Νίκος Γάτσας: “Οι 9 βασικοί άξονες δράσης για την αναγέννηση του Δήμου Ελασσόνας”

Τους 9 βασικούς άξονες που θα υπηρετεί ο νέος εκλογικός συνδυασμός της “Ολύμπου Πολιτεία” περιέγραψε ο νέος επικεφαλής της, Νίκος Γάτσας, στην ομιλία παρουσίασης της υποψηφιότητάς του στη συνέλευση του συνδυασμού στο κέντρο “Δίας Παλάς” στην Ελασσόνα.

Ο κ. Γάτσας παρουσίασε τις θέσεις του για την επόμενη μέρα στο Δήμο Ελασσόνας, θέτοντας τις προτεραιότητες της παράταξής του απέναντι στη νυν δημοτική αρχή.

Αποσπάσματα της ομιλίας του παραθέτουμε πιο κάτω:

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Πρώτα από όλα θέλω να σας ευχαριστήσω όλους και όλες για την παρουσία σας σήμερα εδώ στη μεγάλη συνέλευση του συνδυασμού μας. Είναι μεγάλη η χαρά να βρισκόμαστε φίλοι, συνεργάτες, συνοδοιπόροι από το 2010 έως σήμερα στην σημαντική αυτή στιγμή του συνδυασμού μας, την εκλογή του νέου επικεφαλής.

Η απόφασή μου να θέσω τον εαυτό μου ως υποψήφιο επικεφαλής δεν ήταν μία εύκολη απόφαση. Στην απόφαση αυτή συνετέλεσαν διάφοροι παράγοντες, αλλά ο πιο σημαντικός ήταν η ηθική υποστήριξη των ανθρώπων του συνδυασμού και στενών φίλων που αναγνώρισαν στο πρόσωπό μου τον υποψήφιο που μπορεί να οργανώσει, να συνθέσει και να οδηγήσει το συνδυασμό μας σε μία ακόμη νίκη απέναντι στο καιροσκοπισμό και την αδράνεια.

Νομίζω ότι οι περισσότεροι από εσάς με έχετε γνωρίσει προσωπικά, μου έχετε εμπιστευτεί τους προβληματισμούς και τις αγωνίες σας, με έχετε ενθαρρύνει στην πορεία μου από το 2010, όταν ασχολήθηκα για πρώτη φορά με την τοπική αυτοδιοίκηση στο Δήμο Ελασσόνας.

Με απόλυτο σεβασμό στους συνυποψήφιους αλλά και στους ψηφοφόρους, διεκδίκησα ισότιμα την ψήφο των συνδημοτών μας και είχα την τύχη να εκλεγώ ανάμεσα σε μεγάλα ονόματα δημάρχων, αντιδημάρχων και προέδρων των πρώην δήμων και κοινοτήτων. Μάλιστα μαζί με το Μίλτο το Βαρσάμη ήμασταν οι νεότεροι δημοτικοί σύμβουλοι σε ένα δημοτικό συμβούλιο 41 μελών.

Πλάι στους σπουδαίους ανθρώπους της δημοτικής μας ομάδας, έμαθα πολλά και ποτέ δεν αισθάνθηκα μειονεκτικά λόγω της απειρίας μου ή αλλιώς λόγω της μεγάλης εμπειρίας των συναδέλφων. Ποτέ δεν αισθάνθηκα ότι το αξίωμα του δημοτικού συμβούλου ήταν μόνο ένας τιμητικός τίτλος, που θα μπορούσα απλώς να προσθέσω στο βιογραφικό μου, αλλά μία θέση ευθύνης απέναντι στο μέλλον αυτού του τόπου, τα παιδιά μας, αλλά και εμάς τους ίδιους που θέλουμε η ποιότητα ζωής μας να βελτιώνεται σταθερά.

