Με επιτυχία η 2η Συνάντηση Παραδοσιακών Χορωδιών στην Ελασσόνα

Γνώρισαν πολύτιμους θησαυρούς της παράδοσης μας

Του Γιάννη Μουκίδη

Στην πόλη της Ελασσόνας, το παραδοσιακό τραγούδι είχε και φέτος την τιμητική του, στη 2η Συνάντηση Παραδοσιακών Χορωδιών με τον τίτλο «…στου Ολύμπου την αυλή, τραγουδάμε παραδοσιακούς σκοπούς», που διοργάνωσε πρόσφατα με επιτυχία στην Αίθουσα Θεάτρου «Δημάρχου Βασ. Φαρμάκη» η Λαογραφική – Αρχαιολογική Εταιρία Ελασσόνας, με τη συνεργασία της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Δήμου Ελασσόνας και την υποστήριξη της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης Συλλογικής και Κοινωνικής Ωφέλειας «ΜΕΝΤΟΡΕΣ».
Παραδοσιακά τραγούδια και σκοποί από διάφορες περιοχές της χώρας και όχι μόνο, από την Καρδίτσα, την Ανατολική Θράκη, την Κρήτη, την Προποντίδα, την Χίο, την Μικρά Ασία, την ΄Ηπειρο, την Ερυθραία Μ. Ασίας, τη Ρούμελη, τη Δυτική Μακεδονία, την Θεσσαλία, την Σάμο, τη Δράμα, τη Θράκη χάρισαν τα δικά τους «ηχοχρώματα» στον κόσμο, μέσα από αυθεντικές φωνές «ζυμωμένες» με το μεράκι και την αγάπη για το παραδοσιακό τραγούδι και τις όμορφες, καθάριες και μεστές ερμηνείες 5 Χορωδιακών σχημάτων που πλαισίωσαν την εκδήλωση και συμμετείχαν στη 2η Συνάντηση της Ελασσόνας.
«Ξεναγοί» στο μουσικό «ταξίδι» στους πολύτιμους θησαυρούς της παράδοσης μας, που καταχειροκροτήθηκαν με θέρμη από τον κόσμο, ήταν: η Χορωδία του Κέντρου Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας «Ο ΑΠΟΛΛΩΝ» Καρδίτσας(υπεύθυνη Βάσω Κοζιού), η Χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου Χάλκης(υπεύθυνος Μάριος Σαρακατσιάνος), η Χορωδία της Ένωσης Ηπειρωτών Βύρωνα(υπεύθυνος Δημήτρης Κώτσικας), η Χορωδία Ενηλίκων του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου Πυργετού Τρικάλων(υπεύθυνη Δήμητρα Καλλιάρα) και η «οικοδέσποινα» Χορωδία της Λαογραφικής – Αρχαιολογικής Εταιρίας Ελασσόνας(υπεύθυνος Μάριος Σαρακατσιάνος).
Σε σύντομο χαιρετισμό του, ο βουλευτής Κώστας Μπαργιώτας συγχάρηκε θερμά τους συντελεστές της 2ης Συνάντησης Παραδοσιακών Χορωδιών στην Ελασσόνα και τους συμμετέχοντες χορωδούς και υπενθύμισε πως πολιτισμός και παράδοση βοηθούν για να σταθεί όρθια η χώρα μας.
[wpg_thumb]
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Λαογραφικής Εταιρείας Ελασσόνας Γιάννης Σαμώτας αναφέρθηκε στο σκεπτικό της διοργάνωσης, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά:
«Ενώνει, καλλιεργεί ήθος και έθος, προβληματίζει, συγκινεί, συμβουλεύει, προτρέπει, θυμίζει, προκαλεί δέος, χαροποιεί, θλίβει. Όλα αυτά, είναι το παραδοσιακό μας τραγούδι! Σε μια εποχή που πολλοί προσπαθούν να ισοπεδώσουν τα πάντα και κυρίως τον πολιτισμό και την παράδοση μας, όλοι εμείς στη Λαογραφική Εταιρία Ελασσόνας ξεκινήσαμε κάτι πέρυσι, το συνεχίζουμε φέτος και προσπαθούμε να γίνει θεσμός για την περιοχή. Ευκαιρία για παλιούς και νέους φίλους να μελετήσουν και να αγαπήσουν το παραδοσιακό μας τραγούδι».
Τη ζεστή παραδοσιακή βραδιά, που παρουσίασε η χοροδιδάσκαλος – μέλος της διοίκησης του συλλόγου Νανά Νατσιούλη, συνόδευσαν οι μουσικοί: Δημήτρης Κώτσικας(κλαρίνο), Κώστας Κωστούλης(κλαρίνο), Θάνος Ρούμπος(βιολί), Γιάννης Σαμόλαδος(κρουστά), Χρήστος Καλαμπούκας(λαούτο).
Ανάμεσα στις παρουσίες: ο αρχιμανδρίτης – προϊστάμενος του ιερού ναού Αγίου Αθανασίου Πυργετού Τρικάλων, ιερείς, ο βουλευτής Κώστας Μπαργιώτας, εκπρόσωπος του βουλευτή Γιώργου Κατσιαντώνη, η πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Ελασσόνας Ασπασία Χατζηβασίλη – Βαλιώτη, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων της περιοχής και πολλοί φίλοι της παράδοσης και του παραδοσιακού τραγουδιού.

Add Comment