Ανακοινώσεις Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κ. Αγοραστού

Κ. Αγοραστός: «Ενισχύουμε την ασφάλεια πλοίων και λιμενικών εγκαταστάσεων του λιμανιού του Βόλου»

Σύσκεψη περιφερειάρχη Θεσσαλίας με τον πρόεδρο και τον διευθύνων σύμβουλο του ΟΛΒ για την ενίσχυση των μέτρων ασφάλειας στο λιμάνι του Βόλου

Τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό επισκέφθηκαν ο πρόεδρος κ Ιωάννης Πρίγκος και ο διευθύνων σύμβουλος κ Δημήτρης Θεοδώρου του Οργανισμού Λιμένος Βόλου μαζί με στελέχη του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Η σύσκεψη είχε ως κύριο θέμα την υλοποίηση του έργου, προϋπολογισμού 916.608,45 €, για την ενίσχυση των μέτρων ασφάλειας στη χερσαία ζώνη του λιμένα με την εφαρμογή του Διεθνούς Κώδικα Ασφάλειας Πλοίων και Λιμενικών Εγκαταστάσεων (ISPS code).

Όπως ανέφερε ο κ. Κώστας Αγοραστός: «Η αναβάθμιση της ασφάλειας των λιμενικών υποδομών αποτελεί κρίσιμο στοιχείο λειτουργίας του Λιμένα Βόλου, τόσο για την προστασία των εργαζομένων, της πόλης του Βόλου και των επωφελούμενων από αυτό αλλά και γενικότερα της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Η υλοποίηση του έργου δημιουργεί φυσικές και ηλεκτρονικές συνθήκες ασφαλείας για το λιμάνι του Βόλου όπως ορίζονται από τους διεθνείς κανόνες ασφάλειας».

Ο Οργανισμός Λιμένος Βόλου σε συνεργασία με το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας προχώρησε στις απαραίτητες διαδικασίες για την κατάθεση των εγγραφών που απαιτούνται για την άμεση ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας. Στη σύσκεψη, παρουσιάστηκαν τα βασικά σημεία του έργου, ενώ ταυτόχρονα αναλύθηκαν τα οφέλη που θα προκύψουν μέσω της εφαρμογής των μέτρων για την τοπική κοινωνία, αλλά και για τους επιβάτες των πλοίων που επισκέπτονται το Βόλο.

Η προστιθέμενη αξία από την εφαρμογή των μέτρων ασφάλειας, τα οποία προβλέπονται από τον Διεθνή Κώδικα Ασφάλειας Πλοίων και Λιμενικών Εγκαταστάσεων (ISPS), στο λιμένα Βόλου αναλύεται σε πολλές συνιστώσες:

Βελτίωση της ποιότητας ζωής στην ευρύτερη περιοχή, αφού η ελεγχόμενη πρόσβαση και φύλαξη αποτρέπει την περιθωριοποίηση της ζώνης του λιμένα και εκμηδενίζει την εγκληματικότητα.
Ο δείκτης ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών του λιμένα ενισχύεται σημαντικά με άμεση συνέπεια την προσέλκυση περισσότερων κρουαζιερόπλοιων, καθώς πλέον ικανοποιούνται όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την ασφάλεια των επισκεπτών και επιβαινόντων.
Άμεση απόρροια του παραπάνω, είναι η ενδυνάμωση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής, αλλά και της ανάπτυξης του τομέα παροχής υπηρεσιών.

Στη συνέχεια, παρουσιάστηκαν από τη διοίκηση του ΟΛΒ μελλοντικές δράσεις που έχουν σχεδιαστεί για τους επόμενους μήνες, όπως η διεκδίκηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ για τη χρηματοδότηση έργων περιβαλλοντικού χαρακτήρα, αλλά και η εκβάθυνση του λιμένα, ώστε να είναι εφικτή η προσέγγιση πλοίων με μεγαλύτερο εκτόπισμα.
Η συζήτηση έκλεισε με τις διαβεβαιώσεις της διοίκησης των δύο φορέων για τη συνέχιση της άριστης μέχρι τώρα μεταξύ τους συνεργασίας προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

Κ. Αγοραστός: «Καμία αλλαγή στη χωροταξική δομή των τμημάτων των ΤΕΙ της Περιφέρειας Θεσσαλίας»

Να μην καταργηθούν τμήματα του ΤΕΙ αλλά και να ενισχυθούν τα υπάρχοντα ζήτησε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας

