Ο Εμπορικός Σύλλογος Ελασσόνας τίμησε τον «προστάτη» του, Προφήτη Ηλία

ΜΝΗΜΕΣ ΣΤΟΝ ΓΡΑΦΙΚΟ ΛΟΦΟ ΤΟΥ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ

του Γιάννη Μουκίδη

«Ο ένσαρκος Άγγελος, των Προφητών η κρηπίς, ο δεύτερος Πρόδρομος, της παρουσίας Χριστού, Ηλίας ο ένδοξος, άνωθεν καταπέμψας, Ελισαίω την χάριν, νόσους αποδιώκει, και λεπρούς καθαρίζει, διό και τοις τιμώσιν αυτόν, βρύει ιάματα», έψαλλε πρόσφατα χορός ντόπιων ιεροψαλτών και εφέτος στην Ελασσόνα, «ξυπνώντας» θύμησες και μνήμες παλαιότερων χρόνων, στον κατάφυτο λόφο του Προφήτη Ηλία. Στον γραφικό λόφο, που είναι «δεμένος» με την ιστορία, την κοινωνική και σχολική ζωή, αλλά και την καθημερινότητα της πόλης, εκεί όπου πανηγύρισε το εξωκκλήσι του Προφήτη Ηλία Ελασσόνας, εκεί όπου δεκάδες έμποροι και επαγγελματίες της περιοχής και προσκυνητές όλων των ηλικιών ανηφόρισαν για να τιμήσουν τη μνήμη του και για να χαρούν τη θέα της Ελασσόνας και του κάμπου της από ψηλά.
Την παραμονή της γιορτής, το απόγευμα, τελέσθηκε πανηγυρικός Εσπερινός με Αρτοκλασία, όπου λειτούργησε ο αρχιμανδρίτης π. Παϊσιος Μπίσμπας. Το τέλος της Αρτοκλασίας «έβρισκε» τον ήλιο να «πέφτει» και να «χάνεται» πίσω από τον απέναντι λόφο της Παναγίας Ολυμπιώτισσας.
Ανήμερα της εορτής, τελέσθηκε η πανηγυρική Θεία Λειτουργία, όπου λειτούργησε ο αρχιμανδρίτης – προϊστάμενος του μητροπολιτικού ναού Αγ. Δημητρίου π. Βησσαρίων Καραλάσκος. Όπως αναφέρθηκε, ο Προφήτης Ηλίας είναι το χαρακτηριστικό παράδειγμα ανθρώπου, που φλέγεται από θείο ζήλο, που όλη του η ύπαρξη είναι αναμμένο καμίνι πίστης και αφοσίωσης στον Θεό. Άνθρωποι σαν τον Προφήτη Ηλία, δεν γνωρίζουν συμβιβασμούς και υποχωρήσεις. Τα δίνουν όλα για όλα. Η ζωή τους είναι πύρινη κι ο θάνατός τους ανάληψη στον ουρανό «επί πυρίνου άρματος».
Μέλη της διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου Ελασσόνας φρόντισαν να προσφέρουν στους προσκυνητές και επισκέπτες το καθιερωμένο λουκούμι.
[wpg_thumb]
Ανάμεσα στις παρουσίες: ο περιφερειακός σύμβουλος – πρ. αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας Θανάσης Παιδής, ο δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Ευαγγέλου, οι αντιδήμαρχοι Δημ. Λέκκας και Γιάννης Γκέκας, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΕΛ Ανέστης Σερετίδης, η πρόεδρος του διαμερίσματος Ελασσόνας Άσπα Χατζηβασίλη – Βαλιώτη, αυτοδιοικητικοί, εκπρόσωπος του βουλευτή Γιώργου Κατσιαντώνη, η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ελασσόνας Χριστίνα Σαμόλαδου, μέλη της διοίκησης του «οικοδεσπότη» τοπικού Εμπορικού Συλλόγου, ο πρόεδρος της ΔΗΜΤΟ Ν.Δ. Ελασσόνας Θωμάς Κίτσης, φορείς της περιοχής, εκπαιδευτικοί, και πολλοί προσκυνητές και επισκέπτες.

Add Comment