Συναντήσεις Καραλαριώτου με φορείς

Συνάντηση της αντιπεριφερειάρχη Λάρισας κ. Ρένα Καραλαριώτου με  τοπικούς τουριστικούς φορείς

Συνάντηση με την αντιπεριφερειάρχη Λάρισας κ. Ρένα Καραλαριώτου είχαν η πρόεδρος  και ο αντιπρόεδρος των Ξενοδόχων Λάρισας κ. Ειρήνη Παπαϊωάννου και Γιώργος Πολύζος αντίστοιχα, ο πρόεδρος των Ενοικιαζόμενων Δωματίων κ. Κ. Ζαφείρης και ο αντιπρόεδρος – εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Λάρισας κ. Ν. Ντάγκας με σκοπό να προτείνουν δράσεις για την τουριστική ανάπτυξη και  προβολή  της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας  για το 2012.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης  οι  φορείς κατέθεσαν τις προτάσεις τους αφενός για τις υποδομές κι αφετέρου  για τις ενέργειες προβολής της περιοχής μας που πρέπει να γίνουν ενόψει της νέας τουριστικής περιόδου, με στόχο πάντα την προσέλκυση μεγαλύτερου αριθμού επισκεπτών.
Από την πλευρά της η κ. Καραλαριώτου αναφέρθηκε συγκεκριμένα στα έργα που έχουν ήδη δρομολογηθεί , αλλά και στις υποδομές που σχεδιάζει η Περιφέρεια Θεσσαλίας στον τομέα του τουρισμού.
Προς αυτή την κατεύθυνση, ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για τις ενέργειες που έχουν  ήδη γίνει έως τώρα σχετικά με τη δημόσια διαβούλευση για τον Όλυμπο και επανέλαβε τη θέση της ότι το μυθικό βουνό θα πρέπει να καταλάβει κυρίαρχη θέση στην προώθηση του τουρισμού και της συνολικής οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής μας και να αποτελέσει «σήμα κατατεθέν» για την προσέλκυση τουριστών, δεδομένου ότι είναι  παγκόσμιο σύμβολο φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και μπορεί να  προσφέρει πολλαπλές επιλογές και δυνατότητες.
Παράλληλα, η κ. Καραλαριώτου τόνισε χαρακτηριστικά: «Η  τουριστική ανάπτυξη του νομού αποτελεί προτεραιότητα για την  Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας.
Στόχος μας είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προβολή της περιοχής μας και η δημιουργία των απαιτούμενων υποδομών για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, λαμβάνοντας πάντα υπόψιν την εξαιρετικά δύσκολη οικονομική πραγματικότητα που όλοι βιώνουμε.
Γι΄ αυτό έχουμε σαν σκοπό, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας,  να προχωρήσουμε σε ένα σύνολο στοχευμένων  δράσεων που αποσκοπούν ακριβώς στο να κάνουν την περιοχή μας ευρύτερα γνωστή, τόσο και για τις φυσικές της ομορφιές όσο και για το πλήθος εναλλακτικών μορφών τουρισμού που παρέχει.
Μέλημά μας είναι η αύξηση της τουριστικής κίνησης με απώτερο στόχο φυσικά την  επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Βεβαίως, η Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, ως κομμάτι της Θεσσαλίας και σε συνεργασία με τις άλλες Ενότητες θα μπορούσε να προσφέρει ένα δυνατό τουριστικό πακέτο.
Η  Θεσσαλία γενικότερα συνδυάζει αριστοτεχνικά θάλασσα και βουνό, προσφέροντας έτσι ένα  ολοκληρωμένο «πακέτο» διακοπών. Το ίδιο και ο νομός Λάρισας, με τους ορεινούς όγκους του Ολύμπου και του Κισσάβου και τις υπέροχες παραλίες του. Θεωρούμε λοιπόν, ότι μεγάλος αριθμός τουριστών, κυρίως από την Ελλάδα και όχι μόνο, έχει κάθε λόγο να μας προτιμήσει για τις διακοπές του.
Η πάγια θέση μας είναι ότι ο Τουρισμός είναι ανάπτυξη, νέες θέσεις εργασίας και μία διαρκής κληρονομιά για τη βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου».

