Ερωτήσεις Γ. Κατσιαντώνη στη Βουλή για μελισσοκόμους και επιδόματα πολυτέκνων

Κατσιαντώνης σε Αποστόλου: “Μην εξαιρείτε τη μελισσοκομία από τον πρωτογενή τομέα”

Το νομοθετικό κενό που υπάρχει για τους μελισσοκόμους, ως προς τις ισχύουσες προϋποθέσεις για τις επιτρεπτές επεμβάσεις του Νόμου περί Προστασίας Δασών και Δασικών εν γένει εκτάσεων επισημαίνει με ερώτηση του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου, ο Βουλευτής Λάρισας Γιώργος Κατσιαντώνης.
“Είναι αδικαιολόγητο να υπάρχει διαχωρισμός του κλάδου των μελισσοκόμων σε σχέση τους λοιπούς του πρωτογενούς τομέα, και είναι δέουσας σημασίας η διόρθωση αυτής της κατάφωρης αδικίας, μέσα από τις ενέργειές σας ώστε να εκλείψει αυτό το φαινόμενο, και ισχύσουν στο εξής όλες οι προϋποθέσεις για τις επιτρεπτές επεμβάσεις όπως ο Νόμος ορίζει” τονίζει ο Γιώργος Κατσιαντώνης στον αρμόδιο Υπουργό που αναφέρεται με παραδείγματα στα “δύο μέτρα και δύο σταθμά” που ισχύουν μέχρι σήμερα για τους μελισσοκόμους σε όλη την Επικράτεια.

Η ερώτηση του Βουλευτή Λάρισας Γιώργου Κατσιαντώνη, έχει ως εξής:
Μεγάλη αδικία βιώνουν οι μελισσοκόμοι ανά την Επικράτεια, καθώς παρατηρείται διαχωρισμός του κλάδου σε σχέση με τους λοιπούς του πρωτογενούς τομέα ως προς το θέμα των ισχυουσών προϋποθέσεων για τις επιτρεπτές επεμβάσεις, κατά το Νόμο 989/1979 Περί Προστασίας Δασών και Δασικών εν γένει εκτάσεων της χώρας (ως σήμερα ισχύει). Ειδικότερα, στο άρθρο 45, όπως ισχύει σήμερα, περιγράφονται οι προϋποθέσεις για τις επιτρεπτές επεμβάσεις. Σύμφωνα με την παράγραφο 8, κάθε επιτρεπτή επέμβαση ενεργείται κατόπιν α) καταβολής ανταλλάγματος χρήσης και β) υποχρεωτικής αναδάσωσης ή δάσωσης έκτασης ίδιου εμβαδού με εκείνη στην οποία εγκρίθηκε η επέμβαση.

Ιδιαιτέρως, αναφέρεται ότι το αντάλλαγμα χρήσης για επεμβάσεις κοινωφελούς χαρακτήρα εντός δημόσιων δασών και δασικών εκτάσεων και ειδικότερα όσων ασκούν το επάγγελμα του κτηνοτρόφου, πτηνοτρόφου, κλπ. ορίζεται στο ένα τέταρτο (1/4) του ύψους της δαπάνης αναδάσωσης της έκτασης, η οποία προκύπτει από το γινόμενο του συντελεστή Μ επί το σταθερό ποσό 35 € για την ενίσχυση της δραστηριότητας τους. Επιπλέον, στην παράγραφο 11, του ίδιου άρθρου, αναφέρεται ότι από την υποχρέωση αναδάσωσης ή δάσωσης εξαιρούνται τα πρόχειρα κτηνοτροφικά καταλύματα του άρθρου 47Α και οι επεμβάσεις για γεωργική εκμετάλλευση.

Επομένως, με ένα απλό παράδειγμα, ένας κτηνοτρόφος που θα φτιάξει μια κτηνοτροφική μονάδα με πρόχειρο κατάλυμα, παραχωρώντας του έκταση ακόμη και μεγαλύτερη από 4 στρ θα πληρώσει το εξής:

Για παράδειγμα φέτος ο συντελεστής Μ =17,9 επομένως (1στρέμμαx35€x17,9)x1/4=626,5/4=156,62€/στρέμμα.
Το άρθρο 47Α στο νόμο 998/1979 ως ισχύει σήμερα, αναφέρεται στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, στο οποίο όμως διαχωρίζονται τα μελισσοκομεία από τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, άλλως δεν διέπονται ευκρινώς από τις ίδιες διατάξεις. Αυτό, έχει ως αποτέλεσμα να μην συμπεριλαμβάνονται στις παραπάνω ευνοϊκές ρυθμίσεις οι μελισσοκόμοι, πράγμα που σημαίνει ότι, ένα μελισσοκομείο, με παρόμοια χαρακτηριστικά πρόχειρου καταλύματος, θα πρέπει να πληρώσει α) το 50% της Αξίας Δασικής Γης και β ) το κόστος της δαπάνης αναδάσωσης (ισχύει για εκτάσεις μέχρι 4 στρ., διαφορετικά θα πρέπει να υλοποιήσει την αναδάσωση).

