Η κόκκινη γραβάτα!!!!, της Θεοδώρας Κάλλα, μέλους του Μητρώου Στελεχών ΝΔ

Κόκκινη γραβάτα για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, πανηγυρισμοί, χειροκροτήματα, πλατιά χαμόγελα, εναγκαλισμοί και χαρές από τους κυβερνητικούς εκπροσώπους σε μία προσπάθεια να μας πείσουν για το μεγαλείο της διαπραγμάτευσης!!!.
Στην πραγματικότητα, δεν υπήρξε οριστική ριζική λύση του χρέους, το χρέος δεν απομειώθηκε αλλά ρυθμίστηκε και συνδυάστηκε με λιτότητα και συνεχή επιτήρηση της ελληνικής οικονομίας έως το 2060.
Υπάρχει ρητή αναφορά για επιπλέον μείωση συντάξεων άνω του 18% στις αρχές του 2019 και ψαλίδι στο αφορολόγητο κατά 3000 ευρώ από το 2020, αν το κρίνει το ΔΝΤ κι αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι. Τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, στην κυριολεξία, θα πνίξουν την οικονομία  θα υπονομεύσουν το ρυθμό ανάπτυξης, θα λειτουργήσουν υφεσιακά, και θα συντηρούν πάντα την απειλή μιας πιθανής μελλοντικής προσφυγής σε βοήθεια-νέο πρόγραμμα.
Το μαξιλάρι των 24,1 δισεκατομμυρίων δεν είναι παρά εφεδρικό και θα εξασφαλίσει σε περίπτωση αδυναμίας εξόδου μας στις αγορές. Τον ερχόμενο Ιούλιο, αγορές και επενδυτές θα περιμένουν την εισηγητική έκθεση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, το οποίο μάλλον θα αποφανθεί πως δεν είναι βιώσιμο ή υπό αίρεση βιώσιμο μεταξύ 2032 και 2060. Επίσης, εάν το επιτόκιο του ελληνικού 10ετούς ομολόγου παραμείνει στην περιοχή του 4%, υπάρχει ο φόβος ότι η χώρα δεν θα καταφέρει να <βγεί> στις αγορές, αυξάνοντας την πιθανότητα μελλοντικής προσφυγής σε νέο πρόγραμμα.
Παρά την θετική αποτίμηση της συμφωνίας του Eurogroup υπάρχει σκεπτικισμός για την επόμενη μέρα.Θα μπορέσει η Ελλάδα να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της; Η ανάκαμψη είναι διατηρήσιμη σύμφωνα με τους οικονομικούς της δείκτες που εμπνέουν αισιοδοξία;Αυτό ήταν τελείωσε η περιπέτεια για την Ελλάδα ή μήπως σε λίγα χρόνια θα παρακαλάμε τις Βρυξέλλες για πολλοστή φορά για βοήθεια; Ποιός μπορεί να μας απαντήσει. Μάλλον κανείς!!!!. Αυτό μένει να το δούμε. Ας ελπίσουμε πως δεν θα συμβεί…
Πάντως και να ήθελαν να χαρούν οι Έλληνες η δυσπιστία με το τί πρόκειται να ακολουθήσει δεν τους το επιτρέπει. Τα όποια οφέλη της συμφωνίας μας έρχονται σε αντιπαράθεση με τις σοβαρές μειώσεις που θα υποστούν στο εισόδημα τους καθώς θα φορτωθούν με επιπρόσθετους φόρους. Δυστυχώς, χωρίς κούρεμα χρέους είναι αδύνατον η χώρα μας να τα καταφέρει και αυτό θα πρέπει να το αντιληφθούν άμεσα τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης.
Με ή χωρίς γραβάτα, ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Στο Ζάππειο δεν αναφέρθηκε σε <καθαρή έξοδο> αλλά για μία ακόμη φορά παραπλάνησε τον Ελληνικό λαό μιλώντας για <βιώσιμο χρέος> ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι είναι μόνο προσωρινά και πρόκειται να αξιολογηθεί μετά το 2032.
Είναι όμως πολύ μακριά το 2032 και εκείνο που προέχει είναι ότι <η Ελλάδα επιστρέφει στους Έλληνες> παρά τη μείωση του αφορολόγητου και των συντάξεων, τους επιπρόσθετους φόρους, τη στενή επιτήρηση των θεσμών, τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, τα capital controls,την έλλειψη απόδοσης Δικαιοσύνης, την καταστροφική πολιτική στην Παιδεία, στη Δημόσια Ασφάλεια, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Αυτό που ενδιαφέρει τελικά αυτή τη χώρα είναι το φαίνεσθαι από την ουσία!!!. Μας ενδιαφέρει η γραβάτα, τα ωραία λόγια αλλά δυστυχώς η καθημερινότητα μας προσγειώνει ανώμαλα!!.Το πρόγραμμα μπορεί να τελείωσε, οι Έλληνες όμως συνεχίζουμε να το πληρώνουμε ακόμη!!!!
Με ή χωρίς γραβάτα οι Έλληνες δεν εμπιστεύονται τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα σε αντίθεση με τους ξένους που τον <λατρεύουν> μιάς και είναι το παιδί για όλα τα θελήματα!!!…..

της Θεοδώρας Κάλλα, μέλους του Μητρώου Στελεχών ΝΔ

Add Comment