 

ΈΛΕΓΧΟΙ Π.Ε. ΛΑΡΙΣΑΣ ΕΝΟΨΕΙ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ – ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΚΙ ΕΜΠΟΡΟΥΣ

Με δεδομένο ότι κατά τις εορτές των Χριστουγέννων η ζήτηση των αγαθών που θα πλαισιώσουν το εορταστικό τραπέζι θα είναι αυξημένη, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Αντιπεριφέρειας Λάρισας έχουν ήδη ξεκινήσει σχετικούς ελέγχους, προκειμένου να διασφαλισθεί η δημόσια υγεία και η αποτροπή φαινομένων αισχροκέρδειας.
Συγκεκριμένα  έλεγχοι από μεικτά κλιμάκια των αρμόδιων υπηρεσιών της Περιφέρειας και της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας (Διευθύνσεις Κτηνιατρικής, Υγιεινής και Ανάπτυξης) θα γίνονται στους εξής χώρους:
-Βιομηχανικά Σφαγεία
-Επιχειρήσεις σούπερ μάρκετ
-Κρεοπωλεία
-Επιχειρήσεις αρτο-ζαχαροπλαστικής
-Επιχειρήσεις πώλησης παιχνιδιών και χριστουγεννιάτικων ειδών
-Πρατήρια υγρών καυσίμων
-Κεντρική Λαχαναγορά Λάρισας και
– Λαϊκές αγορές.
Σε δήλωσή της σχετικά με την αγορά κατά τις ημέρες των Χριστουγέννων  η αντιπεριφερειάρχης Λάρισας κ. Ρένα Καραλαριώτου επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Σε αυτή την  εποχή της μεγάλης οικονομικής κρίσης που διανύουμε, η αγορά οφείλει να κρατήσει σχέσεις εμπιστοσύνης με τους καταναλωτές. Θέλουμε ασφαλείς καταναλωτές και ευσυνείδητους εμπόρους. Οι έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίας της Π.Ε. Λάρισας, παρά το ότι οι ελλείψεις των υπηρεσιών μας στο προσωπικό είναι τεράστιες, θα είναι συνεχείς, με στόχο να φτάνουν στον καταναλωτή ασφαλή και ελεγμένα ποιοτικά προϊόντα ώστε να διασφαλισθεί η δημόσια υγεία.
Γι΄ αυτό συστήνουμε στους καταναλωτές να κάνουν τις αγορές τους προσεκτικά, δίνοντας έμφαση κυρίως στην ποιότητα, αλλά χωρίς να ξεφεύγουν από τον οικογενειακό προϋπολογισμό.
Από την άλλη μεριά δεν θα πρέπει να ξεχνούμε ότι το εμπόριο βρίσκεται σε δυσμένεια εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Γι΄ αυτό,  προτρέπουμε τους καταναλωτές να επιλέγουν και  να προτιμούν τα τοπικά καταστήματα και τα τοπικά προϊόντα ώστε να στηρίζουν  την εγχώρια οικονομία, διότι αυτό είναι προς όφελος όλων μας.
Στόχος μας είναι η στήριξη των εμπόρων και ταυτόχρονα η προστασία των καταναλωτών ώστε  και φέτος η αγορά να είναι και θελκτική και ασφαλής. Στην προσπάθειά μας αυτή καλούμε να συνεισφέρουν όλοι οι επαγγελματίες ακολουθώντας πιστά τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας και διαμορφώνοντας τιμές προσιτές για όλα τα βαλάντια».

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΚΙ ΕΜΠΟΡΟΥΣ
Η Διεύθυνση Ανάπτυξης (Τμήμα Εμπορίου της Π.Ε. Λάρισας) εφιστά την προσοχή των καταναλωτών στον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιούν τις αγορές τους.
Οι καταναλωτές πρέπει να προσέχουν τη σχέση τιμής και ποιότητας, έτσι ώστε να κάνουν τις καλύτερες δυνατές επιλογές, με λιγότερο κόστος.
Να ελέγχουν  σε κάθε τους αγορά εάν η τιμή του προϊόντος στο ράφι είναι ίδια με την τιμή που θα κληθούν να πληρώσουν στο ταμείο.
Να είναι φειδωλοί στις αγορές με πιστωτικές κάρτες.
Να εξετάζουν τις αποδείξεις, τα ποσά και αν ισχύουν τυχόν δόσεις ή προσφορές.
Να ζητούν πάντα εγγύηση για τα είδη μεγάλης αξίας και, όπου απαιτείται, οδηγίες στα ελληνικά.
Να είναι  επιφυλακτικοί στα υψηλά ποσοστά εκπτώσεων και στις υπερπροσφορές.
Να παίρνουν πάντα απόδειξη πληρωμής για ότι αγοράζουμε.
Να επισημαίνουν κάθε πρόβλημα που συναντούν στις αγορές τους και να το καταγγέλλουν στις αρμόδιες αρχές (Διεύθυνση Ανάπτυξης – Τμήμα Εμπορίου 2413 – 506 – 377, 378, 382, Διεύθυνση Υγιεινής 2413 – 506 – 479, Διεύθυνση Κτηνιατρικής 2413 – 506 – 301 – 430).
Ο καλά ενημερωμένος καταναλωτής βγαίνει πάντα κερδισμένος.

