Στο Σαραντάπορο, το Λιβάδι, την Αβδέλλα και τη Σαμαρίνα ο Μαξ. Χαρακόπουλος

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΣΑΡΑΝΤΑΠΟΡΙΤΩΝ: Θα σηκώσουμε και πάλι ψηλά την Ελλάδα!

«Το φετινό καλοκαίρι στιγματίστηκε από την ανείπωτη τραγωδία της φονικής πυρκαγιάς, που στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες συνανθρώπους μας. Μαύρισε η ψυχή μας! Αυτό, λοιπόν, το καλοκαίρι εθνικής μελαγχολίας, που βύθισε τη χώρα στο πένθος, ήρθε κάτι ανέλπιστο να μας ξαναδώσει ελπίδα. Τα παιδιά μας που σηκώνουν την ελληνική σημαία, οι αθλητές μας που αυτές τις μέρες ανεβαίνουν στο βάθρο της επιτυχίας μάς χάρισαν εθνική ανάταση και αισιοδοξία. Απέδειξαν ότι ο ελληνισμός έχει ψυχικά αποθέματα και πλούσιο ανθρώπινο δυναμικό που μπορεί και πάλι να σηκώσει την Ελλάδα ψηλά! Αρκεί να πορευτούμε με πίστη στις δυνάμεις μας, με σχέδιο και αυτοπεποίθηση!». Τα παραπάνω τόνισε ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, χαιρετίζοντας το Αντάμωμα των απανταχού Σαρανταποριτών, που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία του χωριού.
Ο Θεσσαλός πολιτικός σημείωσε ότι «τα Ανταμώματα που αυτές τις μέρες γίνονται σε όλη την ελληνική επαρχία είναι μια ευκαιρία να ξαναβαφτιστούμε στην παράδοση, να ξαναβρούμε τις ρίζες μας και να αντλήσουμε δύναμη από αυτές. Άλλωστε, το δίδαγμα από το ιστορικό Σαραντάπορο, από όπου ουσιαστικά ξεκίνησε η εποποιία των βαλκανικών πολέμων του 1912-13 που διπλασίασαν την Ελλάδα και απελευθέρωσαν τη Μακεδονία μας, είναι ένα: αυτό της εθνικής ενότητας! Με εθνική ενότητα μεγαλουργήσαμε ως έθνος, ενώ όποτε ενδώσαμε στο σαράκι του εθνικού διχασμού υποστήκαμε εθνικές συμφορές, όπως η μικρασιατική καταστροφή».
Το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε ότι «τα Ανταμώματα είναι και μια ευκαιρία να βρεθούμε με τους ξενιτεμένους μας, που γυρίζουν στη γενέτειρά τους, στη γενέθλια γη. Ιδιαίτερα η παρουσία των νέων παιδιών, που στα χρόνια της κρίσης αναγκάστηκαν να φύγουν στο εξωτερικό για να βρουν ευκαιρίες απασχόλησης, είναι μια υπόμνηση του χρέους μας να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για την επάνοδό τους στην πατρίδα. Τους το οφείλουμε!»,
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος συνεχάρη «τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Σαρανταπόρου κ. Γιάννη Βαίτση, τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου κ. Θωμά Ράπτη και όλους όσοι εργάστηκαν για το Αντάμωμα των απανταχού Σαρανταποριτών. Να είμαστε καλά και του χρόνου και κάθε χρόνο να ανταμώνουμε!».

[wpg_thumb]

ΜΑΞΙΜΟΣ ΣΕ ΛΙΒΑΔΙ ΚΑΙ ΑΒΔΕΛΑ: Η υπέρμαχος στρατηγός να σκέπει την πατρίδα!

