Η καρδιά της φέτας χτυπά στην Ελασσόνα στην Πανελλήνια Διοργάνωση «ΦΕΤΑ 2018»

Κώστας Αγοραστός: Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε δράσεις για την ενίσχυση της προβολής των τοπικών μας προϊόντων

Στην Ελασσόνα «χτυπά» η καρδιά της φέτας από τις 14 έως τις 16 Σεπτεμβρίου όπου θα διεξαχθεί η Πανελλήνια Διοργάνωση «ΦΕΤΑ 2018». Η Πανελλήνια Διοργάνωση «ΦΕΤΑ 2018» πραγματοποιείται από το Δήμο Ελασσόνας υπό την αιγίδα τηςΠεριφέρεια Θεσσαλίας, το Επιμελητήριο Λάρισας, την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, την Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας και την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Θεσσαλίας. Η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ «ΦΕΤΑ 2018» τελείται υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδιών και Τουρισμού.

Η διοργάνωση πλαισιώνεται από διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις και αποτελεί το επίκεντρο του ενδιαφέροντος πλήθους κόσμου από τις γύρω περιοχές και όχι μόνο.

Η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ «ΦΕΤΑ 2018» αποτελεί μια μεγάλη διοργάνωση Ευρωπαϊκής εμβέλειας στην οποία θα συμμετέχουν Φορείς του Δημόσιου Τομέα, Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Ευρωπαϊκής Ένωσης, Πρεσβείες, παραγωγοί φέτας, παραγωγοί γάλακτος, επιχειρήσεις εξοπλισμού, συσκευασίας και τεχνογνωσίας στο τομέα της παραγωγής και διάθεσης φέτας, Ερευνητικά και Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, τουριστικές επιχειρήσεις, φορείς και επιχειρήσεις διάθεσης φέτας της Ελλάδας και του Εξωτερικού, καθώς επίσης και πλήθος κόσμου.

Οι στόχοι της ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ «ΦΕΤΑ 2018» είναι:

η δικτύωση μεταξύ όλων όσων εμπλέκονται στην αλυσίδα παραγωγής και διάθεσης της φέτας, αλλά και των αρμοδίων Υπουργείων, των σχετικών επαγγελματικών φορέων, των διαφόρων οργανισμών, ερευνητικών και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων αναφορικά με την φέτα και ανάπτυξη συνεργιών και συνεργασιών για την προώθηση της.
η ανάπτυξη συνεργασιών ανάμεσα σε φορείς, προκειμένου να υποστηριχθεί περαιτέρω η παραγωγή και εξαγωγή της φέτας.
η κινητοποίηση νέων επιχειρηματιών στην παραγωγή και διάθεση γαλακτοκομικών προϊόντων και της φέτας.
η δημιουργία προϋποθέσεων για την προώθηση της φέτας στην Ελληνική αλλά και Ευρωπαϊκή αγορά, αλλά και την τουριστική βιομηχανία.
η παρουσίαση εμπειριών και καλών πρακτικών στην προώθηση της φέτας από φορείς και επιχειρήσεις του εξωτερικού.
η κατοχύρωση του προϊόντος “ΦΕΤΑ ΠΟΠ” στη συνείδηση του Έλληνα τυροκόμου, αλλά και του καταναλωτή.

[wpg_thumb]
Σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας οι διοργανωτές ανέφεραν τα εξής:
Σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός τόνισε τα εξής: «Η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει διαγράψει μια μακρά πορεία σχεδιασμού και υλοποίησης δράσεων για τη στήριξη των τοπικών προϊόντων. Δεν θα μπορούσε λοιπόν να είναι απούσα από το πιο σημαντικό ΠΟΠ προϊόν της πατρίδας μας τη ΦΕΤΑ. Στις 14, 15 και 16 Σεπτεμβρίου η Πανελλήνια Διοργάνωση ΦΕΤΑ 2018 στοχεύει ακριβώς στην ανάδειξη της Ελασσόνας ως της μητρόπολης της φέτας.

