Νίκος Ευαγγέλου: Απάντηση στο “κατηγορώ” Πασχόπουλου

Μετά τα όσα υποστήριξε ο πρώην δήμαρχος Ελασσόνας κ. Πασχόπουλος σε πρόσφατη συγκέντρωση του συνδυασμού του, ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νίκος Ευαγγέλου έκανε την ακόλουθη, αναλυτική, δήλωση:

1. Ο κ. Πασχόπουλος αναφέρει για μια ακόμη φορά το ταμειακό υπόλοιπο των 3.000.000 ευρώ που παρέδωσε στο δήμο, φεύγοντας από τη θέση του δημάρχου. Για μια ακόμη φορά ωστόσο, απέφυγε να μιλήσει για τις υποχρεώσεις που άφησε, και πιο συγκεκριμένα για το ύψος των αγωγών, οι οποίες συνεχίζουν, ακόμα και σήμερα που μιλάμε, να καταφθάνουν στο δήμο, και οι οποίες αφορούν απαιτήσεις προμηθευτών που σχετίζονται με εργασίες που πραγματοποιήθηκαν επί θητείας του. Αναμένουμε από τον κ. Πασχόπουλο να δώσει και αυτό το νούμερο στη δημοσιότητα.
2. Ο πρώην δήμαρχος τόνισε με «υπερηφάνεια» πως κατάφερε να προχωρήσει τη συνένωση του δήμου, μέσω τις ενοποίησης των πρώην Καποδιστριακών δήμων – κοινοτήτων. Μα αυτό ήταν μια διαδικασία που προέβλεπε ο νέος, τότε «Καλλικράτης» και θα γινόταν υποχρεωτικά, όπως και έγινε, σε ολόκληρη την χώρα. Αυτό που «ξέχασε» να πει ο κ. Πασχόπουλος είναι αν αυτή η διαδικασία ολοκληρώθηκε με τον τρόπο που έπρεπε. Για παράδειγμα, καταργήθηκαν όλα τα ΑΦΜ στις πρώην κοινότητες και αν, όχι, τι συνέπειες έχει κάτι τέτοιο στην μετέπειτα λειτουργία του δήμου; Αναμένουμε και αυτή την απάντηση.
3. Ο κ. Πασχόπουλος κάνει λόγο, και πάλι, για τους ειδικούς συμβούλους που στελεχώνουν τον δήμο, μετά από απόφασή μου. Περιμέναμε πως θα απέφευγε τον λαϊκισμό. Ο πρώην δήμαρχος γνωρίζει πολύ καλά πως αυτό είναι κάτι που προβλέπεται από το νόμο, γνωρίζει επίσης πως ειδικούς συμβούλους διαθέτουν όλοι οι δήμοι, γνωρίζει επιπλέον πως η συνένωση, λόγω Καλλικράτη, δημιούργησε έναν τεράστιο δήμο με ελλιπέστατο προσωπικό, αλλά επιμένει να λαϊκίζει, σε τέτοιο σημείο που σπεύδει να «ενημερώσει» τους δημότες για τις… «απαιτήσεις σε υπερωρίες(!) ενός πρώην ειδικού συμβούλου». Μα, γι’ αυτόν τον λόγο, και όχι μόνο, ο συγκεκριμένος κύριος έχει πάψει να είναι ειδικός συνεργάτης. Λίγη υπομονή και θα πληροφορηθείτε πολύ περισσότερα…
4. Ο πρώην δήμαρχος έκανε λόγο για «αλισβερίσι θέσεων και αναθέσεων». Εξαιρετική, γραμματικά και συντακτικά φράση, κενού όμως περιεχομένου. Τι σχέση έχουν οι θέσεις με τις αναθέσεις, πέραν του λογοπαιγνίου; Ξέρει κάτι παραπάνω ο πρώην δήμαρχος που αποφεύγει να πει δημόσια; Αν, ναι, αναμένουμε τις αποδείξεις του. Αυτό που έχει όμως αποδειχτεί είναι η διαφορετική αντίληψη και φιλοσοφία στον τρόπο διοίκησης. Ναι, έχω προχωρήσει σε διαγραφές γιατί μπροστά στην προάσπιση των συμφερόντων των δημοτών, δεν υπολόγισα και ούτε πρόκειται να υπολογίσω, οποιεσδήποτε «ισορροπίες». Είναι γνωστό σε όλους πως κατά την διάρκεια της δικής του θητείας, ο ίδιος είχε επιλέξει το αντίθετο. Δεν είμαστε ίδιοι. Οι δημότες μας επέλεξαν για να προασπίσουμε τα συμφέροντά τους. Σε ζητήματα διαφάνειας και τάξης δεν πρόκειται να κάνω πίσω. Και αν χρειαστεί, ναι, θα προχωρήσω και σε άλλες διαγραφές.