Όσον αφορά στους εμπόρους, βασικός κανόνας είναι πως όλες οι επιχειρήσεις από την παραγωγή ως την κατανάλωση οφείλουν σε όλα τα είδη ζωικής και φυτικής προέλευσης να εμφανίζουν την ακριβή ταυτότητα και την προέλευση αυτών.

Πιο συγκεκριμένα:
Η παρουσία των αρμόδιων υπηρεσιών στις αγορές θα είναι συνεχής με κύριο στόχο την αποτροπή φαινομένων εκμετάλλευσης των καταναλωτών και  οι επιχειρήσεις θα ελέγχονται ως προς την τήρηση των υποχρεώσεων που απορρέουν από τις διατάξεις του Αγορανομικού Κώδικα:

α)Υποχρέωση των λιανοπωλητών ειδών διατροφής για ανάρτηση πινακίδων με την αναγραφή των ενδείξεων-είδος-προέλευση-τιμή-ποιότητα.

β)Αυστηρή εφαρμογή των διατάξεων που αφορούν οπωρολαχανικά της κατηγορίας των διατιμημένων ή ελεγχόμενου κέρδους, με τρόπο ώστε οι τιμές πώλησης που αναγράφουν να είναι σύννομες σε σχέση με τα προκαθορισμένα ποσοστά κέρδους.

γ)Η υποχρεωτική εφαρμογή των διατάξεων που ρυθμίζουν θέματα που αφορούν την εμπορία και διακίνηση ειδών αρτοποιίας (πινακίδα με τιμή και βάρος).

δ)Η υποχρεωτική εφαρμογή από τους λιανοπωλητές κρεοπώλες των διατάξεων περί σήμανσης των κρεάτων με τις σφραγίδες υγιεινής καταλληλότητας και προέλευσης των κρεάτων ώστε να αποτραπούν φαινόμενα παραπλάνησης ( διάθεση εισαγομένων ως εγχωρίων).

Γιορτινό Τραπέζι
Κάνουμε τις αγορές μας από νόμιμα σημεία πώλησης.
Αγοράζουμε πουλερικά και κρεατικά που είναι τοποθετημένα σε ψυγεία και όχι εκτεθειμένα σε μη ψυχόμενους χώρους.
Για τα συσκευασμένα τρόφιμα διαβάζουμε με προσοχή τις ετικέτες και προσέχουμε τις ημερομηνίες παραγωγής και λήξης.
Στις λιανικές πωλήσεις τροφίμων χύμα από μεγάλες συσκευασίες, πρέπει να υπάρχουν πινακίδες με αναλυτικά στοιχεία παραγωγής και ποιότητας τους.

Παιχνίδια
Επιλέγουμε παιχνίδια με γνώμονα την ηλικία του παιδιού και πάντα έπειτα από εξέταση των οδηγιών του κατασκευαστή.
Αποφεύγουμε παιχνίδια που μπορεί να τραυματίσουν την ψυχική υγεία του παιδιού.
Δίνουμε απόλυτη σημασία στο να είναι το παιχνίδι ασφαλές για το παιδί. Ο σκοπός μας πρέπει να είναι να δίνουμε χαρά χωρίς κίνδυνο. Η ένδειξη CE είναι μια πρώτη διασφάλιση.
Προσέχουμε λοιπόν και αποφεύγουμε να αγοράζουμε :
-μικροσκοπικά παιχνίδια ή παιχνίδια με μικρά κομμάτια για παιδιά μικρής ηλικίας
-παιχνίδια με αιχμηρά άκρα ή πολύ δυνατούς θορύβους
-πάνινα και χνουδωτά παιχνίδια που αφήνουν χνούδια ή χρωστικές ουσίες
-μαρκαδόρους και σετ ζωγραφικής που δεν έχουν ένδειξη «μη τοξικό»

