Τη Μ. Πέμπτη και τη Μ. Παρασκευή θα ψάλουν η Μικτή και η Νεανική Χορωδία Musicarte

«Προσκυνούμεν Σου τα Πάθη»
ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

Στην κορύφωση του Θείου Δράματος συμμετέχει και τη φετινή χρονιά ο Μουσικός Σύλλογος Ελασσόνας «musicArte» στα δρώμενα της Μεγάλης Εβδομάδας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου Ελασσόνας. Την ιδιαίτερη αυτή μουσική παράδοση για την πόλη, εμπνεύστηκε και υποστήριξε ο μακαριστός μητροπολίτης Ελασσόνας κυρός Βασίλειος και συνεχίζει με ιδιαίτερη θέρμη ο νυν μητροπολίτης κ. Χαρίτων. Μετά από προτροπή του ιδίου, μαζί με την καταξιωμένη νεανική χορωδία “musicArte” θα ψάλει και η Μικτή Χορωδία του συλλόγου.
Τα χορωδιακά σύνολα θα ψάλλουν την Μ. Πέμπτη 5 Απριλίου, κατά την Ακολουθία των Αγίων και Αχράντων Παθών, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ελασσόνας κ. Χαρίτωνα, το «Σήμερον κρεμάται επί ξύλου» του Θεμιστοκλή Πολυκράτη (1863-1926). Ο συνθέτης, ο οποίος καθιέρωσε την “a capella” τετραφωνία δυτικού τύπου στην ελληνική ορθόδοξη εκκλησιαστική μουσική. Η τετράφωνη χορωδιακή προσαρμογή σεβόμενη την πρωτότυπη εναρμόνιση και τις μελωδικές γραμμές του εξαιρετικού έργου του Πολυκράτη είναι του Κων/νου Μάτη.
Την επομένη, 6 Απριλίου, στην Ακολουθία του Επιταφίου, οι νεανικές «αγγελικές» φωνές θα ενωθούν με τις φωνές της μικτής χορωδίας του συλλόγου και σε «αντιφωνία» θα ψάλλουν τα «Εγκώμια της Αγίας και Μεγάλης Παρασκευής», προσδίδοντας ξεχωριστή ατμόσφαιρα στον επιτάφιο θρήνο. Τη διεύθυνση και διδασκαλία των χορωδιών έχει ο μαέστρος Κωνσταντίνος Μάτης.

Add Comment