Σε ετοιμότητα οι υπηρεσίες τις Περιφέρειας Θεσσαλίας για τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα το τριήμερο των Φώτων

Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι υπηρεσίες τις Περιφέρειας Θεσσαλίας για την αντιμετώπιση των έκτακτων καιρικών φαινομένων, καθώς σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, από σήμερα το βράδυ αναμένεται επιδείνωση των καιρικών φαινομένων με χιονοπτώσεις και παγετό σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές, βροχές στα πεδινά και ισχυρούς ανέμους.
Για το λόγο αυτό ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός έθεσε τις υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων σε πλήρη ετοιμότητα, σύμφωνα με το σχετικό σχέδιο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν έγκαιρα τα όποια προβλήματα δημιουργηθούν. H Περιφέρεια Θεσσαλίας εφιστά την προσοχή στους οδηγούς και υπενθυμίζει ότι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να διαθέτουν απαραιτήτως αντιολισθητικές αλυσίδες στα οχήματά τους.

Ένταξη έργων συνολικού προϋπολογισμού 4,6 εκατ. ευρώ για περιβαλλοντικές παρεμβάσεις σε οικιστικά κέντρα σε όλη τη Θεσσαλία

Κώστας Αγοραστός: «Έργα που συμβάλουν στη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής»

Με την έγκριση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού, ολοκληρώθηκε η Αξιολόγηση των προτάσεων που υποβλήθηκαν στον Κύκλο Συγκριτικής αξιολόγησης περιόδου έως 9/11/2011, της Πρόσκλησης Κωδικού Θεματικής Προτεραιότητας «54 : Άλλα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος και την πρόληψη κινδύνων» / Κατηγορία Πράξεων: «Περιβαλλοντικές παρεμβάσεις σε οικιστικά κέντρα», του Άξονα Προτεραιότητας 4 «Αειφόρος Ανάπτυξη και Ποιότητα ζωής στη Θεσσαλία» του Ε.Π. ΧΩΡΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ – ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΗΠΕΙΡΟΥ στο Ε.Σ.Π.Α. 2007-2013.
Τα 6 σημαντικά έργα που εντάσσονται είναι συνολικού Προϋπολογισμού 4.674.157 ευρώ. Η συγχρηματοδότησή τους γίνεται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης με ποσοστό 85%.
Όπως ανέφερε κ. Αγοραστός: «Η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί μία από τις κεντρικές μας προτεραιότητες. Οι περιβαλλοντικές παρεμβάσεις αυτές σχεδιάζονται και υλοποιούνται μέσα από συνέργεια και συνεργασία όλων των βαθμών της αυτοδιοίκησης. Η Αιρετή Περιφερειακή Αρχή βρίσκεται σε συνεχή επαφή για μια κοινή λήψη δράσεων με τους ΟΤΑ, η οποία με έργα όπως τα παρακάτω, θα συμβάλλουν στη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος, τόσο σε τοπικό όσο και ευρύτερο επίπεδο».
Το υπόλοιπο διαθέσιμο ποσό της υπόψη Πρόσκλησης είναι πλέον 5 εκ.ευρώ περίπου και ο τρέχον (και τελευταίος σύμφωνα με την εν ισχύ Πρόσκληση) Κύκλος Συγκριτικής Αξιολόγησης λήγει στις 2 Φεβρουαρίου 2012. Στον εν λόγω Κύκλο Συγκριτικής Αξιολόγησης αναμένεται να υποβληθούν και νέα σημαντικά έργα που θα αφορούν σε οικιστικά κέντρα της Θεσσαλίας έως και 3ου επιπέδου.
Τα έργα που εντάσσονται είναι τα ακόλουθα :

