«Δυνάμωμα των Οικολόγων Πράσινων στη Βουλή»

ΜΗΝΥΜΑ ΑΠΟ ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΗΝ ΕΛΑΣΣΟΝΑ

Του Γιάννη Μουκίδη

«Πρέπει να δυναμώσει η παρουσία των Οικολόγων Πράσινων στο Ελληνικό Κοινοβούλιο ως η φωνή της πολιτικής οικολογίας δίπλα στον μικρό παραγωγό χωρίς αγροτικό λαϊκισμό…». Αυτό ήταν, συμπερασματικά, το μήνυμα που έστειλε η εκδήλωση – ημερίδα των Οικολόγων Πράσινων στην Ελασσόνα, με κεντρική θεματική «Πράσινες προτάσεις για την αγροτική επιχειρηματικότητα».

Η επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας των Οικολόγων Πράσινων κ. Ιωάννα Κοντούλη αναφέρθηκε στην ανάγκη για μια αγροτική πολιτική, με μετρήσιμους στόχους, χρονοδιαγράμματα, αξιολόγηση και ιχνηλασιμότητα ευθυνών στην καθυστέρηση υλοποίησης των επενδύσεων, αλλά και για ένα σταθερό πλαίσιο που θα ενθαρρύνει την αγροτική επιχειρηματικότητα. «Σήμερα οι ευθύνες του κράτους στην υλοποίηση του Προγράμματος των Νέων γεωργών και των Σχεδίων Βελτίωσης συνδέονται με καθυστερήσεις και πολύ γραφειοκρατία. Προσδοκούμε η εφαρμογή της Νέας ΚΑΠ να μην έχει τα προβλήματα του παρελθόντος στην ενεργοποίηση των δικαιωμάτων και να στηρίζεται στις πραγματικές ανάγκες των τριών τύπων γεωργίας της χώρας μας, ορεινής, πεδινής και νησιώτικης», υπογράμμισε.
Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να απευθύνουν ερωτήσεις στα στελέχη των Οικολόγων Πράσινων με συντονιστή της συζήτησης τον κ. Κώστα Κούτσικο(συντονιστή της Πολιτικής Κίνησης Οικολόγων Πράσινων Λάρισας), που διερωτήθηκε σχετικά με τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που μπορεί να υπάρχουν στον αγροτικό τομέα στο πλαίσιο της κρίσης, όταν οι αγρότες δεν έχουν καμία πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό και σε εγγυήσεις.
Ακόμη, διευκρινίστηκε ότι το όραμα των Οικολόγων Πράσινων για την ανάπτυξη δεν εκφράζεται με την μεγέθυνση ενός τομέα, αλλά με την παράλληλη ανάπτυξη όλων των τομέων μιας οικονομίας. «Στηρίζουμε τους μικρούς παραγωγούς, τους Συνεταιρισμούς Νέας Γενιάς, τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές επιχειρήσεις και τους βιοκαλλιεργητές που αλλάζουν τα αρνητικά στερεότυπα για την αγροτική επιχειρηματικότητα», επεσήμαναν χαρακτηριστικά τα στελέχη των Οικολόγων Πράσινων.
Ενδιαφέρον παρουσίασαν και οι εισηγήσεις των κ. Μάκη Κοψίδη(οικονομολόγου – αναπλ. μέλους Π.Σ.), κ. Δημ. Παπακωνσταντίνου(γεωπόνου – μέλους της Θεματικής Ομάδας Γεωργίας) και του κ. Τέλη Τσόγκα(γεωπόνου – επ. στελέχους της Θεματικής Ομάδας Γεωργίας).
Σύντομη παρέμβαση έκανε και ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Πασχόπουλος, που τόνισε: «Οι Ο.Τ.Α. οφείλουν να επαναπροσδιορίσουν με νέους όρους την απασχόληση στην ύπαιθρο. Μπορεί οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ να είναι ένα μικρό κόμμα, αλλά λένε ανοικτά όλα αυτά που δεν τολμούν να διατυπώσουν τα μεγάλα κόμματα…».
Στην εκδήλωση των Οικολόγων Πράσινων το παρών έδωσαν ακόμη: ο αντιδήμαρχος κ. Φ. Τζιόκας, ο δημοτ. σύμβουλος κ. Δ. Έξαρχος, ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας των Οικολόγων Πράσινων κ. Ι. Παρασκευόπουλος, το μέλος Π.Σ. – οργανωτικός υπεύθυνος Στ. Ελλάδας – Θεσσαλίας κ. Τηλέμαχος Σπασίδης, το επ. στέλεχος του Γραφείου Οικολόγων Πράσινων Θεσσαλίας κ. Κυριάκος Τσίπης, ο πρόεδρος της Μ.Κ.Ο. «ΔΡΥΑΣ» κ. Αστ. Χλωρός, ο βιοκαλλιεργητής – οινοποιός κ. Αθ. Μηνάς, από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ολύμπου – Κισσάβου οι κ.κ. Σπ. Αναγνωστάκης και Ανδρ. Γκανάτσιος, αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων Μαγνησίας, ο κ. Κ. Τσιγιάννης, καθώς και μέλη – φίλοι του χώρου από το νομό Λάρισας.
Συναντήσεις με φορείς
Στη συνάντηση του κλιμακίου των Οικολόγων Πράσινων με τον δήμαρχο Ελασσόνας κ. Γιώργο Πασχόπουλο συζητήθηκαν θέματα για την τυροκομία και την διαχείριση του τυρόγαλου, την απορρύπανση του Ελασσονίτη ποταμού από τα απόβλητα, η πρόταση του Δήμου για τον Όλυμπο, η οποία διαπιστώθηκε ότι είναι σε σωστή κατεύθυνση, το πρότυπο ορειβατικό κέντρο στο Κοκκινοπηλό, το θέμα για την μη εγκατάσταση των μονάδων του λιγνίτη στην περιοχή, η ανάγκη να υλοποιηθούν έργα όπως το φράγμα του Αγιονερίου, η παράκαμψη της Ελασσόνας, και τέλος η ανάγκη που υπάρχει για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας επενδύοντας στην ποιότητα και την προστασία του περιβάλλοντος.
Με το πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου της Τσαριτσάνης κ. Αχιλλέα Μητσιμπόνα συζητήθηκαν θέματα για την κτηνοτροφία στη περιοχή, την έλλειψη αποχετευτικού δικτύου και για την παραγωγή των καπνών.
Στο Λιβάδι η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον αντιδήμαρχο Ελασσόνας κ. Νίκο Καψάλη και με το συμβούλιο του Γυναικείου Συνεταιρισμού Λιβαδίου, όπου συζητήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο συνεταιρισμός καθώς και γενικότερα οι δυνατότητες ανάπτυξης του Λιβαδίου.
Ακόμη η αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων ξεναγήθηκε στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ολύμπου – Κισσάβου, όπου διαπιστώθηκε η ανάγκη στήριξης του έργου του, προκειμένου να μεταβιβάζει περιβαλλοντικές αξίες στους πολίτες του «αύριο».

Add Comment