Ο φετινός Δεκαπενταύγουστος θα μείνει στην ιστορία, καθώς ο εορτασμός της Παναγίας συνοδεύτηκε από την χαρμόσυνη είδηση της απελευθέρωσης των δυο στρατιωτικών μας από τις φυλακές της Ανδριανούπολης, όπου κρατούνταν άδικα επί μήνες, χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες. Θαρρώ, λοιπόν, πως από τα προσωνύμια που ο λαός μας έδωσε στην Παναγία, Οδηγήτρια, Γοργοεπήκοος, Ελεούσα και τόσα άλλα, εκείνο που σήμερα ταιριάζει περισσότερο είναι της Ελευθερώτριας! Η Παναγία, που την νιώθει τόσο οικεία ο λαός μας και την επικαλείται σε κάθε δυσκολία με το “βόηθα Παναγιά”, να είναι καταφυγή και βοήθεια όλων μας. Η υπέρμαχος στρατηγός να σκέπει και να φρουρεί το έθνος και την πατρίδα μας!
Τα παραπάνω τόνισε σε δήλωσή του ο εισηγητής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά τις εορταστικές εκδηλώσεις για την Κοίμηση της Θεοτόκου στην Αβδέλα της Πίνδου. Ο Θεσσαλός πολιτικός μετά τη Λειτουργία που τελέστηκε στην εκκλησία του χωριού από τον μητροπολίτη Γρεβενών κ. Δαυίδ παρακολούθησε τον παραδοσιακό κυκλικό χορό στην πλατεία. Εκεί είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει ευχές με Βλάχους από τον νόμο της Λάρισας που το καλοκαίρι επιστρέφουν στη γενέτειρά τους.
Την προηγουμένη, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος παρέστη στον πανηγυρικό εσπερινό στον εορτάζοντα Ι. Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Λιβάδι Ολύμπου και ακολούθησε την περιφορά του επιταφίου στα γραφικά σοκάκια της ορεινής κωμόπολης της Ελασσόνας.
Εθνικοί ευεργέτες
Στη δήλωσή του το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε επίσης «στη συμβολή του βλαχόφωνου ελληνισμού στους αγώνες του έθνους. Οι Βλάχοι ξεχωρίζουν ως εθνικοί ευεργέτες! Η πλειονότητα των μεγάλων ευεργετών του γένους είναι Βλάχοι, οι οποίοι όπου κι αν βρέθηκαν στα ξένα, με όπλο το επιχειρηματικό δαιμόνιο του Έλληνα πρόκοψαν και πλούτισαν. Δεν λησμόνησαν, όμως, την πατρίδα. Σε όλο τον ελληνικό κόσμο, τις άλλοτε μητροπόλεις του ελληνισμού της καθ’ ημάς Ανατολής, από την Κωνσταντινούπολη μέχρι την Αλεξάνδρεια έχω συναντήσει σχολεία, στέγες πολιτισμού, ιδρύματα, που είναι δωρεές επιφανών Βλάχων.
Οι Βλάχοι έκαναν πράξη τη ρήση του Κένεντυ πολλά χρόνια πριν από αυτόν: “μην ρωτάς τι κάνει η πατρίδα για εσένα, αλλά τι κάνεις εσύ για την πατρίδα”. Αυτή η αίσθηση του χρέους προς την πατρίδα, στον βαθμό των δυνατοτήτων και των ευθυνών του καθενός, είναι που δυστυχώς λείπει στις μέρες μας και πρέπει να ξαναβρούμε. Χρόνια Πολλά με υγεία και αισιοδοξία!».

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΑΜΑΡΙΝΑ: Με εθνική αυτοπεποίθηση να ατενίσουμε το μέλλον!

«Κάθε φορά που βρίσκομαι εδώ στη Σαμαρίνα και στη Μεγάλη Παναγιά, που ευλαβούνται ιδιαιτέρως οι Βλάχοι, εδραιώνεται ακόμη περισσότερο η πεποίθησή μου ότι όσο κι αν οι καιροί αλλάζουν, εντούτοις, οι βασικές σταθερές του ελληνισμού, όπως είναι η πίστη του, διατηρούνται αλώβητες. Και αυτό καλό είναι να το αντιληφθούν και όλοι αυτοί που επιζητούν να επιβάλουν τις ιδεοληψίες τους δια της πλαγίας και να μας αποκόψουν από τις ρίζες και τις παραδόσεις μας». Τα παραπάνω τόνισε ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά την αρχιερατική λειτουργία στην οποία χοροστάτησε ο μητροπολίτης Γρεβενών κ. Δαυίδ και τον παραδοσιακό χορό τσιάτσιο, που ακολούθησε στον περίβολο της επιβλητικής εκκλησίας της Σαμαρίνας.
Ο Θεσσαλός πολιτικός, είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει ευχές με μετακινούμενους κτηνοτρόφους που ανέβασαν τα κοπάδια τους για να ξεκαλοκαιριάσουν στην Πίνδο, αλλά και με πολλούς Λαρισαίους Βλάχους που έλκουν καταγωγή από τη Σαμαρίνα και βρέθηκαν εκεί για τις καλοκαιρινές διακοπές τους.
Στη δήλωσή του ο Μάξιμος Χαρακόπουλος επισήμανε ακόμη ότι «σε δίσεκτους καιρούς, όπως αυτούς που διανύουμε τα τελευταία χρόνια, κατά τα οποία αντιμετωπίζουμε προβλήματα κάθε τύπου, που δημιουργούν μια ασφυκτική ατμόσφαιρα για τους πολίτες και ένα αίσθημα απαισιοδοξίας, εκείνο που χρειάζεται είναι να ξαναβρούμε το νήμα της ελπίδας, που μας σήκωνε κάθε φορά ορθούς απέναντι σε απειλές.
Το φως της ελπίδας βρίσκεται στις γόνιμες παρακαταθήκες της παράδοσής μας, στις ζωογόνες δυνάμεις της πίστης μας, στο ισχυρό αίσθημα των δυνατοτήτων μας, όπως εκδηλώθηκε στο διάβα των αιώνων. Μόνον υπ’ αυτό το πρίσμα της εθνικής αυτοπεποίθησης θα μπορέσουμε να ατενίσουμε με αισιοδοξία το μέλλον. Η απόπειρα που επιχειρείται να κατεδαφιστούν όλες οι αξίες μας, στο όνομα μιας δήθεν προόδου, το μόνο που επιτυγχάνει είναι η επιτάχυνση της αποσύνθεσης και της διάλυσης. Κι αυτό γίνεται όλο και περισσότερο κατανοητό πλέον από τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών».

Add Comment