Την πάγια θέση της αιρετής Περιφέρειας Θεσσαλίας, για περαιτέρω ανάπτυξη των τμημάτων του ΤΕΙ Λάρισας που λειτουργούν στο Θεσσαλικό διαμέρισμα, διατυπώνει για μία ακόμη φορά με δημόσια δήλωση του, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ Κων/νος Αγοραστός. Ο κ Αγοραστός με αφορμή τη σημερινή Γενική Συνέλευση του ΤΕΙ Λάρισας, η οποία συγκαλείται με αντικείμενο την κατάθεση πρότασης για την αναδιάρθρωση του ΤΕΙ, τονίζει ότι:
«Η ακαδημαϊκή κοινότητα οφείλει και μπορεί, να διαμορφώσει μια ολοκληρωμένη πρόταση, η οποία θα έχει ως γνώμονα την ανάπτυξη του ιδρύματος και τη δημιουργία σχολών, οι οποίες θα είναι πραγματικά βιώσιμες και ανταγωνιστικές, παράγοντας υψηλό διδακτικό έργο και εκπαιδεύοντας άξιους επιστήμονες με μέλλον στην αγορά εργασίας. Ο στόχος αυτός μπορεί να υπηρετηθεί με τον καλύτερο τρόπο, μέσα από τη λογική της αποκέντρωσης, με την οποία όλα τα προηγούμενα χρόνια λειτούργησε το ΤΕΙ. Η υπερσυγκέντρωση σχολών ή τμημάτων σε μια περιοχή αναμένεται να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από όσα πιθανά θα επιλύσει» τονίζει ο κ Αγοραστός. Στη λογική αυτή ο Περιφερειάρχης, υπογραμμίζει ότι η ακαδημαϊκή κοινότητα, οφείλει να προασπιστεί τη σημερινή γεωγραφική κατανομή των τμημάτων του ΤΕΙ, ώστε να μην δοθεί άλλοθι στην όποια ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, να μεταφέρει ή και να καταργήσει τμήματα, γεγονός που θα σηματοδοτήσει τη αρχή της συρρίκνωσης του ιδρύματος.
Ο κ Αγοραστός κλείνοντας τη δημόσια παρέμβαση του, προτρέπει την ακαδημαϊκή κοινότητα να πάρει αποφάσεις λαμβάνοντας υπ όψιν ακαδημαϊκά αλλά και κοινωνικά κριτήρια, καθώς τα τμήματα και οι σχολές, δεν λειτουργούν αποκομμένα από τις τοπικές κοινωνίες αλλά είναι ενταγμένα μέσα σε αυτές. Μετά την τοποθέτησή του αυτή ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας είχε επικοινωνία με τον πρόεδρο του ΤΕΙ Λάρισας κ. Ιωάννη Κόκορα όπου του εξέφρασε τις παραπάνω θέσεις του.

 

Κώστας Αγοραστός: «Βελτιώνουμε την οδική ασφάλεια»

Υπογράφηκε από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας η σύμβαση του έργου «ΣΗΜΑΝΣΗ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ Π.Ε. ΛΑΡΙΣΑΣ»

Υπογράφηκε η σύμβαση για την κατασκευή του έργου «ΣΗΜΑΝΣΗ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ Π.Ε. ΛΑΡΙΣΑΣ », μεταξύ του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού και της νομίμου εκπροσώπου της αναδόχου εργοληπτικής επιχείρησης κας Μηγγηλιώτου Ευδοξίας, παρουσία των αντιπεριφερειαρχών Ρένας Καραλαριώτου και Ζήση Γρηγορίου, του Γεν. Δ/ντη της Περιφέρειας κ. Κώστα Μέγα και του Δ/ντη Τεχνικών Έργων κ. Χρήστου Λυτροκάπη.

Όπως ανέφερε ο κ. Αγοραστός: «Με το έργο αυτό βελτιώνουμε την οδική ασφάλεια του οδικού δικτύου όπου υπάρχει ανάγκη. Οι Τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας έχουν καταγράψει και επισημάνει επικίνδυνες θέσεις στο οδικό δίκτυο της Π.Ε. Λάρισας και κυρίως σε ορεινά σημεία, όπου χρίζουν παρέμβασης. Μέλημά μας είναι η ασφάλεια των μεταφορών, πολιτών και εμπορευμάτων, η μείωση της επικινδυνότητας αλλά και των επιπτώσεων τόσο στην οικονομική όσο και στην κοινωνική ζωή του τόπου».