Για παράδειγμα, για ένα μελισσοκομείο έως και 4 στρ., για παραχώρηση έκτασης όπου θα φτιάξει μόνιμη περίφραξη για την προστασία των κυψελών, θα πληρώσει:
Αντάλλαγμα χρήσης (παράδειγμα Αξία Δασικής Γης 500€/στρέμμα) 1στρ.x500€x50%=250€/στρέμμα και Δαπάνη αναδάσωσης 1στρ.x35€x17,9=626,5€/στρέμμα.
Δηλαδή 626,5+250=876,5€/στρέμμα.

Με βάση τα ανωτέρω, και λαμβανομένου υπόψη ότι προφανώς υφίσταται νομοθετικό κενό και σύγχυση στους απασχολούμενους του κλάδου, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Πώς προτίθεστε να διορθώσετε άμεσα το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, ώστε να εκλείψει το φαινόμενο του διαχωρισμού της μελισσοκομίας από τους λοιπούς κλάδους του πρωτογενούς τομέα (κτηνοτροφία, γεωργία) και να ισχύουν οι αυτές προϋποθέσεις για τις επιτρεπτές επεμβάσεις, κατά το Νόμο 989/1979 (ως ισχύει σήμερα)?

Παρέμβαση Κατσιαντώνη για τις αδικίες στα επιδόματα Πολυτέκνων

Τις ανησυχίες χιλιάδων πολυτέκνων, που θεωρούνται αδικημένοι στο θέμα των επιδομάτων, “χτυπημένοι” από την σκληρή φορολογία, όπως αναφέρουν στην επιστολή που έστειλαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στην κυβέρνηση και στα αρμόδια Υπουργεία, επισημαίνει με αναφορά του προς την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης και τον Υπουργό Οικονομικών, ο Βουλευτής Λάρισας Γιώργος Κατσιαντώνης.
“Η πικρία και η αγανάκτηση των πολύτεκνων οικογενειών, που υπόκεινται σε στρεβλά τεκμήρια διαβίωσης με αποτέλεσμα να στερούνται τα επιδόματα των τέκνων τους, επιβάλλει τις άμεσες ενέργειες σας επί του σοβαρού αυτού θέματος” τονίζει στους αρμόδιους Υπουργούς ο Γιώργος Κατσιαντώνης, που επισυνάπτει και ο ίδιος τη σχετική επιστολή όπου αναφέρονται με παραδείγματα οι αδικίες σε βάρος των πολυτέκνων.

Η αναφορά του Βουλευτή Λάρισας Γιώργου Κατσιαντώνη έχει ως εξής:

«Σε απόγνωση οι πολύτεκνοι: τα στρεβλά τεκμήρια διαβίωσης, δημιουργούν στερούν στους δικαιούχους τη χορήγηση επιδομάτων τέκνων».
Παρακαλούμε για την επαλήθευση ή τη διάψευσή σας, το σχετικό σχολιασμό και τις ενέργειές σας περί του εν θέματι αναφερομένου εγγράφου του Συλλόγου Πολυτέκνων Λαρίσης και Περιχώρων, το οποίο επισυνάπτεται στην παρούσα, προκειμένου για την πληροφόρησή σας.
Η επιστολή του Συλλόγου Πολυτέκνων Λαρίσης και Περιχώρων έχει ως εξής:
Τον περασμένο Ιανουάριο όταν ψηφίσθηκε ο νόμος για το νέο επίδομα παιδιού του ΟΠΕΚΑ που αντικατέστησε τα οικογενειακά επιδόματα – σύσσωμος ο πολυτεκνικός κόσμος εξέφρασε την πλήρη αντίθεση του, γιατί ναι μεν αυξάνονταν όπως έλεγε η υπουργός το σχετικό κονδύλι τα επιδόματα κατά 260 εκ. €, αλλά από την άλλη τα έχαναν οι οικογενειάρχες με πολλά παιδιά και τα έπαιρναν αυτοί που είχαν 1-2 παιδιά!. Βέβαια τότε η κ.Φωτίου για να χρυσώσει το χάπι είπε: θα έρθουν αντίμετρα… της απαντήσαμε τότε: σαν αυτά που περιμέναμε για την κατάργηση του φόρου πολυτελείας στα πολυτεκνικά I.X που όλοι αναγνωρίζουν το δίκαιο μας, αλλά ο φόρος αυτός ακόμη να αλλάξει!!!
Εμείς απλά καταλαβαίνουμε ότι σε όσους μειώθηκαν τα επιδόματα θα δώσει η Φωτίου για το 2018 και μόνο, μια μερίδα ζεστά γεμιστά, για δε τους υπόλοιπους που θα τους κοπεί τελείως θα έχουν τη ρετσινιά του εύπορου – εφοπλιστού πολύτεκνου με βίλες (όπως τους αποκάλεσε ο έτερος ¨αριστερός¨ κ.Σταθάκης)!!! Φωνάζαμε επίσης για τις παγίδες που κρύβουν τα τεκμήρια διαβίωσης στη τσέπη των φορολογουμένων. Λέγανε τότε τα ΜΜΕ: με ποιους τρόπους οι <<αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης>> υποχρεώνουν εκατομμύρια φορολογούμενους να πληρώνουν υπέρμετρα υψηλά ποσά φόρων, να χάνουν απαλλαγές και κοινωνικά επιδόματα… τελικά δυστυχώς δικαιωθήκαμε. Χιλιάδες οικονομικά αδύναμοι φορολογούμενοι χάνουν κοινωνικά επιδόματα που δικαιούνταν, παρά το γεγονός ότι έχουν πολύ χαμηλά πραγματικά εισοδήματα, επειδή το εισόδημα τους με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης διαμορφώνεται σε επίπεδα υψηλότερα των εισοδηματικών ορίων που ισχύουν για την είσπραξη των επιδομάτων.
Προς ενημέρωση του κοινού, σας μεταφέρουμε την αγανάκτηση-πικρία πολλών συναδέλφων πολυτέκνων οικογενειών για την άδικη πέρα για πέρα φορολογία την οποία ψήφισαν οι έχοντες ¨αριστερή¨ συνείδηση….
Παιδί φοιτητής πολύτεκνου οικογενειάρχη 5 τέκνων, πέρυσι καλοκαίρι του 2017 εργάσθηκε για 40 ημέρες σε εργοστάσιο συσκευασίας φρούτων. Αναγκάσθηκε να εργασθεί και έλαβε περί τα 1.000€. εργάσθηκε (δεν εγκλημάτησε), που αντί να ξεκουραστεί αποφάσισε να βοηθήσει οικονομικά το σπίτι του αλλά και ο ίδιος να βγάλει το χαρτζιλίκι του και να αισθάνεται το καλοκαίρι λίγο πιο άνετα… υπολόγισε όμως χωρίς τον ξενοδόχο, διότι ΤΟ ΑΝΑΛΓΗΤΟ ΚΡΑΤΟΣ – H ΜΗΤΡΙΑ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΕΚΑΝΕ ΠΑΛΙ …ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ!!
Το ..χαρτζιλίκι που έλαβε προσμετρήθηκε στο συν. εισόδημα της οικογένειας, και για λίγα € παραπάνω δεν επιτρέπεται στην οικογένεια να συμπληρώσει το Α21 με αποτέλεσμα ΝΑ ΜΗ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΤΕΚΝΩΝ! Επίσης η οικογένεια αυτή για τον ίδιο λόγο αποκλείεται από το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ.. κατά τα άλλα οι πολύτεκνοι έχουν τη ρετσινιά από τη ΔΕΗ και τη διατηρεί αυτή μέχρι σήμερα στις αποδείξεις της, ότι οι ΥΚΩ οφείλονται στους πολύτεκνους (αφού το πολυτεκνικό τιμολόγιο καταργήθηκε)
Καλούμε κάθε ευαισθητοποιημένο Βουλευτή αυτής της χώρας που ονομάζεται ….μπανανία να επιληφθεί του θέματος φέρνοντας το θέμα στη βουλή και προς κάθε αρμόδιο που είχε την μεγάλη ιδέα να προβεί στη ρύθμιση αυτή!
ΕΛΕΟΣ-ΝΤΡΟΠΗ.

Add Comment