Υπογραφή συμβάσεων Leader από την αντιπεριφερειάρχη Λάρισας κ. Ρένα Καραλαριώτου

Οι επτά πρώτες συμβάσεις συνολικού ύψους 858.788,30 ευρώ και αναλογούσας ενίσχυσης  429.394,15 ευρώ  για ιδιωτικές επενδύσεις μέσω του Προγράμματος Leader, υπογράφηκαν χθες το πρωί στην Ελασσόνα από την  Πρόεδρο της Επιτροπής Διαχείρισης Προγράμματος Leader – Αντιπεριφερειάρχη Λάρισας κ. Ρένα Καραλαριώτου.


Πρόκειται για τις πρώτες από τις 22 συνολικά συμβάσεις του  Τοπικού Προγράμματος “Προσέγγιση LEADER” του  Άξονα 4 του  ΠΑΑ 2007-2013 για την περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, ενώ στο  αμέσως επόμενο διάστημα θα υπογραφούν και οι υπόλοιπες.
Το ποσό  των 3.731.912,15 εκ. ευρώ και αναλογούσας ενίσχυσης 1.865.956,08 εκ. ευρώ που θα δοθεί στις 22 επιχειρήσεις που εντάχθηκαν για χρηματοδότηση στο πρόγραμμα LEADER, αναμένεται να δώσει ώθηση στις ιδιωτικές επενδύσεις στην περιοχή, μεσούσης μάλιστα της οικονομικής κρίσης.
Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της ΕΔΠ Leader κ. Καραλαριώτου, τα απαιτούμενα  ποσά για τις πληρωμές των παραπάνω έργων έχουν ήδη κατατεθεί  σε ειδικό Τραπεζικό λογαριασμό. Συνεπώς, και μέχρι να εξαντληθεί το παραπάνω  ποσό, η ταχύτητα υλοποίησης των ενταγμένων επενδυτικών σχεδίων και συνακόλουθα η απορρόφηση των χρημάτων και η εκταμίευση της επόμενης δόσης εξαρτάται πλέον από τους ίδιους τους επενδυτές.
Το Πρόγραμμα LEADER, που χειρίζεται η Αναπτυξιακή Εταιρία Ν. Λάρισας (ΑΕΝΟΛ), θα παράσχει στους ιδιώτες που υπέγραψαν τις σχετικές συμβάσεις  τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε επενδύσεις που αφορούν τυποποίηση – μεταποίηση γεωργικών προϊόντων, ίδρυση – εκσυγχρονισμό βιοτεχνικών μονάδων και επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών  στον τομέα του αγροτουρισμού, με το 50% της επένδυσης να χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Leader.
Η εξασφάλιση ενός τέτοιου σημαντικού ποσού αποκτά ιδιαίτερη σημασία δεδομένης της οικονομικής κρίσης που πλήττει την αγορά και αναμένεται να συμβάλει στην ενίσχυση των επιχειρηματικών σχεδίων στην περιοχή μας.
Οι επενδυτές που υπέγραψαν τις συμβάσεις είναι οι: Ιωάν. Βαϊτσης, Γεώργ. Παπαγεωργίου, Παπαδοπούλου – Ντούγκος Ο.Ε., Κωνσταντίνα Χατζή, Νικόλαος Μόσιος, Γεώργ. Γκουντογιάννης και Δημ. Κούρτης.

Πιο συγκεκριμένα, οι επενδύσεις των επιχειρήσεων θα γίνουν στις παρακάτω δράσεις του προγράμματος Leader:
* Στη Δράση L123α “Αύξηση της αξίας των γεωργικών προϊόντων” (μεταποίηση),
* Στις Δράσεις L311.2 “Ιδρύσεις, επεκτάσεις, εκσυγχρονισμοί χώρων εστίασης και αναψυχής”, L311.4 “Ιδρύσεις, επεκτάσεις, εκσυγχρονισμοί επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση του τουρισμού της υπαίθρου” και L311.6 “Ιδρύσεις, επεκτάσεις, εκσυγχρονισμοί επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών”
* Στις Δράσεις L312.1 “Ιδρύσεις, επεκτάσεις και εκσυγχρονισμοί βιοτεχνικών μονάδων”, L312.2 “Ιδρύσεις, επεκτάσεις και εκσυγχρονισμοί επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών”, L312.3 “Ιδρύσεις, επεκτάσεις και εκσυγχρονισμοί επιχειρήσεων παραγωγής ειδών διατροφής μετά την α΄ μεταποίηση” και L312.5 “Δικτύωση ομοειδών ή συμπληρωματικών επιχειρήσεων όλων των κλάδων της τοπικής οικονομίας”
* Στις Δράσεις L313-5 “Ίδρυση, επέκταση και εκσυγχρονισμός μικρής δυναμικότητας υποδομών διανυκτέρευσης” και  L313-6 “Ίδρυση, επέκταση και εκσυγχρονισμός χώρων εστίασης και αναψυχής”

Κατά τη χθεσινή υπογραφή των πρώτων συμβάσεων στην Ελασσόνα η αντιπεριφερειάρχης κ. Καραλαριώτου επεσήμανε χαρακτηριστικά: “Στη δύσκολη αυτή οικονομική συγκυρία, τα χρήματα που εξασφαλίζονται μέσω του Προγράμματος Leader είναι μία σημαντική στήριξη των επιχειρηματιών προκειμένου να προχωρήσουν στις επενδυτικές τους δραστηριότητες. Δίνεται επίσης η δυνατότητα σε αγροτικές περιοχές του προγράμματος leader να εφαρμόσουν τοπικές στρατηγικές ανάπτυξης. Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το γεγονός ότι παρόλο που διανύουμε ως χώρα μία περίοδο οικονομικής ύφεσης, υπάρχει ενδιαφέρον από νέους ανθρώπους και νέες επιχειρήσεις να αναλάβουν ρίσκα, να επενδύσουν, δημιουργώντας ταυτόχρονα νέες θέσεις εργασίας κι επιβεβαιώνοντας έτσι με τον πιο σαφή τρόπο ότι με στοχευμένα χρηματοδοτικά εργαλεία μπορεί να ενισχυθεί ουσιαστικά η οικονομία”.
Συνεδρίαση της ΕΔΠ  Leader
Πριν από την  υπογραφή των συμβάσεων πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση της Επιτροπής Διαχείρισης Προγράμματος Leader (Ε.Δ.Π.) υπό την πρόεδρο της Επιτροπής – αντιπεριφερειάρχη Λάρισας κ. Ρένα Καραλαριώτου, παρουσία του προέδρου του Δ.Σ. της ΑΕΝΟΛ κ. Θεόδ. Μηνά, των μελών  κ. Β. Λέτσιου, κ. Δημ. Στραφιώτη, κ. Δημ. Συγγούνα, κ. Νικόλαου – Αθανάσιου Καψάλη και του στελέχους της ΑΕΝΟΛ  κ. Σεβαστής Μπασδέκη.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης η Επιτροπή ενημερώθηκε για τις  προτάσεις που κατατέθηκαν από ΟΤΑ και συλλόγους στα πλαίσια της δεύτερης προκήρυξης που έληξε στις 31 Ιανουαρίου, ορίστηκαν Επιτροπές Αξιολόγησης κι Ενστάσεων των προτάσεων και  παράλληλα συζητήθηκε ο χρόνος της νέας προκήρυξης για ιδιωτικές επενδύσεις, που αναμένεται να γίνει περί τα τέλη Μαρτίου, με συνολικό προϋπολογισμό 5.816.578,70 ευρώ και δημόσια δαπάνη ύψους 2.908.289,35 ευρώ.

Add Comment