Ιστορική επίσκεψη του Πατριάρχου Αλεξανδρείας στην Ελασσόνα

ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ: «ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ!»
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΧΑΡΙΤΩΝ: «Η ΕΛΑΣΣΟΝΑ ΛΑΜΠΡΟΦΟΡΕΙ ΚΑΙ ΣΚΙΡΤΑ»
 
Του Γιάννη Μουκίδη
Φώτο: Λεωνίδας Τζέκας

«Η Ελασσόνα λαμπροφορεί και σκιρτά, καθώς υποδέχεται για πρώτη φορά τον Πάπα και Πατριάρχη της Αλεξανδρείας, της γης Αιγύπτου και πάσης της Αφρικής, τον άξιο διάδοχο του Αποστόλου Μάρκου, με το πολύπλευρο, πολυεύθυνο, πολυδιάστατο ιεραποστολικό έργο στην αφρικανική γη». Με τα λόγια αυτά υποδέχθηκε χθες ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρο, που πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Ελασσόνα.
Η επίσκεψη του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Αλεξανδρείας πραγματοποιείται στο πλαίσιο εκδηλώσεων τιμής και μνήμης για τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Καλλίνικο, ο οποίος έγινε μοναχός και εμόνασε για πολλά χρόνια στην Ι. Μονή Παναγίας Ολυμπιώτισσας Ελασσόνας, στις αρχές του 19ου αιώνα. 
Λίγο πριν τις 2.30 χθες το μεσημέρι, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος με την συνοδεία του έφθασε στην ιστορική τοποθεσία «Μελούνα»(στη νέα εθνική οδό Λάρισας – Ελασσόνας), εκεί όπου το υποδέχθηκαν με θέρμη και ιδιαίτερη εγκαρδιότητα ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων, ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νικ. Ευαγγέλου, καθηγούμενοι Ι. Μονών της περιοχής, πλειάδα κληρικών της Ι. Μητρόπολης Ελασσώνος, ο πρόεδρος της Κοινότητας Τσαριτσάνης κ. Αχιλ. Μητσιμπόνας και ο διοικητής του Α.Τ. Ελασσόνας κ. Πέτρος Μουταφίδης.

Τις απογευματινές ώρες, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας επισκέφθηκε τον ιερό ναό Αγίου Αρσενίου Ελασσόνας, όπου προσκύνησε τα Ιερά Λείψανα του Αγίου, Πολιούχου της Ελασσόνας. Εκεί, τον υποδέχθηκε πολύς κόσμος και δεκάδες παιδιά που του επεφύλαξαν θερμότατη υποδοχή.
Ο Αλεξανδρινός Πατριάρχης συγκινημένος, απευθυνόμενος στα παιδιά, μετέφερε εμπειρίες του από τη διακονία του στην Αφρικανική Ήπειρο, «εκεί όπου υπάρχουν 54 απέραντες χώρες, με εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά που υποφέρουν, με πάμφτωχα παιδιά». Και υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «Παιδιά μου, ήσαστε πολύ ευτυχισμένα. Ο Άγιος Αρσένιος αγάπησε τα ωραιότερα πλάσματα του κόσμου, τα παιδιά. Από εδώ, από τον Άγιο Αρσένιο Ελασσόνας, θέλω να τονίσω πως τα παιδιά είναι το μέλλον του κόσμου!».

Το βράδυ, στην κατάμεστη Αίθουσα εκδηλώσεων του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ελασσόνας «Δημάρχου Βασ. Φαρμάκη», με την παρουσία των εκκλησιαστικών, πολιτικών και στρατιωτικών αρχών, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του τόμου «Καλλίνικος Ολυμπιώτης, Πατριάρχης Αλεξανδρείας(1800 – 1889)», παρουσία της Α.Θ.Μ. του Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ. Θεοδώρου.
Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων και ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νικ. Ευαγγέλου.
Την παρουσίαση έκαναν ο σεβασμ. μητροπολίτης Κίτρους, Κατερινης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος και οι καθηγητές κ. Δημ. Παπάζης και κ. Παντ. Λέκκου, ενώ η παρουσίαση ολοκληρώθηκε με τον συγγραφέα του τόμου αρχιμανδρίτη π. Βασίλειο Παπανικολάου.

Μετά την παρουσίαση του ιστορικού τόμου ακολούθησε μουσική εκδήλωση με την Φιλαρμονική του Δήμου Ελασσόνας προς τιμή του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ. Θεοδώρου του Β΄ .

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος με μειλίχιο λόγο, ανάμεσα στα άλλα, δεν έκρυψε την χαρά του για την παρουσία του στην ιστορική Ελασσόνα, που έχει να επιδείξει εθνικούς αγώνες και μεγάλη προσφορά στην Εκκλησία και συνεχάρη την Ι. Μητρόπολη Ελασσώνος, τον Δήμο Ελασσόνας, και όσους εργάστηκαν για την πραγματοποίηση της εξαιρετικής εκδήλωσης. Έκανε αναφορά στον Πατριάρχη Καλλίνικο Ολυμπιώτη, τα έργα του οποίου ακόμη και σήμερα υπάρχουν στην Μαύρη Ήπειρο.
Στο τέλος, απένειμε Σταυρό στον συγγραφέα αρχιμανδρίτη π. Βασίλειο Παπανικολάου και όρθιο το θέατρο, μέσα σε επευφημίες και χειροκροτήματα, προσευχήθηκε μαζί του.

ΣΗΜΕΡΑ, ΚΥΡΙΑΚΗ

Σήμερα, Κυριακή, στις 8 το πρωί, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου Ελασσόνας θα τελεσθεί Όρθρος και Πατριαρχική Θεία Λειτουργία, όπου θα χοροστατήσει ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρος.
Μετά το τέλος της Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας, στις 11 το πρωί, ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος θα επισκεφθεί και την Ι. Μονή Παναγίας Ολυμπιώτισσας Ελασσόνας, για να γνωρίσει από κοντά το ιστορικό μοναστήρι, όπου εμόνασε για πολλά χρόνια ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Καλλίνικος Ολυμπιώτης.

[wpg_thumb]

Add Comment