Μουσικο-ποιητική εκδήλωση για τα θύματα Δομενίκου, Σαρανταπόρου, Τσαριτσάνης

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ

1943-2012

ΤΕΤΑΡΤΗ 15 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2012 – ΩΡΑ: 8.00 μ.μ.

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων μνήμης για τα θύματα των Γερμανικών και Ιταλικών δυνάμεων κατοχής, ο Δήμος Ελασσόνας, η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Ελασσόνας και οι τοπικές Κοινότητες Δομενίκου, Σαρανταπόρου και Τσαριτσάνης, διοργανώνουν Συναυλία – Μουσικοποιητική Εκδήλωση, την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012 και ώρα 8.00 μ.μ. στην Αίθουσα Θεάτρου «Δημάρχου Βασιλείου Φαρμάκη», με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Συγκεκριμένα θα παρουσιαστούν μελοποιημένα ποιήματα του ποιητή Νικηφόρου Βρεττάκου σε μουσική του συνθέτη Παναγιώτη Κωνσταντακόπουλου. Συμμετέχουν, ο βαρύτονος Ανδρέας Κουλουμπής και η Όλγα Πάσχου.

Το έτος 2012 έχει χαρακτηριστεί ως έτος Νικηφόρου Βρεττάκου και θα παρουσιαστούν τα έργα του «Πικραμένος Αναχωρητής» και «Θολά Ποτάμια».

Λίγα Λόγια για τον Νικηφόρο Βρεττάκο:

Κατέχει μια από τις κορυφαίες θέσεις στη σύγχρονη Ελληνική ποίηση. Ο Νικηφόρος Βρεττάκος, γράφει ο Μιχαήλ Περάνθης, είναι “Ποιητής της ελεύθερης φαντασίας, αφήνεται σε λυρικές ονειροπολήσεις, άλλοτε στους κανόνες της μετρικής και, συχνότερα, σε ρυθμική διαδοχή στίχων. Ιδιοσυγκρασία ευαίσθητη, φύση συναισθηματική και γνησίως λυρική, τυλίγει τα γραφτά του με μια διάχυση τρυφερότητας, δίνοντάς τους το άπλωμα, το γύρισμα και την ελαστικότητα της φαντασίας του”.

Γεννήθηκε τη πρωτοχρονιά του 1912 στις Κροκεές Λακωνίας και πέθανε το 1991 στη Πλούμιτσα Λακωνίας. Η μητέρα του Ευγενία είχε μεταφερθεί στις Κροκεές από το διπλανό μικρό αγροτικό οικισμό, Πλούμιτσα, για να γεννήσει το πρώτο της παιδί. Ο μικρός Νικηφόρος μεγάλωσε στις Κροκεές όπου και τελείωσε το δημοτικό σχολειό.

Έμενε στο σπίτι του αδερφού της μητέρας του, του Νίκου Παντελεάκη που δεν είχε παιδιά. Σαν τελείωσε το δημοτικό πήγε στο γυμνάσιο στο Γύθειο, πάντα με τη βοήθεια του θείου του Νίκου αλλά και άλλων θείων του, μιας και ο πατέρας του ήταν πάμφτωχος. Μετά το γυμνάσιο έφυγε για την Αθήνα και σπάνια πλέον πήγαινε στο χωριό, κι όταν πήγαινε το έκανε για να δει τη μητέρα του την οποία υπεραγαπούσε. Ο Νικηφόρος Βρεττάκος παντρεύτηκε το 1934 την Πίτσα Αποστολίδου με την οποία είχαν δύο παιδιά, τον Κώστα και την Τζένη. Πολέμησε στην Αλβανία το 1940-41 και το 1942 έλαβε μέρος στην Εθνική Αντίσταση.

Ο Λάκωνας ποιητής, κατά τη διάρκεια της χουντικής διδακτορίας, το 1967 αυτοεξορίστηκε. Όταν, με τη μεταπολίτευση, ξαναγύρισε από την ξενιτιά, θαρρείς και ανακάλυψε τη γενέθλια του γη, εγκαταστάθηκε σχεδόν μόνιμα στις Κροκεές. Στις αρχές του 1980 έφτιαξε ένα μικρό σπιτάκι δίπλα στα χαλάσματα της Πλούμιτσας όπου και έγραψε πολλά από τα έργα του αγναντεύοντας το φίλο του τον Ταΰγετο.

Στις μεταγενέστερες συλλογές του, εμφανής είναι μια επιστροφή στη φύση και στη γενέθλια γη που του ανοίγει δρόμους επαφής με τη δημοτική παράδοση. Έγραψε μια μεγάλη συλλογή ποιημάτων καθώς και το ορατόριο «Λειτουργία κάτω από την Ακρόπολη», μια προσφορά στον Ελληνισμό της διασποράς. Έργα του: “Το μεσουράνημα της φωτιάς (1940)”, “Ο Ταΰγετος και η σιωπή (1949)”, “Τα θολά ποτάμια (1950)”, “Πλούμιτσα (1951)”, “Προμηθέας (1979)” κ.ά.

Ο Νικηφόρος Βρεττάκος τιμήθηκε με πολλά Ελληνικά και ξένα βραβεία, ενώ προτάθηκε ως υποψήφιος για το βραβείο Νόμπελ στην ποίηση. Την Κυριακή 4 του Αυγούστου 1991, το πρωί, ο ποιητής του Έθνους άφησε την τελευταία του πνοή στην αγαπημένη του Πλούμιτσα.

Λίγα Λόγια για τον συνθέτη Παναγιώτη Κωνσταντακόπουλο:

Γεννήθηκε στο χωριό Βασιλάκι του Δήμου Αρχαίας Ολυμίας και είναι πτυχιούχος του Μαθηματικού τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει γράψει μουσική βασισμένη σε ποίηση του Διονυσίου Σολωμού, Νικηφόρου Βρεττάκου, Μάνου Ελευθερίου και Μιχάλη Μπουρμπούλη. Έργα του έχουν παρουσιαστεί σε διάφορους χώρους στην Ελλάδα, όπως στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο θέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου και σε πολλούς δήμους. Στο εξωτερικό παρουσιάστηκαν έργα του στη Ν.Υόρκη, στο Σαν Φραντσίσκο, στην Αγία Πετρούπολη κ.α. Συνεργάστηκε με την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ και με μουσικούς της ορχήστρας του Μάνου Χατζηδάκι.

1943-2012

69 ΧΡΟΝΙΑ ΜΝΗΜΗΣ

ΓΙΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ 1941-1944

ΔΟΜΕΝΙΚΟ – ΣΑΡΑΝΤΑΠΟΡΟ – ΤΣΑΡΙΤΣΑΝΗ

Add Comment