“Πάνω από όλα η καρέκλα” ενώ βλέπουν ότι η άρδευση καταρρέει οικονομικά, του Ν. Γάτσα

Γράφει ο Νίκος Γάτσας, δημοτικός σύμβουλος

 

Είναι ασύλληπτο αυτό που ζούμε τον τελευταίο καιρό στο Δήμο Ελασσόνας, με το Δήμαρχο και τους αντιδημάρχους να προβαίνουν σε κάθε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου σε μία τουλάχιστον καταγγελία για συμβούλους της αντιπολίτευσης.

Προηγήθηκαν οι καταγγελίες για τους επικεφαλής της αντιπολίτευσης Βασ. Βαρνά και Δημ. Γκουνό, ακολούθησαν καταγγελίες και μηνύσεις στην ανεξάρτητη σύμβουλο Χρυσ. Προβίδα, σειρά πήρε πρόσφατα στις καταγγελίες και μηνυτήριες αναφορές ο δ.σ. Γ. Δραγατσίκης, ενώ πλέον έχουμε περάσει σε ένα νέο στάδιο “πολιτικής” αντιπαράθεσης: Κατηγορίες για το σύνολο της αντιπολίτευσης, την οποία μέμφονται επειδή δεν συναινεί στην αύξηση των τιμών του νερού άρδευσης (Έκπληξη Νο 1).

Πιο συγκεκριμένα, στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. ο ορισμός υδρονομέων άρδευσης ήταν η αφορμή να ξεσηκώσει ένα παραλήρημα καταγγελιών για την οικονομική κατάσταση στα αρδευτικά, τόσο από τον αντιδήμαρχο Δημ. Λέκκα όσο και το Δήμαρχο Ν. Ευαγγέλου.

Σε συνέχεια προηγούμενων αναφορών του αντιδημάρχου Γ. Σαπουνά για την πολύ χαμηλή τιμή στο νερό άρδευσης (6 λεπτά το κυβικό), ο αντιδήμαρχος οικονομικών Δημ. Λέκκας επιτέθηκε με ανοίκειες εκφράσεις στο σύνολο της αντιπολίτευσης, ζητώντας επιτακτικά να συναινέσουν στην αύξηση των τιμολογίων του νερού. Ούτε λίγο, ούτε πολύ, θεώρησε υπεύθυνη την αντιπολίτευση που η τιμή του νερού είναι εξωφρενικά χαμηλή και επομένως τα έσοδα δεν μπορούν να καλύψουν τα έξοδα (Έκπληξη Νο 2).

“Η τιμή στον ΤΟΕΒ Τυρνάβου είναι 11 λεπτά το κυβικό και πάλι μπαίνουν μέσα”, αναφώνησε ο κ. Λέκκας. Δε δίστασε μάλιστα να χρησιμοποιήσει σεξιστικό λόγο, ζητώντας από τους συμβούλους να αποδείξουν ότι “φοράνε παντελόνια”, αδιαφορώντας αν στο Δ.Σ. συμμετέχουν 4 γυναίκες δημοτικοί σύμβουλοι. Αλήθεια, θα τολμούσε να εκστομίσει κάτι τέτοιο αν οι γυναίκες σύμβουλοι ήταν πλειοψηφία;

Τέτοια κατάπτωση…

Δυστυχώς τον προκλητικό αντιδήμαρχο δεν συμμάζεψε ούτε ο δήμαρχος Ν. Ευαγγέλου, ο οποίος επέμενε να θεωρεί δεδομένο ότι όλοι συμφωνούν στην αύξηση της τιμής του νερού, αλλά είναι δύσκολη η απόφαση, γιατί έχει πολιτικό κόστος (Έκπληξη Νο 3).

“Μπορεί τώρα να μας κατηγορήσουν”, ξαναπήρε το λόγο ο κ. Λέκκας, “αλλά σε 10 χρόνια όλοι θα μας ευχαριστούν”.

Αναρωτιέμαι, πόσο προσκολλημένοι μπορεί να είναι στις καρέκλες της εξουσίας, όταν αναγνωρίζουν ότι υπάρχει οικονομικό πρόβλημα στην άρδευση και αρνούνται να το αντιμετωπίσουν; Μήπως ο κ. Ευαγγέλου έχει χάσει την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο και δεν το έχουμε αντιληφθεί; Μέχρι σήμερα τουλάχιστον, η παράταξή του αριθμεί 23 συμβούλους και μπορεί να λάβει την απόφαση με άνετη πλειοψηφία 21 συμβούλων. Μήπως και αυτούς τους 21 δεν τους έχει σίγουρους;

Ας ξεπεράσουμε όμως το ύφος και κατ’ επέκταση το ήθος των διοικούντων και ας δούμε το θέμα με σοβαρότητα. Αν έχει εκτραχυνθεί το οικονομικό πρόβλημα στον τομέα της άρδευσης, τότε με υπευθυνότητα και χωρίς μεμψιμοιρίες ο Δήμαρχος και οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι πρέπει να παρουσιάσουν αναλυτικά στοιχεία στο Δ.Σ., προκειμένου να αξιολογηθεί η κατάσταση και να λάβει το Δ.Σ. όλα τα κατάλληλα μέτρα, ακόμη και αυτό της αύξησης της τιμής.

Δεν λύνονται τα προβλήματα με καταγγελίες και παλικαρισμούς.

Είναι τέλος τόσο απογοητευτικό να έρχονται οι αντιδήμαρχοι τόσο απροετοίμαστοι, λες και πηγαίνουν σε καφενείο, χωρίς στοιχεία, χωρίς να μπορούν να δώσουν απαντήσεις στις ερωτήσεις της αντιπολίτευσης και να απαιτούν από το Συμβούλιο να αποφασίσει “στο φτερό”. Αλλά μάλλον και αυτό το συνηθίσαμε. Και εδώ τελειώνουν οι εκπλήξεις…

Add Comment