Το έργο, προϋπολογισμού 250.000,00 €, περιλαμβάνει τη συντήρηση και τη τοποθέτηση νέας σήμανσης (πινακίδες, οριοδείκτες, χιονοδείκτες κλπ.), την τοποθέτηση χαλύβδινων στηθαίων ασφαλείας (τύπου ΜΣΟ-1 και ΜΣΟ-2) και την επισκευή των ήδη υπαρχόντων κατεστραμμένων χαλύβδινων στηθαίων ασφαλείας, στο οδικό δίκτυο της Π.Ε. Λάρισας. Μειοδότης αναδείχθηκε η εταιρία “ΜΗΓΓΗΛΙΩΤΟΥ ΕΥΔΟΞΙΑ Ε.Δ.Ε.” και το ποσό της σύμβασης είναι 232.500,00 €

Από την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης κα Ρένα Καραλαριώτου επεσήμανε: «Ως Περιφέρεια Θεσσαλίας συνεχίζουμε τις προσπάθειες βελτίωσης συντήρησης και ασφάλειας των οδικών αξόνων της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας. Δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα σε όσα σημεία απαιτείται η λήψη μέτρων ασφάλειας και προβαίνουμε στις απαραίτητες παρεμβάσεις.

 

Κώστας Αγοραστός: «Αξιόλογη διοργάνωση για την περιοχή»

Συνέντευξη τύπου για τους Πανελλήνιους Αγώνες Τζούντο Παίδων Β’ Βορείου Ελλάδος

Πρόσκληση σε όλους τους Θεσσαλούς να παρακολουθήσουν τους Πανελλήνιους Αγώνες Τζούντο Παίδων Β’ Βορείου Ελλάδος το Σάββατο 17/12/2011 στις 13:00 στο Κλειστό Γυμναστήριο Πλατυκάμπου και να στηρίξουν τις προσπάθειες των αθλητών απηύθυνε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός σε συνέντευξη τύπου σήμερα στην έδρα της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Όπως δήλωσε ο κ. Αγοραστός: «Είναι μια αξιόλογη διοργάνωση για την περιοχή και καθίσταται σημαντική γιατί γίνεται στη μνήμη του αθλητή Θανάση Ζαχαρούλη. Για την αιρετή Περιφέρεια έχει ιδιαίτερη σημασία να διεξάγονται τέτοιου είδους αθλητικές οργανώσεις γιατί σε μια δύσκολη εποχή στέλνουν μηνύματα δύναμης, προσπάθειας και επιτυχίας. Παράλληλα δημιουργούν μια κινητικότητα στην γύρω περιοχή καθώς θα συμμετάσχουν περί τους 300 αθλητές απ’ όλη τη Βόρειο Ελλάδα ακολουθούμενοι από προπονητές, συνοδούς, γονείς κ.α. Εμείς από την αρχή της περιφερειακής μας θητείας δίνουμε και θα δώσουμε και στο μέλλον, ιδιαίτερη βαρύτητα σε αθλητικές διοργανώσεις γιατί πιστεύουμε ότι η προώθηση του  «ευ αγωνίζεσθε» και γενικότερα των ιδεωδών του αθλητισμού είναι απαραίτητα όσο ποτέ άλλοτε. Και σ’ αυτή τη δραματική στιγμή χρειαζόμαστε «μαχητές» και ανθρώπους που να θέτουν στόχους και να τους επιτυγχάνουν».
Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Κιλελέρ κ. Θεωδορούλης ανέφερε ότι ο Δήμος είναι «αρωγός σε τέτοιες αθλητικές διοργανώσεις πανελλήνιας εμβέλειας με πολλαπλά οφέλη για την περιοχή καθώς θα συμμετέχουν 50 σύλλογοι απ’ τη Β. Ελλάδα» ενώ ανέφερε ότι παράλληλα ο Δήμος διοργανώνει μια σειρά από εκδηλώσεις που θα πλαισιώσουν τους Αγώνες.
Ο πρόεδρος Τζούντο Κεντρικής Ελλάδος κ. Γιώργος Στουκογιώργος ευχαρίστησε τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, την αντιπεριφερειάρχη Λάρισας, τον Δήμο Κιλελέρ, τον περιφερειακό σύμβουλο κ. Αθανάσιο Παιδή και τον προπονητή κ. Χάρη Χονδρονάσιο για τη συνεργασία και απεύθυνε κάλεσμα στους πολίτες να παρακολουθήσουν τους αγώνες και να χειροκροτήσουν την προσπάθεια των αθλητών.
Ο προπονητής κ. Χάρης Χονδρονάσιος που υπήρξε και προπονητής του εκλιπόντα αθλητή, ευχαρίστησε με τη σειρά του όλους τους συνδιοργανωτές και δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος που η πολιτεία σ’ αυτές τις δύσκολες εποχές στηρίζει τέτοιες προσπάθειες. «Το Τζούντο, όπως δήλωσε, έχει χαρίσει πολλές διακρίσεις στην χώρα μας και είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό ότι στη Θεσσαλία δραστηριοποιούνται με το άθλημα τουλάχιστο 15 σωματεία με αξιόλογους αθλητές και γι’ αυτό αναμένονται πολλοί καλοί Αγώνες».
Οι Αγώνες γίνονται σε συνδιοργάνωση Περιφέρειας Θεσσαλίας – Π.Ε. Λάρισας, Δήμου Κιλελέρ και Ελληνικής Ομοσπονδίας Τζούντο, στη μνήμη του πρόωρα χαμένου και διακεκριμένου αθλητή του τοπικού συλλόγου «Ογχήστου»  Αθανάσιου Ζαχαρούλη.
Στη συνέντευξη τύπου παρευρέθηκαν η αντιπεριφερειάρχης Λάρισας κ. Ρένα Καραλαριώτου, ο αντιδήμαρχος Κιλελέρ κ. Κλεάνθης Θεωδορούλης, ο πρόεδρος Τζούντο Κεντρικής Ελλάδος κ. Γιώργος Στουκογιώργος, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Αθανάσιος Παιδής και ο προπονητής κ. Χάρης Χονδρονάσιος.

