Πολυκοσμία αλλά… με «σφιγμένες» τσέπες στο Ελασσονίτικο Παζάρι

Του Γιάννη Μουκίδη 

«Τρέχει» από την περασμένη Κυριακή η ετήσια Εμποροπανήγυρη της Ελασσόνας, το γνωστό σε όλους Παζάρι, που ήδη για 4 μέρες «μονοπωλεί» για τα καλά τα εμπορικά και κοινωνικά «δρώμενα» της περιοχής. Σήμερα, Τετάρτη το βράδυ, πέφτει η «αυλαία» για το Παζάρι της Ελασσόνας, ολοκληρώνοντας και τον φετινό του κύκλο.
Οι ημέρες λειτουργίας του(από την Κυριακή έως και χθες Τρίτη) από τις πρώτες ώρες έφεραν εκατοντάδες κόσμου να επισκέπτονται και να περιδιαβαίνουν το χώρο. Βέβαια, σ΄ αυτό βοήθησε και ο έντονα καλοκαιρινός ζεστός καιρός, χωρίς …τις συνηθισμένες τέτοια εποχή φθινοπωρινές μπόρες, ενώ χαρακτηριστική ήταν η συνεχόμενη ροή επισκεπτών και η μεγάλη κοσμοσυρροή που παρατηρείται ιδίως τις βραδινές ώρες, τότε που οι θερμοκρασίες είναι σαφώς πιο φθινοπωρινές, χωρίς τη θερμοκρασιακή δυσφορία του μεσημεριού.
Παρά την οικονομική κρίση, ο κόσμος…κάνει φιλότιμες προσπάθειες να «αγκαλιάσει» και εφέτος το Ελασσονίτικο Παζάρι, που «κουβαλάει» μαζί του ιστορία πολλών χρόνων. Δεκάδες επαγγελματίες, έμποροι και μικροπωλητές είχαν «απλώσει» την πραμάτεια τους, περιμένοντας με έκδηλη αγωνία τους επισκέπτες του Παζαριού από την ευρύτερη περιοχή της επαρχίας Ελασσόνας και από γειτονικούς Νομούς. Μεγάλη η «γκάμα» των εμπορευμάτων και προϊόντων, με πολλές ελκυστικές προσφορές, που ο κόσμος που γνωρίζει από παζάρια…τις «ξετρύπωνε». Πολλοί και αυτοί που «βόλταραν» στο παζάρι για να «σκοτώσουν» το χρόνο τους, ενώ άλλοι πιο βιαστικοί έκαναν διερευνητικές σύντομες επισκέψεις, μήπως και καταλήξουν στο να αγοράσουν κάτι.  
Πολυκοσμία στο «λούνα – παρκ», παρά τα όποια παράπονα για μικροαυξήσεις στην τιμή της «μάρκας». Μεγαλύτερη κίνηση στις ψησταριές με τα σουβλάκια, τα λουκάνικα και τις σούβλες με το κεμπάπ, στα «στέκια» του παζαριού αλλά και σ΄ αυτά με τον παραδοσιακό χαλβά, τους λουκουμάδες και τα εδέσματα. 
[wpg_thumb]
Μια πρώτη κουβέντα με τους εμπόρους και τους επαγγελματίες που βρέθηκαν στο Ελασσονίτικο Παζάρι κάνει λόγο για…«σφιγμένες» τσέπες του κόσμου και εμφανώς μικρότερους τζίρους στο ταμείο τους(…σε σύγκριση με παζάρια περασμένων χρόνων, πριν ξεσπάσει η κρίση), αφού η οικονομική κρίση που όλο και βαθαίνει…δεν θα μπορούσε να αφήσει ανέπαφα ακόμη και τα παζαριώτικα «δρώμενα»! 
Χαρακτηριστικές οι κουβέντες κάποιων εμπόρων και μικροπωλητών, που το «φιλοσοφούν» και δεν χάνουν το χιούμορ τους: «πολύς ο κόσμος, αλλά έχει σφιγμένες τσέπες», «…έπεσε κόφτης και στο τζίρο του Παζαριού», «πριν λίγα χρόνια, ο επισκέπτης του παζαριού έπαιρνε αρκετά πράγματα σε ποσότητα, τώρα όλοι…έχουν σφίξει τις τσέπες τους», «έχουμε ξεχάσει παλαιότερες εποχές…ο κόσμος χαζεύει το εμπόρευμα, σκέφτεται και λέει…πως ίσως θα ξαναπεράσει», «πριν λίγα χρόνια, ο επισκέπτης αγόραζε 10 κομμάτια, τώρα περιορίστηκε στα 2 – 3, και αυτά με πολύ σκέψη», «παλεύουμε για ένα μεροκάματο, όλο και χειρότερα…», «πολλοί είναι αυτοί που ζητάνε παζάρια ακόμη και στις ήδη χαμηλές τιμές μας», «έρχεται, ρωτάει για την τιμή, ζητάει πιο χαμηλή τιμή και τελικά…δεν παίρνει τίποτα», «εδώ μέσα φαίνεται πως ο κόσμος δεν μπορεί να τα φέρει βόλτα», «έρχονται οικογενειάρχες με παιδιά που ψάχνουν ευκαιρίες για να μειώσουν τα έξοδα τους», «…ο κόσμος δεν έχει χρήματα», «όλο και κάτι θα αγοράσουν, αλλά όχι πολλά πράγματα, όπως παλαιότερα»…
Πάντως, κάποιες μη διασταυρωμένες πληροφορίες, κάνουν λόγο για αναμενόμενη και λογική πτώση του τζίρου που αναμένεται να κυμανθεί κατά μέσο όρο από 30 – 40%(…σε κάποια είδη ίσως ξεπεράσει και το 50%), σε σύγκριση με τους τζίρους των τελευταίων τεσσάρων χρόνων. Αν και η τελευταία ημέρα λειτουργίας του Παζαριού(σήμερα Τετάρτη), όπως συνηθίζεται, αναμένεται να φέρει περισσότερο χρήμα στις ήδη ταλαιπωρημένες τσέπες των εμπόρων και επαγγελματιών.

Add Comment