Χριστουγεννιάτικα στολίδια
Αγοράζουμε άφλεκτα ή ανθεκτικά στη φωτιά χριστουγεννιάτικα στολίδια.
Εάν έχουμε μικρά παιδιά αποφεύγουμε τα εύθραυστα ή αιχμηρά στολίδια.
Εάν χρησιμοποιήσουμε διακοσμητικό σπρέι, προσέχουμε να υπάρχει η ένδειξη «μη τοξικό».
Δοκιμάζουμε τα χριστουγεννιάτικα φωτάκια αν λειτουργούν σωστά πριν τα αγοράσουμε.
Εάν χρησιμοποιούμε χριστουγεννιάτικα φωτάκια από περασμένη χρονιά ελέγχουμε σχολαστικά πόσο ασφαλή και μονωμένα είναι.
Φροντίζουμε το χριστουγεννιάτικο δέντρο να είναι καλά στερεωμένο και μακριά από εύφλεκτα σημεία (τζάκι, σόμπα κλπ)
Σβήνουμε όλα τα φώτα του δέντρου και τα κεριά πριν κοιμηθούμε ή βγούμε από το σπίτι.
Μερικά χριστουγεννιάτικα φυτά, όπως τα γκι, μπορεί να είναι δηλητηριώδη, γι’ αυτό φροντίζουμε να μην τα πλησιάζουν τα παιδιά.

 

Διαδικασία πιστοποίησης των προϊόντων «Αρνάκι Ελασσόνας Π.Ο.Π.» και «Κατσικάκι Ελασσόνας Π.Ο.Π.

