Τιμήθηκαν οι εκτελεσθέντες του 1943 στο Καυκάκι

Δήμαρχος Ελασσόνας: «Αποζημίωση, Δημοκρατία, Δικαιοσύνη!»

Του Γιάννη Μουκίδη

Ξεχωριστή η συγκίνηση και εφέτος στις καθιερωμένες εκδηλώσεις μνήμης για τους 150 και πλέον κατοίκους του Δομενίκου, του Δαμασίου και του Μεσοχωρίου, που εκτελέστηκαν ομαδικά από τα Ιταλικά στρατεύματα Κατοχής, στις 16 Φεβρουαρίου 1943.
Παρών εφέτος και ο δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Γ. Λαζούρας, μιας ακόμη μαρτυρικής περιοχής της χώρας μας.


Αρχικά, το πρωί, μετά την θεία λειτουργία στο εκκλησάκι στη θέση «Καυκάκι», τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση, όπου χοροστάτησε ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσόνας κ. Βασίλειος. Τέλος, έγινε προσκλητήριο νεκρών και κατάθεση στεφάνων. Τιμές απέδωσε η Φιλαρμονική του Δήμου Ελασσόνας.
Στη συνέχεια, προσκεκλημένοι και πολίτες κατευθύνθηκαν στο Δομένικο όπου έγινε κατάθεση στεφάνων στην προτομή του ήρωα Νικολάου Μπάμπαλη(μοίραρχου, διοικητή τότε της Υποδιεύθυνσης Χωροφυλακής Ελασσόνας), που είχε υψώσει τη δική του δυνατή φωνή διαμαρτυρίας για το φοβερό έγκλημα των Ιταλών, χωρίς να σκεφτεί καν τις επιπτώσεις που θα είχε από τη διαμαρτυρία του. Αμέσως μετά, στην αίθουσα του «Παναγιώτειου» Πνευματικού Κέντρου πραγματοποιήθηκαν απονομές βραβείων για τις τρεις καλύτερες εκθέσεις των μαθητών του Γυμνασίου Δομενίκου με θέμα «Το ολοκαύτωμα του Δομενίκου». Καθώς επίσης απονομή βραβείων «Νικολάου Μπάμπαλη» σε αριστούχους μαθητές και βράβευση επίσης αριστούχων μαθητών από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Κεντρικός ομιλητής της 69ης επετείου του Ολοκαυτώματος του Δομενίκου, που στοίχισε τη ζωή σε αθώους πολίτες, ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Γιώργος Πασχόπουλος, που μεταξύ των άλλων τόνισε:
«Ο μακρύς κατάλογος των Ελληνικών Πόλεων και Χωριών που κάηκαν από τους ναζί και τα χιλιάδες θύματα, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, που σφαγιάστηκαν στο όνομα του φρικιαστικότερου παραλογισμού που γνώρισε η ανθρωπότητα, του ναζισμού, αποτελούν για μας σήμερα μια βαριά κληρονομιά. Σήμερα περισσότερο από ποτέ η μνήμη στους αγώνες και τις θυσίες του λαού μας έχει έναν ακόμα λόγο να παραμένει άσβεστη. Σήμερα που ο λαός μας δοκιμάζεται σκληρά, εγκλωβισμένος σε μια, άλλου είδους, οικονομική κατοχή, οι αγώνες για την ελευθερία μας δίνουν μαθήματα ζωής, μαθήματα επιβίωσης. Οι θυσίες τους αποτελούν παγκόσμιο σύμβολο Ελευθερίας και Ειρήνης. Η ανάδειξή τους είναι υποχρέωσή μας για να σταθούν οδηγός στον αγώνα για την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων, έτσι ώστε να μην επαναληφθούν παρόμοιες θηριωδίες ποτέ ξανά από κανέναν κατακτητή.
Χρέος όλων μας είναι να διατηρήσουμε ζωντανή τη μνήμη της σφαγής και τις κραυγές της απόγνωσης, για να φτάνουν στα μάτια και τα αυτιά των επίδοξων κάθε είδους κατακτητών, θυμίζοντάς τους, πως το αίμα των λαών που σφαγιάζουν αφήνει ανεξίτηλα τα ίχνη του για πάντα στο Ελληνικό Χώμα και μεταλαμπαδεύεται από γενιά σε γενιά και πως τα εγκλήματα πολέμου και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας δεν παραγράφονται, δεν σβήνονται, δεν λησμονιούνται. Δεν υπάρχει λέξη που να χωράει τόσο πόνο, μίσος, οδύνη και ευτελισμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας όσο η λέξη Ολοκαύτωμα. Μια λέξη που εκφράζει τη μοίρα εκατομμυρίων ανθρώπων, σφραγισμένη με βασανιστήρια, εγκλεισμούς, ξεριζωμούς, στερήσεις, τραγωδία, ορφάνια και θάνατο. Οι οικογένειες των θυμάτων των μαρτυρικών πόλεων απαιτούν αποζημίωση και δικαιοσύνη. Η καταβολή των αποζημιώσεων στην Ελλάδα είναι αναγκαία προϋπόθεση για να γυρίσει οριστικά η μαύρη σελίδα του φασισμού και για να προχωρήσουμε, με αλληλεγγύη και ανθρωπιά, προς ένα κοινό δημοκρατικό ευρωπαϊκό μέλλον.
Αποζημίωση, δημοκρατία και δικαιοσύνη! Το επιτακτικό αυτό αίτημα των θυμάτων του ναζισμού αλλά και κάθε μορφής ολοκληρωτισμού είναι ήταν και ο πυρήνας της τοποθέτησης της ελληνικής αντιπροσωπείας στη Χάγη.
Η δικαίωση των Ελλήνων θυμάτων του Ναζισμού μέσω των Ιταλικών δικαστηρίων, έχει οδηγήσει την υπόθεση στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, στο οποίο προσέφυγε η Γερμανία για να ακυρώσει τις αποζημιώσεις και το οποίο ξεκίνησε τη σχετική δικαστική διαδικασία τη Δευτέρα 12/09. Δυστυχώς, στις 3 Φεβρουαρίου εκδόθηκε από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης η αρνητική απόφαση για τα θύματα του Ναζισμού και τις Γερμανικές αποζημιώσεις. Το μέγιστο αυτό πρόβλημα έπρεπε να έχει ήδη αντιμετωπισθεί και λυθεί εδώ και πολλά χρόνια όχι μόνο για την οικονομική, αλλά και για την ηθική αποκατάσταση της τιμής της πατρίδας μας και των αμέτρητων θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας. Οι σχέσεις των χωρών δεν μπορεί να μη διέπονται από αξίες και αρχές…».
Και ο κ. Πασχόπουλος ολοκλήρωσε: «Οφείλουμε να παραδειγματιστούμε από το παρελθόν μας, να βρούμε την κινητήρια δύναμη, να αντισταθούμε και να διεκδικήσουμε. Και πάνω απ’ όλα να διατηρούμε άσβεστη τη φλόγα των αξιών, που μας οδηγούν σε ένα μέλλον ειρηνικό, δημιουργικό, δημοκρατικό. Για να μην ξαναγίνει πόλεμος. Για την καταξίωση όλων αυτών που αγωνίστηκαν, που σφαγιάσθηκαν, που εκτελέστηκαν, που εκδιώχθηκαν, που φυλακίστηκαν, που βασανίστηκαν, που μαρτύρησαν…».
Στις εφετινές εκδηλώσεις μνήμης στην τοποθεσία «Καυκάκι» παραβρέθηκαν:

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστός, οι περιφερειακοί σύμβουλοι κ. Μαρία Μαμάρα και κ. Αθαν. Παιδής, οι δήμαρχοι Ελασσόνας κ. Γ. Πασχόπουλος, Καλαβρύτων κ. Γ. Λαζούρας, Τυρνάβου κ. Ν. Μαλάκος, ο γενικός αστυνομικός διευθυντής της Περιφέρειας Θεσσαλίας υποστράτηγος κ. Βασ. Χαλάτσης, ο αστυνομικός διευθυντής Λάρισας ταξίαρχος κ. Σ. Οφείδης, ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας κ. Λαθύρης, εκπρόσωποι της 1ης Στρατιάς και του αρχηγού Α.Τ.Α., οι διοικητές της 694 ΠΑΠ Ελασσόνας και Δαμασίου, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Ελασσόνας κ. Ελ. Μουλτσιάς, ο πρόεδρος του Εθνικού Δικτύου Νέων Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών κ. Χαρ. Δασκαλάκης, οι αντιδήμαρχοι Ελασσόνας κ.κ. Τ. Γκαμπέτας, Ι. Τσούτσος, Φ. Τζιόκας, Χ. Τσιουβελακίδης και Τιρνάβου κ. Β. Νταβαρούκας, δημοτικοί σύμβουλοι, ο πρώην δήμαρχος Ελασσόνας κ. Π. Χατζήνας, εκπρόσωποι της Ισραηλιτικής κοινότητας ν. Λάρισας, εκπρόσωποι συλλόγων των δημοτικών διαμερισμάτων της περιοχής, απόδημοι Δομενικιώτες, συγγενείς των εκτελεσθέντων και πολύς κόσμος.

Add Comment