5. Μας κατηγορεί ο κ. Πασχόπουλος πως δεν «αξιοποιήσαμε τα χρήματα που μας άφησε για να κάνουμε έργα». Δεν μας κάνατε κάποιο «δώρο» κ. Πασχόπουλε. Από τα 3.000.000 ευρώ που παραδώσατε ταμείο τα 2.000.000 αφορούν ΣΑΤΑ, δηλαδή ανικανότητα απορρόφησής τους για παραγωγή έργου. Αυτή είναι η πραγματικότητα.
6. Στην προσπάθεια του ο κ. Πασχόπουλος να προσφέρει κάλυψη στον πρώην αντιδήμαρχό του, πράττει ορισμένα ατοπήματα. Εμείς δεν κατηγορήσαμε ποτέ τον κ. Δραγατσίκη. Δεν τον χαρακτηρίσαμε ποτέ ως «ένοχο». Αντιθέτως είπαμε πως ο μόνος υπεύθυνος που μπορεί να κρίνει κάτι τέτοιο είναι η ελληνική δικαιοσύνη στην οποία και προσφύγαμε. Αυτή θα κρίνει. Αυτό που απέφυγε να σχολιάσει ο κ. Πασχόπουλος είναι η άγνοια των υπηρεσιών του δήμου για τα συγκεκριμένα τιμολόγια, ενώ η επίκλησή του 3852/2010 (τον οποίο και πρέπει να διαβάσει ξανά γιατί το άρθρο που επικαλείται δεν είναι το ορθό) τον εκθέτει ακόμη περισσότερο. Γιατί κ. Πασχόπουλε δεν φροντίσατε, πολύ πριν παραδώσετε τον δήμο, να προχωρήσετε στην αναμόρφωση του προϋπολογισμού και να πράξετε τα δέοντα και τα νόμιμα; Αναμένουμε και αυτή την απάντηση, ξεκαθαρίζοντας πως δεν έχουμε τίποτα προσωπικό με κανέναν. Επιπλέον, όπως γνωρίζει πολύ καλά ο πρώην Δήμαρχος, η λειτουργία του Δήμου δεν σταματάει ποτέ.
7. Ο κ. Πασχόπουλος μας κατηγορεί για «φιέστες» και «ακριβοπληρωμένους καλλιτέχνες» όσον αφορά τις εορταστικές εκδηλώσεις του δήμου. Περιμένουμε από τον κ. Πασχόπουλο να ενημερώσει τους συνδημότες μας, πόσο κόστισαν οι δικές του εκδηλώσεις, χωρίς τη συμμετοχή γνωστών καλλιτεχνών. Αν δεν το κάνει, θα επανέρθουμε εμείς προς ενημέρωση. Επιπλέον, καλό θα ήταν ο πρώην δήμαρχος να μιλήσει με τους καταστηματάρχες και την αγορά της Ελασσόνας για να μάθει αν και πόσο δούλεψε η αγορά, λόγω των εορταστικών μας προγραμμάτων.
8. Ο πρώην δήμαρχος έκανε αναφορά στα έργα του αναδασμού, στα έργα της ύδρευσης και της άρδευσης, της αποχέτευσης. Σε αυτό που δεν έκανε αναφορά είναι στο τι παρέδωσε σε όλους αυτούς τους τομείς. Σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας έχουμε κατασκευάσει χιλιόμετρα αγωγών σε ολόκληρο τον Δήμο, είναι έτοιμη η μελέτη της Δολίχης, και δίνεται οριστικό τέλος στο πρόβλημα της ύδρευσης στο Δρυμό. Όλα αυτά φυσικά αναφέρονται ενδεικτικά. Σε λίγο καιρό θα επανέρθουμε αναλυτικά για όλα τα έργα που πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρη την επαρχία.
9. Μιλάει ο κ. Πασχόπουλος για το θέμα του Ολύμπου. Υπενθυμίζει, δε, την «ολοκληρωμένη συζήτηση στην Ειδική Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής» στην οποία συμμετείχε. Αυτό που δεν λέει όμως είναι το δια ταύτα της συγκεκριμένης συνάντησης. Πότε πάρθηκε η απόφαση κατεδάφισης του καταφυγίου Χρηστάκη κ. Πασχόπουλε; Πότε αποφασίστηκε η πλήρης αξιοποίηση της Πιερίας; Τι ενέργειες κάνατε για το Προεδρικό Διάταγμα που θα έπρεπε να καθορίζει τις ζώνες του Ολύμπου; Επειδή το συγκεκριμένο θέμα είναι ζωτικής σημασίας για την επαρχία μας, ας κάνουμε μια ειδική συνεδρίαση του ΔΣ, με μοναδικό θέμα συζήτησης αυτό, για να λάμψει η αλήθεια, μα πάνω απ’ όλα, για να σχεδιάσουμε και τις επόμενες κινήσεις. Φαντάζομαι πως δεν θα είχατε καμία αντίρρηση.