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και  Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας ενημερώνει τους αιγοπροβατοτρόφους και τα σφαγεία της περιοχής Ελασσόνας, καθώς και τους ενδιαφερόμενους ζωεμπόρους για τη διαδικασία πιστοποίησης των προϊόντων «Αρνάκι Ελασσόνας Π.Ο.Π.» και «Κατσικάκι Ελασσόνας Π.Ο.Π.».
1.Υποβολή αίτησης στον AGROCERT για ένταξη στο σύστημα ελέγχου και πιστοποίησης με τα παρακάτω επισυναπτόμενα δικαιολογητικά από τους ζωεμπόρους.
1.1.Έγγραφο απόδειξης επαγγελματικής δραστηριότητας.
1.2.Υπεύθυνη δήλωση σφαγής των προϊόντων «Αρνάκι Ελασσόνας Π.Ο.Π.» και «Κατσικάκι Ελασσόνας Π.Ο.Π.» σε εγκεκριμένες σφαγειοτεχνικές εγκαταστάσεις εντός της γεωγραφικής ζώνης παραγωγής τους.
1.3.Κατάσταση συνεργαζόμενων αιγοπροβατοτρόφων.
1.4.Υπεύθυνες δηλώσεις των συνεργαζόμενων αιγοπροβατοτρόφων.
1.5.Υπόδειγμα αρχείου εισροών – εκροών των προϊόντων «Αρνάκι Ελασσόνας Π.Ο.Π.» και «Κατσικάκι Ελασσόνας Π.Ο.Π.».
2.Υποβολή αίτησης στον AGROCERT για ένταξη στο σύστημα ελέγχου και πιστοποίησης με τα παρακάτω επισυναπτόμενα δικαιολογητικά από τα σφαγεία της περιοχής.
2.1.Άδεια λειτουργίας της αρμόδιας Διεύθυνσης Κτηνιατρικής.
2.2.Αριθμός έγκρισης εγκαταστάσεων (Κωδικός αριθμός S).
2.3.Τεκμηρίωση εφαρμογής πάγιας διαδικασίας ή διαδικασίας με βάση τις αρχές HACCP.
2.4.Τοπογραφικό σκαρίφημα εγκαταστάσεων και διάγραμμα ροής σφαγής αμνοεριφίων.
2.5.Υπόδειγμα ημερήσιου βιβλίου σφαγών.
2.6.Κατάσταση συνεργαζόμενων εμπόρων και κτηνοτρόφων.
2.7.Υπεύθυνη δήλωση συνεργαζόμενων αιγοπροβατοτρόφων.
2.8.Βεβαίωση δυνατότητας αξιολόγησης ποιοτικών χαρακτηριστικών και χημικής σύστασης σφάγιου.
3.Έλεγχος κτηνοτροφικής μονάδας.
3.1. Σήμανση ζώων (ενώτια)
3.2.Μητρώο εκμετάλλευσης (μεταβολές ζωικού πληθυσμού)
3.3.Μητρώο φαρμακευτικών αγωγών – Κτηνιατρικές συνταγές
3.4.Αρχείο εισροών – εκροών ζωοτροφών. Φορολογικά παραστατικά αγοράς
3.5.Αποδεικτικά έγγραφα ύπαρξης και χρήσης καλλιεργήσιμων εκτάσεων (έκταση – είδος) για τη διατροφή των ζώων
3.6.Έγγραφα απόδειξης χρήσης βοσκοτόπων (κοινοτικά ή ιδιόκτητα ή ενοικιαζόμενα) – μέγεθος – θέση
3.7.Άδειες διακίνησης ποιμνίου κτηνοτρόφου (μετακίνηση ή σφαγή) από το Αγροτικό Κτηνιατρείο
3.8.Μητρώο σφαγής – φορολογικά παραστατικά πώλησης – σφαγής
3.9.Διασταυρωτικά – αποδεικτικά έγγραφα άλλων υπηρεσιών ΕΛΓΑ, ΟΠΕΚΕΠΕ
4.Έλεγχος τεμαχιστηρίου – συσκευαστηρίου
4.1Έλεγχος επισήμανσης
4.2Αρχείο κωδικοποίησης που τοποθετείται στην επισήμανση (μεταφορά στοιχείων σφαγής και εκτροφής στον τελικό καταναλωτή μέσω της επισήμανσης)
4.3Αρχείο εισροών – εκροών
5.Έλεγχος εμπορίας
5.1.Φορολογικά παραστατικά αγοράς ζώων προς σφαγή. Αντίστοιχα παραστατικά αγοράς σφάγιων
5.2.Πιστοποιητικό σφαγής σε επίσημο σφαγείο & Αρχείο διακίνησης προς πώληση
5.3.Λίστα συνεργαζόμενων κτηνοτρόφων και Υ/Δ κτηνοτρόφων
6.  Έλεγχος διάθεσης προϊόντων Π.Ο.Π.
Ελέγχεται η επισήμανση των προϊόντων Π.Ο.Π. – Π.Γ.Ε. και το διαφημιστικό υλικό πάσης φύσεως, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας σχετικά με:
6.1.Την καταχωρισμένη ονομασία (Προμήθεια από Πιστοποιημένους Παραγωγούς, ορθή καταγραφή στα συνοδευτικά έγγραφα) & το χαρακτηρισμό Π.Ο.Π.
6.2.Τα στοιχεία ελέγχου,  το εθνικό σήμα αναγνώρισης & το κοινοτικό σύμβολο
7.  Υποχρεωτική σήμανση – ιχνηλασιμότητα    Ι
Πλαστική Ετικέτα: Μεταφορά των στοιχείων του ενωτίου στα σφάγια ?
7.1.Ραβδωτός κωδικός (bar code) που αντιστοιχεί στην εκμετάλλευση παραγωγής των ζώων
7.2.Ένδειξη «Αρνάκι Ελασσόνας Π.Ο.Π.» ή «Κατσικάκι Ελασσόνας Π.Ο.Π.» & το Ειδικό σήμα
7.3.Κωδικός για την ταυτοποίηση του ζωντανού ζώου από το οποίο προήλθε το σφάγιο (τήρηση αντίστοιχου αρχείου)
7.4.Ημερομηνία και αύξοντα αριθμό σφαγής των ζώων
7.5.Επωνυμία και έδρα παραγωγού – συσκευαστή
7.6.Βάρος περιεχομένου
7.7.Ημερομηνία συσκευασίας & τα στοιχεία της επιχείρησης που την πραγματοποιεί
7.8.Σήμα ΟΠΕΓΕΠ – AGROCERT και αριθμός Πιστοποιητικού
8.  Υποχρεωτική σήμανση – ιχνηλασιμότητα ΙΙ
8.1.Αύξων αριθμός – ειδικός κωδικός για τις περιπτώσεις τεμαχισμού – συσκευασίας που τοποθετείται στην επισήμανση.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Υποχρεωτική:  Πρέπει να συμπεριλαμβάνεται το σήμα του AGROCERT (ΚΥΑ 261611/22-03-2007, άρθρο 12)

Η σήμανση πιστοποίησης του AGROCERT:

Αρ. Πιστοποιητικού: ΠΟΓ  000-000.00

Προαιρετική:
Το κοινοτικό σύμβολο:

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην Υπηρεσία, στα τηλέφωνα 2413511118, 2413511141.

Add Comment