και συναυλία του συνθέτη Παναγιώτη Κωνσταντακόπουλου με παρουσίαση αποσπασμάτων από έργα των Διονυσίου Σολωμού, Νικηφόρου Βρεττάκου, Δημήτρη Μυταρά, Κώστα Τύμβιου και Πέτρου Πετράτου.
Τα έργα ερμήνευσαν ο διάσημος βαρύτονος(…γνωστός από τις συναυλίες του με τον Μίκη Θεοδωράκη) Ανδρέας Κουλουμπής, η νεαρή και πολλά υποσχόμενη ερμηνεύτρια Όλγα Πάσχου και ο ίδιος ο συνθέτης, που ήταν και στο πιάνο.
Παραβρέθηκαν ακόμη: ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσόνας κ. Βασίλειος, οι αντιδήμαρχοι Ελασσόνας κ.κ. Τ. Γκαμπέτας, Φ. Τσιόγκας, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Αθ. Ζιώγας, οι δημοτ. σύμβουλοι κ.κ. Ι. Νάνος, Αθ. Κλεισιάρης, ο πρόεδρος του Τ.Σ. Τσαριτσάνης κ. Αχ. Μητσιμπόνας, ο αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Σπ. Καραγκούνης, ο πρόεδρος του Εθνικού Δικτύου Νέων Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών κ. Χαρ. Δασκαλάκης, η δασάρχης Ελασσόνας κ. Ζωή Φτίκα, ως εκπρόσωπος του Δικτύου «Περραιβία» ο κ. Κ. Φουρκιώτης, μέλη της διοίκησης της Λαογραφικής Εταιρίας, του Χ.Ο.Σ. Ελασσόνας, εκπαιδευτικοί, μαθητές, κ.ά.

Add Comment