Την ερχόμενη Κυριακή το 11ο Φεστιβάλ Περραιβική Τρίπολις στη Δολίχη – Πρόγραμμα

Δολίχη, Κυριακή 1 Ιουλίου 2018, ώρα 17:30

Πρόγραμμα:

7ος Δόλιχος Δρόμος
17:30 1η διαδρομή 4.614,48 μ (ώρα 17:00 αναχώρηση από την κεντρική πλατεία προς το Καστρί)
18:00 2η διαδρομή 11.000,00 μ. (έναρξη αγώνα από την κεντρική πλατεία)

19:30 Ξενάγηση στο βυζαντινό Ι.Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και το Λαογραφικό Μουσείο.

20:45 Βράβευση νικητών Δόλιχου Δρόμου. – Σε όλους τους Δολιχοδρόμους θα προσφερθούν αναμνηστικές μπλούζες και μετάλλια ενώ στους τρεις πρώτους θα απονεμηθούν κύπελλα

21:00 Ομιλίες Προσκεκλημένων
Κώστας Σπανός: Νεοαποκτηθέντα και αδημοσίευτα στοιχεία για τη Δολίχη του 16ου αιώνα, σύμφωνα με οθωμανικές απογραφές
Στο φεστιβάλ «Περραιβική Τρίπολις» που θα πραγματοποιηθεί στη Δολίχη ο Κώστας Σπανός, εκδότης του Θεσσαλικού Ημερολογίου, θα παρουσιάσει νεοαποκτηθέντα και αδημοσίευτα στοιχεία για τη Δολίχη του 16ου αιώνα. Ειδικότερα θα παρουσιάσει τις οθωμανικές απογραφές των ετών 1506, 1521 και 1570, από τις οποίες προκύπτουν όλα τα ονόματα των κατοίκων της Δολίχης (Ντούχλιστας), τα τοπωνύμια και οι καλλιέργειες της περιοχής. Τα στοιχεία είναι απόκτημα από τη συνεργασία του με τον τούρκο Levent Kayapinar καθηγητή του Tekirdag Namık Kemal University, ο οποίος έχει πρόσβαση στα χειρόγραφα των οθωμανικών απογραφών της ευρύτερης περιοχής.

Ο Κώστας Σπανός είναι ο εκδότης του Θεσσαλικού Ημερολογίου, το οποίο εκδίδει ανελλιπώς από το 1980 έως σήμερα. Η Ακαδημία Αθηνών βράβευσε τον κ. Σπανό (2000), εισπράττοντας τα συγχαρητήρια του Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλου για την προσφορά του στην ανάδειξη και τη διάδοση της θεσσαλικής ιστορίας. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας, προς τιμήν του διοργάνωσε εκδήλωση για τους 70 τόμους του «Θεσσαλικού Ημερολογίου» (2017).

Γ. Μπασλής: Η σχέση του ελασσονίτικου γλωσσικού ιδιώματος με τη δημοτική γλώσσα

Ο δρ Γιάννης Μπασλής θα παρουσιάσει στο Φεστιβάλ τη σχέση του ελασσονίτικου γλωσσικού ιδιώματος με τη δημοτική γλώσσα.

Ο δρ Γιάννης Μπασλής διδάσκει Κοινωνιογλωσσία στο Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι Διευθυντής του περιοδικού Γλώσσαπου εκδίδει η Νέα Παιδεία και έχει πλούσιο συγγραφικό έργο σχετικά με το ερευνητικό του αντικείμενο. Η Ακαδημία Αθηνών το έτος 1970 τον βράβευσε για τη λαογραφική του συλλογή «Λαογραφικά Κρανιάς Ολύμπου».

22:30 Προβολή της τηλεοπτικής εκπομπής «Ταξιδεύοντας στην Παράδοση», τα γυρίσματα της οποίας έγιναν στη Δολίχη τον περασμένο Μάρτιο.

Διοργάνωση: Πολιτιστικός Σύλλογος Δολίχης
www.dolihi.gr

Add Comment