«Αξιοποίηση ευρύτερης περιοχής Απιδανού Ποταμού του Δήμου Φαρσάλων», προϋπολογισμού 331.157,25 Ευρώ, με Δικαιούχο το Δήμο Φαρσάλων.
Αναλυτικότερα το έργο στην ανάπλαση συνολικής έκτασης περίπου 11.900 τ.μ., στο κέντρο της πόλεως των Φαρσάλων. Η περιοχή χρησιμοποιούνταν ως υπαίθριος χώρος στάθμευσης λεωφορείων και για την υπαίθρια εβδομαδιαία λαϊκή αγορά. Ο χώρος χαρακτηρίζεται ως ιστορικής σημασίας διότι υπάρχουν στοιχεία από τις πηγές του Απιδανού Ποταμού. Συγκεκριμένα θα γίνουν οι παρακάτω εργασίες:
Ανάπλαση και δημιουργία πεζοδρομιών, Ανακατασκευή τμήματος της οδού Θέτιδος, για το τμήμα που βρίσκεται σε επαφή με Ο.Τ. 229 και μέχρι το σημείο που υποδεικνύεται από την οριστική μελέτη με τη χρήση υλικών επίστρωσης ανάλογων με αυτά της πλατείας και την μετατροπή του τμήματος αυτού σε ήπιας κυκλοφορίας, Ανάδειξη του χώρου των πηγών Απιδανού Ποταμού και εργασίες καθορισμού και συντήρηση τους, Κατασκευή καθιστικών με τον απαραίτητο εξοπλισμό, Κατασκευή νέων χώρων πρασίνου, Εξυγίανση και εμπλουτισμός των υπαρχόντων χώρων πρασίνου, Κατασκευή υδάτινου καναλιού με εγκαταστάσεις ανακύκλωσης, καθαρισμού, Ηλεκτροφωτισμό του χώρου στα κατάλληλα σημεία με την τοποθέτηση φωτιστικών σωμάτων, Εργασίες οδοστρωσίας των περιμετρικών οδών, σε εφαρμογή του Ρυμοτομικού σχεδίου.

«Περιβαλλοντική Αναβάθμιση της Βόρειας Εισόδου της πόλεως των Φαρσάλων», προϋπολογισμού 380.000 Ευρώ, με Δικαιούχο το Δήμο Φαρσάλων.
Αναλυτικότερα το έργο περιλαμβάνει εργασίες διαμόρφωσης – περιβαλλοντικής αναβάθμισης στη βόρεια είσοδο της πόλεως των Φαρσάλων. Συγκεκριμένα θα γίνουν φυτεύσεις κατά μήκος των πρανών της οδού Λαρίσης μπροστά από το Ο.Τ. Γ 207. Επίσης θα γίνουν εργασίες διαμόρφωσης των Ο.Τ. Γ 210, Γ 211 Β, Γ212 Β, Γ211 Ε και των δρόμων μεταξύ αυτών.
Οι εργασίες αυτές θα συμπεριλαμβάνουν: Γενική εκσκαφή, πλήρωση με φυτική γη, φυτεύσεις, επιχώσεις με E4 και 3 Α ,τοποθέτηση κρασπέδων, πλακοστρώσεις, κατασκευή πέργκολας .
Ακόμη θα κατασκευαστούν υποδομές φωτισμού, υποδομές άρδευσης και αποχέτευσης, θα κατασκευαστεί πέτρινη βρύση, θα αντικατασταθεί η υπάρχουσα περίφραξη του Ο.Τ. Γ 208 (στη νότια και ανατολική πλευρά) με μεταλλικό κιγκλίδωμα και θα κατασκευαστεί διάδρομος περιπάτου, πλάτους 3,00 μ κατά μήκος της παραπάνω περίφραξης, αλλά και περιμετρικά του Ο.Τ. 211 Δ , ο οποίος θα καταλήγει στην Περιφερειακή οδό.

Τα υπόλοιπα έργα στη Θεσσαλία αφορούν:

«Διαμόρφωση Περιβάλλοντος Χώρου του Κλειστού Γυμναστηρίου Παλαμά σε χώρο πρασίνου και αναψυχής», προϋπολογισμού 1.450.000 Ευρώ, με Δικαιούχο το Δήμο Παλαμά.

«Περιβαλλοντική παρέμβαση στην ευρύτερη περιοχή Παλαιών Φυλακών Τρικάλων – Σύνδεση με ποταμό Ληθαίο», προϋπολογισμού 1.500.000,00 ευρώ, με Δικαιούχο τον Δήμο Τρικκαίων.
«Πλατεία στον Κοινόχρηστο Χώρο που βρίσκεται στο Ο.Τ. Γ686 στην περιοχή Ν. Δέλτα της Νέας Ιωνίας Δήμου Βόλου» προϋπολογισμού 700.000,00 ευρώ, με Δικαιούχο το Δήμο Βόλου.
«Οικιστικές Αναπλάσεις στην Δημοτική Κοινότητα Βελεστίνου του Δήμου Ρήγα Φεραίου Νομού Μαγνησίας – Πλατεία Ρολογιού» προϋπολογισμού 313.000,00 ευρώ, με Δικαιούχο το Δήμο Ρήγα Φερραίου.

Add Comment