Θέλω να πιστεύω ότι ήμουν από τους συμβούλους που μελετούσαν εξαντλητικά τα θέματα του δήμου, παρενέβαινα όταν το έκρινα χρήσιμο και συνέβαλλα με τις γνώσεις μου στη διευθέτηση ζητημάτων που απασχολούσαν τους δημότες μας.

Βέβαια, ένιωθα συχνά ότι καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μία πρωτοφανή στενότητα, κυρίως οικονομική, που οφειλόταν στην υποχρηματοδότηση αλλά και στη βίαιη προσαρμογή που επιβλήθηκε με τη συνένωση 9 πρώην δήμων και κοινοτήτων, την κατάργηση υπηρεσιών, τη συγχώνευση άλλων, τον ασφυκτικό οικονομικό έλεγχο, αλλά ακόμη και τον κίνδυνο κατάρρευσης δομών και υπηρεσιών.

Με τη σοφή καθοδήγηση του δημάρχου μας και την καθοριστική συμβολή της δημοτικής μας ομάδας διατηρήσαμε υψηλό το επίπεδο των υπηρεσιών και βάλαμε ισχυρές βάσεις για την οικονομική ανάπτυξη του Δήμου μας.

Το 2013 ο Γιώργος Πασχόπουλος έδωσε τη δυνατότητα στους νεότερους της δημοτικής μας ομάδας, το Γιάννη Δραγατσίκη, το Δημήτρη Έξαρχο, το Μίλτο Βαρσάμη και εμένα, να συνεχίσουμε το έργο των εμπειρότατων και ικανότατων συναδέλφων μας.

Τότε ήταν που ανέλαβα τη θέση του Αντιδημάρχου Διοικητικών Υπηρεσιών και ΚΕΠ, μία θέση που τίμησα –εκτιμώ- προσφέροντας όλο μου το χρόνο και αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητές μου, παρά τις δυσκολίες που παρουσιάστηκαν.

Στους 20 περίπου μήνες που είχα την ευθύνη των διοικητικών υπηρεσιών και των ΚΕΠ, είχα τη χαρά να εγκαινιάσουμε ένα καινούριο ΚΕΠ στην Τσαριτσάνη, να επεκτείνουμε το ωράριο του ΚΕΠ Ελασσόνας τόσο τα απογεύματα όσο και τα Σάββατα και αυτά να λειτουργούν μέχρι και σήμερα εξυπηρετώντας με τον καλύτερο τρόπο τους πολίτες του δήμου μας.

Ξεκίνησε τότε να λειτουργεί στο δήμο μας η Γραμμή του Δημότη, ο Δημοτικός ανταποκριτής για την εξυπηρέτηση ηλικιωμένων κατ’ οικον, αναβαθμίστηκε η ιστοσελίδα του δήμου και η παρουσία του στα κοινωνικά δίκτυα. Εκπαιδεύσαμε τους υπαλλήλους ΙΔΑΧ στις νέες τεχνολογίες και ξεκινήσαμε πρώτοι στο Νομό Λάρισας τη χορήγηση ψηφιακών υπογραφών από τα ΚΕΠ.

Τα περισσότερα από αυτά βέβαια εγκαταλείφθηκαν στην τύχη τους από τη νέα διοίκηση και δυστυχώς σήμερα πρέπει να σχεδιαστούν από την αρχή.

Η παράταξή μας “Ολύμπου Πολιτεία” με την ενεργό συμμετοχή όλων μας κατάφερε τα τελευταία 4 χρόνια να παραμείνει ισχυρή και δραστήρια, τόσο μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο όσο και στις τοπικές κοινότητες.

Σταθήκαμε δίπλα στον αρχηγό μας το Γιώργο Πασχόπουλο και κείνος στάθηκε δίπλα σε καθένα και καθεμία από εμάς.