Είναι αλήθεια ότι το μεγαλύτερο κομμάτι της εγχώριας παραγωγής φέτας ανήκει στην Ελασσόνα, και στις δυναμικές επιχειρήσεις της που στοχεύουν στην εξωστρέφεια δίνοντας έναν ιδιαίτερο τόνο στο παραγωγικό και το οικονομικό προφίλ της περιοχής, αλλά και ολόκληρης της περιφέρειας.

Η φέτα είναι το σύμβολο της παραγωγικής δραστηριότητας της Ελασσόνας και η ζωντανή απόδειξη των αποτελεσμάτων που φέρνει η συνεργασία των παραγωγικών, των μεταποιητικών και των εμπορικών δυνάμεων της Θεσσαλίας. Από την πλευρά μας, η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει αξιοποιήσει όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία, προκειμένου να παρέχει όσο το δυνατόν περισσότερες δυνατότητες στις δυνάμεις αυτές για να διευρύνουν ακόμα περισσότερο τη διείσδυση τους στην τοπική, την εγχώρια και τις διεθνείς αγορές.

Είναι άλλωστε γνωστές οι μάχες που έχουμε δώσει στο παρελθόν για την κατοχύρωση της Ονομασίας Προέλευσης της Φέτας, σ’ έναν αγώνα που ακόμα συνεχίζεται. Για το λόγο αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό να στηρίζουμε δράσεις όπως η Πανελλήνια Διοργάνωση ΦΕΤΑ 2018, που φέρνουν κοντά τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας μας και δείχνουν την αποφασιστικότητα μας να δουλέψουμε οργανωμένα και δυναμικά, ώστε το σημαντικότερο ελληνικό ΠΟΠ προϊόν, η Φέτα, να κατακτήσει τις αγορές ολόκληρου του κόσμου».

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Ευαγγέλου επεσήμανε τα εξής:
«Συναποφασίσαμε με τον Περιφερειάρχη και την Περιφέρεια Θεσσαλίας να διοργανώσουμε την Πανελλήνια πλέον διοργάνωση για τη φέτα κάτι το οποίο δικαιούμαστε σαν επαρχία.
Είμαστε η μεγαλύτερη περιοχή σε παραγωγή στη τυροκομία, είμαστε η μεγαλύτερη περιοχή στη κτηνοτροφία. Η φέτα έχει σήμερα ονομασία ΠΟΠ αλλά δεν παύει να είναι ανοχύρωτη. Θέλουμε να δώσουμε και να πάρουμε την προστιθέμενη αξία στον προϊόν που παράγουμε.
Θέλουμε να μυήσουμε νέους να εμπλακούν με το συγκεκριμένο επάγγελμα. Θέλουμε να δώσουμε κίνητρα, τη τεχνογνωσία και την εμπειρία σ’ όλο τον κόσμο που έχουν τα άτομα που ασχολούνται.
Η διοργάνωση αυτή αποτελείται από ημερίδες που αναδείξουν το προϊόν, θα αναδείξουν καλές πρακτικές, θα αναδείξουν τις σχέσεις της φέτας με τον τουρισμό, θα αναδείξουν γευσιγνωσία και ότι αντικείμενο σχετίζεται με τη φέτα.
Πιστεύουμε στην ανάδειξη συνεργασιών, πιστεύουμε στη δικτύωση όλων των εμπλεκομένων από τον παραγωγό μέχρι τον καταναλωτή. Είναι ένα γεγονός το οποίο επιβάλλεται να καθιερωθεί και να πραγματοποιείται κάθε χρόνο.
Είμαστε στην ευχαρίστηση θέση να ανακοινώσουμε ότι η σχολή που θα ξεκινήσει για πρώτη φορά φέτος στην Ελασσόνα θα έχει 39 συμμετέχοντες για την πρώτη χρονιά».

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ενημερωθείτε στο www.feta2018.gr.

Add Comment