Διαμαρτύρονται οι Κοζανίτες για το δρόμο Ελασσόνα – Σαραντάπορο… Άδικο έχουν;

Επιστολή προς τον Υπουργό Υποδομών απέστειλε ο περιφερειακός σύμβουλος Δυτ. Μακεδονίας κ. Γ. Χριστοφορίδης διαμαρτυρόμενος για την επικινδυνότητα της εθνικής οδού Λάρισας – Κοζάνης, ζητώντας από τον Υπουργό να δείξει έμπρακτο ενδιαφέρον για την ασφαλή οδική πρόσβαση προς την Κοζάνη.

Τονίζει δε στην επιστολή του ότι “Ειδικά ο δρόμος από Ελασσόνα προς Κοζάνη στα πρώτα του 20 χιλιόμετρα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος και δεν μπορεί να αποτελεί τμήμα σύγχρονης εθνικής οδού. Ο φωτισμός είναι ελλιπέστατος, η διαγράμμιση προβληματική και η πρόσφυση του οδοστρώματος αγγίζει το μηδέν.” Άδικο έχει;

Σίγουρα δεν είναι ο μόνος που διαπίστωσε τα προβλήματα που παρουσιάζει ο δρόμος από την Ελασσόνα έως τα όρια του Νομού Κοζάνης, ωστόσο προκαλεί θετική εντύπωση η παρέμβασή του, αφού ουσιαστικά προτείνει βελτιώσεις στο οδικό δίκτυο του Δήμου Ελασσόνας, που ανήκει διοικητικά σε άλλη περιφέρεια (!).

Ας ελπίσουμε ότι θα τον “ακούσει” ο Υπουργός Σπίρτζης και “μαζί με το βασιλικό θα ποτιστεί και η γλάστρα” στα βόρεια ορεινά χωριά του Δήμου Ελασσόνας…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ:

Επιστολή του Περιφερειακού Συμβούλου και εντεταλμένου σε θέματα καθημερινότητας του πολίτη Γ. Χριστοφορίδη προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Η περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας είναι μία περιοχή με μεγάλα ποσοστά ανεργίας και αποβιομηχάνιση. Οι κάτοικοί της στην προσπάθειά τους να εργαστούν σε γειτονικούς νομούς διανύουν καθημερινά πολλά χιλιόμετρα αλλάζοντας νομούς αλλά και περιφέρειες. Η Εθνική οδός Κοζάνης – Λάρισας εξυπηρετεί κυρίως τους πολίτες της περιοχής οι οποίοι μετακινούνται συνήθως με γενικότερο προορισμό την ΠΑΘΕ. Συνδέει την πρωτεύουσα της Δυτικής Μακεδονίας με την πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Θεσσαλίας , τη Λάρισα.

Ο δρόμος αυτός αν και χαρακτηρίζεται εθνική οδός στην πράξη είναι ένας επαρχιακός δρόμος υψηλής επικινδυνότητας που διασχίζει μεγάλους ορεινούς όγκους, έχει έντονες κλίσεις, συνεχείς στροφές και μικρό πλάτος οδοστρώματος. Η οδός αυτή χρησιμοποιείται καθημερινά από εκατοντάδες επαγγελματίες οδηγούς και εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που βρίσκονται κοντά στην Λάρισα και τις γειτονικές περιοχές. Μέσω αυτής της οδού διεξάγεται η τακτική συγκοινωνία των υπεραστικών γραμμών των Νομών Φλώρινας,Καστοριάς και Κοζάνης καθώς επίσης κινείται και σημαντικός αριθμός επιβατικών οχημάτων. Το τελευταίο διάστημα κινείται και ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός οχημάτων που μεταφέρουν υλικά και εργαζόμενους στη νέα μονάδα της ΔΕΗ.

Στο παρελθόν έχουν πραγματοποιηθεί αποσπασματικά διάφορα έργα τα οποία μείωσαν την επικινδυνότητα σε μεγάλο βαθμό, ιδιαίτερα στο κομμάτι που διαπερνά την ΠΕ Κοζάνης.

Αντίθετα για το τμήμα της οδού που διατρέχει την ΠΕ Λάρισας και συγκεκριμένα βόρεια του Δήμου Ελασσόνας δεν έχει βελτιωθεί καθόλου η χάραξη της οδού τις τελευταίες δεκαετίες. Ειδικά ο δρόμος από Ελασσόνα προς Κοζάνη στα πρώτα του 20 χιλιόμετρα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος και δεν μπορεί να αποτελεί τμήμα σύγχρονης εθνικής οδού. Ο φωτισμός είναι ελλιπέστατος, η διαγράμμιση προβληματική και η πρόσφυση του οδοστρώματος αγγίζει το μηδέν.

Το μειωμένο ενδιαφέρον που έχει επιδείξει διαχρονικά η Πολιτεία έχει οδηγήσει στην απαξίωση του δρόμου και τη διεξαγωγή σημαντικού κυκλοφοριακού φόρτου από ακατάλληλες και επικίνδυνες παράπλευρες οδούς. Οι επικίνδυνες οδικές συνθήκες αποθαρρύνουν και πολλούς επισκέπτες οι οποίοι θέλουν να επισκεφτούν τις φυσικές ομορφιές της περιοχής μας. Ο συνδυασμός της απόστασης από τα μεγάλα αστικά κέντρα, του κόστους της οδικής μετακίνησης και της επικινδυνότητας των συγκεκριμένων σημείων που αναφέρθηκαν αποθαρρύνει τους επισκέπτες πλήττοντας ακόμα περισσότερο την οικονομία της περιοχής μας.

Παρακαλούμε να επιδείξετε το έμπρακτο ενδιαφέρον σας ώστε να δημιουργηθούν όλες εκείνες οι συνθήκες οι οποίες θα προσφέρουν ασφαλή οδική πρόσβαση στην πολύπαθη και ακριτική περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας.

Χριστοφορίδης Γιώργος
Περιφερειακός Σύμβουλος
Εντεταλμένος σε θέματα καθημερινότητας του πολίτη

Add Comment