10. Στις 14-16 Σεπτεμβρίου διοργανώνεται και πάλι η «γιορτή φέτας», αυτή τη φορά όμως με τελείως διαφορετικό στόχο: την εξωστρέφεια. Καθημερινές ημερίδες με ειδικούς και επιστήμονες πρόκειται να πραγματοποιηθούν στην Ελασσόνα, be2be συναντήσεις με ξένες αντιπροσωπείες για την εξεύρεση νέων αγορών και ενημέρωση κοινού και επιχειρηματιών. Φαντάζομαι πως θα στηρίξετε όλη την προσπάθεια.
11. Ο κ. Πασχόπουλος έκανε λόγο για την «αξιοποίηση του ΕΣΠΑ». Περιμένουμε τον πρώην δήμαρχο να πληροφορήσει τους συνδημότες μας πόσα έργα απεντάχθηκαν επί θητείας του και ποια συγκεκριμένα έργα δρομολόγησε η δικιά του δημοτική αρχή μέσω ΕΣΠΑ;
12. Αναφορικά με τα τιμολόγια του νερού, θα συμβουλεύαμε τον κ. Πασχόπουλο να σταματήσει να κοροϊδεύει τον κόσμο, για τον απλούστατο λόγο πως ο κόσμος γνωρίζει γιατί πληρώνει. Υποσχεθήκαμε μείωση 50%, και βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή στο 25%. Καταργήθηκε το τέλος του 80%, χωρίς όμως να αλλάξει η τιμή. Αυτή είναι η αλήθεια, όσο και αν δεν αρέσει.
13. Ο πρώην δήμαρχος αναφέρθηκε, και πάλι, στο έργο της τηλεμετρίας, ένα έργο που απεντάχθηκε επί θητεία του και κατορθώσαμε να το εντάξουμε και πάλι εμείς, πραγματοποιώντας το. Ο κ. Πασχόπουλος απέφυγε να κάνει λόγο για τα αντισταθμιστικά οφέλη που κερδίζει ο Δήμος από τη νέα σύμβαση και φυσικά απέφυγε να πει πως οι όροι δεν είναι πια οι ίδιοι.
14. Ο κ. Πασχόπουλος στην προσπάθεια του να δημιουργήσει εντυπώσεις έκανε λόγο για «εγκατάλειψη των χωριών»! Προφανώς μάλλον δεν κινείται στα χωριά της επαρχίας μας. Αν το έκανε θα γνώριζε πως δεν υπάρχει κανένα χωριό στο οποίο να μην έχει πραγματοποιηθεί έστω ένα, μικρότερο ή μεγαλύτερο έργο, επί θητείας μας. Ο σχετικός κατάλογος στη διάθεσή του.
15. Ο πρώην δήμαρχος αναφέρθηκε, για μια ακόμη φορά, στην εγκατάσταση καμερών στο δημαρχείο, αφήνοντας και άθλια υπονοούμενα για παρακολουθήσεις. Αυτό που απέφυγε να ενημερώσει τους συνδαιτημόνες του ήταν οι κλοπές που πραγματοποιήθηκαν στα δημαρχεία των Φαρσάλων και της Αγιάς, σε χώρους που δεν διαθέτουν ούτε συναγερμούς, ούτε κάμερες. Αν συνέβαινε και στο δήμο μας κάτι σχετικό, θα ήταν ο κ. Πασχόπουλος αυτός που θα ζητούσε τα ρέστα.
16. Ο κ. Πασχόπουλος μας κατηγόρησε επίσης πως έχουμε απορρίψει όλες τις προτάσεις που έφερε τα τέσσερα αυτά χρόνια στο ΔΣ. Επειδή δεν καταλαβαίνουμε σε ποιες ακριβώς προτάσεις αναφέρεται, μιας και δεν θυμόμαστε κάτι σχετικό, θα τον παρακαλούσαμε στην επόμενη συνεδρίαση να τις ξανακαταθέσει μαζεμένες για να τις συζητήσουμε και να τις αποδεχθούμε.
17. Τέλος, ο κ. Πασχόπουλος υπερηφανεύεται για την «αποτελεσματικότητα και τη λειτουργία της δημοτικής του αρχής», κάτι που «είδε ο κόσμος». Προφανώς και ο κόσμος «το είδε». Γι’ αυτόν τον λόγο και τον καταψήφισε.
Ευχόμαστε στον κ. Πασχόπουλο, καλό και ελεύθερο, δημοκρατικό διάλογο, και ειλικρινά ευχόμαστε να είναι αυτός που θα πείσει όσους ενδιαφέρονται για να λάβει και πάλι το χρίσμα. Μέχρι να ολοκληρωθεί ο διάλογος τους, εμείς θα συνεχίσουμε το έργο μας.

Add Comment