 

Κώστας Αγοραστός: «Θετική εξέλιξη»

Κανονικά η καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυση βάμβακος 2011 και μετατροπή σε «σύσταση» των ποινών επί της ενιαίας ενίσχυσης του 2011

Με την από 29 Νοεμβρίου 2011 επιστολή του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστα Σκανδαλίδη, ζητήθηκε η παρέμβαση του Υπουργού για την επίλυση του θέματος καταβολής της συνδεδεμένης ενίσχυσης βάμβακος για το έτος 2011 σε όλους τους παραγωγού της Θεσσαλίας ανεξαρτήτως αν οι παραδόσεις βάμβακος καλύπτουν το όριο παραγωγής που θέτει η σχετική ΚΥΑ, καθώς και την ακύρωση των ποινών 3% επί της ενιαίας ενίσχυσης του 2011 εξαιτίας του όρου της πολλαπλής συμμόρφωσης για την ύπαρξη αδειών χρήσης νερού άρδευσης σε παραγωγούς που ελέγχθηκαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Ήδη κατόπιν συνεργασίας του περιφερειακού συμβούλου κ. Αργύρη Μποτού με τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Μόσχο Κορασίδη και τον συνεργάτη του Υπουργού κ. Ελευθέριο Μοσχοπαίδη, χθες στην Αθήνα, δόθηκε η διαβεβαίωση ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ αφού ολοκληρωθεί η εκκοκκιστική περίοδος και η επεξεργασία των συγκριτικών στοιχείων παράδοσης ποσοτήτων βάμβακος των παραγωγών θα καταβάλει απρόσκοπτα την συνδεδεμένη ενίσχυση σε όλες τις περιπτώσεις που θα αποδεικνύεται ότι οι μειωμένες αποδώσεις οφείλονται σε έκτακτες συνθήκες (εντομολογικές προσβολές).
Σε ότι αφορά τις ποινές αποφασίστηκε η μετατροπή τους σε «σύσταση» και η καταβολή των αντίστοιχων ποσών στους παραγωγούς (399 περιπτώσεις μόνο για τη Θεσσαλία) μέσω διοικητικών πράξεων αφού προσκομισθούν στα περιφερειακά γραφεία ΟΠΕΚΕΠΕ οι αντίστοιχες άδειες που διαθέτουν οι παραγωγοί  (έστω και αν έχει λήξει η διάρκεια ισχύος τους) ή την αίτησή τους για την έναρξη διαδικασίας έκδοσης νέων αδειών χρήσης νερού, μέσω των Τμημάτων Υδροοικονομίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας των 4 Περιφερειακών Ενοτήτων.

Add Comment