Απελευθέρωση Ελασσόνας και Θωρηκτό Αβέρωφ ενώθηκαν!

ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΜΠΑΝΤΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ

ΤΙΜΗΘΗΚΕ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ Γ.Ε.Ν. ΑΝΤΙΝΑΥΑΡΧΟΣ ΚΟΣΜΑΣ ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ

Του Γιάννη Μουκίδη

Με εντυπωσιακό τρόπο άνοιξε η αυλαία των επετειακών εκδηλώσεων του 2012 για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Ελασσόνας. Ήταν μια ξεχωριστή εκδήλωση χρέους, μνήμης και τιμής με τον τίτλο: «ΕΛΑΣΣΟΝΑ – ΟΛΥΜΠΟΣ: 100 χρόνια Ελευθερίας – ΘΩΡΗΚΤΟ ΑΒΕΡΩΦ: 100 χρόνια Ιστορίας», που έγινε στην αίθουσα Θεάτρου «Δημάρχου Βασ. Φαρμάκη», με την συνεργασία του Δήμου Ελασσόνας, της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου(Κ.Ε.Δ.Ε.) και του Δικτύου «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ», προκειμένου να τιμηθούν δύο σπουδαία γεγονότα της σύγχρονης Ελληνικής ιστορίας: τα 100 Χρόνια από την απελευθέρωση της Ελασσόνας και της έναρξης των Βαλκανικών πολέμων που διπλασίασαν τα σύνορα της ελεύθερης Ελλάδας, και ο εορτασμός των 100 χρόνων λαμπρής ιστορίας του Θωρηκτού  «ΑΒΕΡΩΦ».


Παρουσία του Αρχηγού του Γ.Ε.Ν. Αντιναυάρχου κ. Κοσμά Χρηστίδη, η εντυπωσιακή και πολυταξιδεμένη Μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού(με παρουσία 130 χρόνων), υπό την διεύθυνση του καλλιτεχνικού διευθυντή της Πλωτάρχη κ. Γ. Τσιλιμπάρη, παρουσίασε ένα μουσικό ταξίδι σε όλο τον κόσμο με ορχηστρικά έργα, αλλά και κλασσικά τραγούδια μεγάλων Ελλήνων και ξένων συνθετών, που είναι ιδιαίτερα αγαπητά από το ευρύ κοινό. Ο κόσμος καθηλώθηκε από τις ερμηνείες των εκτελεστών και ερμηνευτών της φημισμένης μπάντας και τους καταχειροκρότησε με ενθουσιασμό.
Ακόμη, παρουσιάστηκε ενημερωτικό ντοκιμαντέρ για την 100ετή ιστορία του Θωρηκτού «ΑΒΕΡΩΦ», που σήμερα λειτουργεί ως Πλωτό Ναυτικό Μουσείο. Το «ΑΒΕΡΩΦ» είναι το ενδοξότερο πλοίο της νεότερης Ελλάδας, αποτελεί το μοναδικό ελληνικό έδαφος το οποίο δεν υποδουλώθηκε ποτέ σε ξένο κατακτητή. Είναι το μοναδικό πλοίο που σώζεται σε ολόκληρο τον κόσμο, που πήρε μέρος στις δύο παγκόσμιες συρράξεις του 20ου αιώνα.
Στην αρχή της εκδήλωσης, σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Γ. Πασχόπουλος, ο πρόεδρος του Δικτύου «Περραιβία» κ. Κ. Σκριάπας, και ο προσκεκλημένος αρχηγός του Γ.Ε.Ν. κ. Κοσμάς Χρηστίδης.
Στο τέλος, κάτω από χειροκροτήματα, Δήμος Ελασσόνας και «Περραιβία» τίμησαν το Πολεμικό Ναυτικό μέσω του ίδιου του Αρχηγού του και της Μπάντας του Π.Ν., που αποτελεί τον καλύτερο πρεσβευτή της χώρας μας, προβάλλοντας τα Ελληνικά χρώματα. Με τη σειρά του ο αρχηγός του Γ.Ε.Ν. έδωσε αναμνηστικά δώρα στους «οικοδεσπότες». Ακολούθησε δεξίωση για τους προσκεκλημένους.
Το παρών στην ξεχωριστή εκδήλωση έδωσαν: ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσόνας κ. Βασίλειος, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αστ. Ροντούλης, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Ρένα Καραλαριώτου, ο διοικητής της Α΄ Στρατιάς αντιστράτηγος κ.  Κων. Γκίνης, ο αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας αντιπτέραρχος κ. Φώτιος Κρεβάικας, ο διευθυντής Αστυνομικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας κ. Χαλάτσης, ο περιφερειάρχης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας κ. Λαθύρης, εκπρόσωποι στρατιωτικών και πολιτικών αρχών, οι αντιδήμαρχοι Ελασσόνας κ.κ. Γκαμπέτας, Τζιόκας, Τσιουβελακίδης, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων, και πολύς κόσμος.

 

Add Comment