Σήμερα είναι λίγοι αυτοί που δεν αναγνωρίζουν τα αποτελέσματα που έφερε ο Γ. Πασχόπουλος για το Δήμο Ελασσόνας, τη σώφρονα οικονομική διαχείριση που οδήγησε έναν υπερχρεωμένο Δήμο 9 πρώην ΟΤΑ σε ένα δήμο που υλοποίησε μεγάλα project, όπως τη μεταφορά νερού στην Ελασσόνα, το καινούριο 1ο Δημοτικό Σχολείο, προχώρησε σε μία ολοκληρωμένη μελέτη για την αξιοποίηση της παρολύμπιας περιοχής σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, μία σπουδαία μελέτη που ο απερχόμενος δήμαρχος άφησε στο ράφι, όπως και το Κέντρο Πληροφόρησης Ολύμπου που εγκαταλείφθηκε χωρίς καμία ντροπή.

Η σημερινή διοίκηση του Δήμου μας έχει μέχρι σήμερα αφήσει το στίγμα της ως μία διοίκηση αλαζονική, μικρόψυχη και επιφανειακή.

Έμεινε στην επιφάνεια σε όλα τα θέματα, γιατί δεν είχε βάθος, δεν είχε πρόταση, δεν είχε σχέδιο. Αντιμετωπίζει τους δημότες σαν τηλεθεατές που τέρπονται από χριστουγεννιάτικες φιέστες, από φωσφοριζέ ασανσέρ, βυθιζόμενους κάδους απορριμμάτων, φωτιζόμενες πινακίδες.

Εγκατέλειψε τους νέους ανθρώπους, εγκατέλειψε τους ηλικιωμένους στα χωριά, εγκατέλειψε τους επιχειρηματίες, τους αγρότες, τους τοπικούς παραγωγούς και κατ’ επέκταση τον παραγωγικό ιστό της περιοχής μας.

Υποτίμησε τους υπαλλήλους του Δήμου και προσέλαβε έμμισθους ειδικούς συμβούλους για τις δημόσιες σχέσεις και τα ΜΜΕ. Αγνόησε τις πραγματικές ανάγκες του δήμου για μηχανικούς ή συμβούλους προγραμμάτων, με αποτέλεσμα οι εντάξεις σε προγράμματα να είναι ελάχιστες.

Είμαστε όμως εδώ απόψε για να τονίσουμε την ανάγκη να απαλλαγεί ο τόπος από αυτή την εξαντλημένη ομάδα και να δώσει τη σκυτάλη στην ομάδα που μπορεί να τρέχει με μεγάλες ταχύτητες, με μεγάλο διασκελισμό, με μέθοδο, τεχνογνωσία και σχέδιο.

Και εμείς έχουμε και τη μέθοδο, και τις γνώσεις, και το σχέδιο για την επόμενη μέρα στο Δήμο Ελασσόνας.

  • Η ΜΕΘΟΔΟΣ

Μέθοδός μας είναι η επιλογή των καλύτερων κάθε κλάδου και όχι των κολλητών και φίλων

  • ΟΙ ΓΝΩΣΕΙΣ

Οι γνώσεις μας βασίζονται σε μία βαθύτερη μελέτη της τοπικής αυτοδιοίκησης για την οικονομική ανάπτυξη και τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών

  • ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ

Το σχέδιό μας εστιάζει στην άντληση πόρων από κάθε πηγή χρηματοδότησης με βάση τις πραγματικές ανάγκες του δημότη και της επιχείρησης.

Αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων – εθνικών και ευρωπαϊκών – με στοχευμένες δράσεις για τη δημιουργία σύγχρονων υποδομών
Στήριξη του επαγγελματία και του αγρότη, αναβάθμιση της παραγωγικής δραστηριότητας και βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Η δύναμη του συνδυασμού μας όμως είναι κυρίως η συλλογική λειτουργία, η διαβούλευση, η συνεργασία με όλους τους φορείς και τους συλλόγους της πόλης και των κοινοτήτων.

Από τη συλλογική αυτή λειτουργία θα προκύψει και αυτή τη φορά το πρόγραμμα και οι θέσεις του συνδυασμού.

Μπορώ ωστόσο απόψε να σας περιγράψω συνοπτικά τους 9 βασικούς άξονες που θα ήθελα να υπηρετεί ο νέος εκλογικός συνδυασμός μας:

  1. Επένδυση στις νέες τεχνολογίες. Όπου επενδύθηκε χρήμα στις νέες τεχνολογίες, δημιουργήθηκαν δεκάδες νέες θέσεις εργασίας και ενισχύθηκε η τοπική οικονομία.
  2. Επένδυση στη νέα γενιά. Περισσότεροι νέοι στον τόπο μας με περισσότερες και καλύτερες θέσεις απασχόλησης.
  3. Επένδυση στους αγρότες. Βελτίωση των υποδομών, οδοποιία, δίκτυα, προώθηση προϊόντων.
  4. Επένδυση στους ελεύθερους επαγγελματίες. Βελτίωση των υποδομών και ηλεκτρονική παρουσία για όλους.
  5. Επένδυση στον αστικό ιστό της Ελασσόνας – Αρχιτεκτονική αναβάθμιση και σύγχρονες υποδομές.
  6. Επένδυση στην άρση του κοινωνικού αποκλεισμού. Δράσεις εμψύχωσης και στήριξης νέων και ηλικιωμένων στις κοινότητες – Δράσεις αλληλεγγύης σε ευάλωτες ομάδες.
  7. Επένδυση στη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά. Ανάδειξη μνημείων, δημιουργία θεματικών πάρκων και θεματικών μουσείων.
  8. Επένδυση στην κοινωνική οικονομία – Συνεργασία με κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις – ενίσχυση της απασχόλησης.
  9. Επένδυση στους θεσμούς της αποκέντρωσης. Γραφεία μιας στάσης, Δημοτικοί ανταποκριτές – τοπικοί αντιδήμαρχοι – τοπικά συμβούλια.

Και ναι, μπορεί ο συνδυασμός μας, όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα, να έχει όραμα, σχέδιο και ικανότατα στελέχη, ωστόσο η εποχή απαιτεί συνέργειες, σύνθεση απόψεων και ιδεών, συνένωση δυνάμεων.

Οι προκλήσεις – οικονομικές και αναπτυξιακές – είναι τόσο μεγάλες που πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε με έναν πολυδύναμο σχηματισμό, με μια πολυσυλλεκτική ομάδα.

Μια ομάδα που θα δουλεύει με πάθος, για να κάνει τον τόπο μας καλύτερο, με ανιδιοτέλεια και σύνεση, με σεμνότητα και σεβασμό στο δημόσιο χρήμα.

Με σεβασμό λοιπόν στις δημοκρατικές διαδικασίες, με κοινωνική διαβούλευση, με σύγχρονα εργαλεία επικοινωνίας και κοινωνικής συμμετοχής, μπορούμε όλοι μαζί, με συμμάχους κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις από όλους τους χώρους αλλά και ανεξάρτητες προσωπικότητες να υπηρετήσουμε τους δημότες από όποια θέση εκείνοι μας επιλέξουν.

Σας καλώ να στηρίξετε το νέο συνδυασμό μας, όπως θα διαμορφωθεί, και με τη δική σας συμμετοχή.

Τέλος σας καλώ να με στηρίξετε ως επικεφαλής του συνδυασμού “Ολύμπου Πολιτεία” και ως επικεφαλής της ομάδας που θα επιδιώξει τη διεύρυνση, την ανανέωση και τη νικηφόρα πορεία του νέου αυτού σχηματισμού.

Ο Δήμος Ελασσόνας περιμένει πολλά από εμάς. Έχουμε το χρέος και όλοι μαζί μπορούμε να τον αναγεννήσουμε.

Σας ευχαριστώ πολύ όλους.