Πόσα πρόστιμα επιβλήθηκαν την τελευταία δεκαετία και πόσα εισπράχθηκαν;
Με νέα κοινοβουλευτική παρέμβαση, ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, επανέρχεται για το ζήτημα της ρύπανσης στον Τιταρήσιο ποταμό μετά και τις δηλώσεις του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού. Ο κ. Χαρακόπουλος σημειώνει ότι ο «εύκολος καταγγελτικός λόγος του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας προς την Περιφέρεια Θεσσαλίας, χωρίς μάλιστα να συνοδεύεται από στοιχεία και προτάσεις, είναι κατώτερος των περιστάσεων» και ζητά στοιχεία για το πόσα πρόστιμα έχουν επιβληθεί κατά την τελευταία δεκαετία για περιβαλλοντικούς λόγους στο νόμο της Λάρισας και πόσα έχουν εισπραχθεί.
Ο Θεσσαλός πολιτικός στην ερώτησή του προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργο Σταθάκη και Εσωτερικών κ. Πάνο Σκουρλέτη, επισημαίνει τα εξής: «Η πρόσφατη μόλυνση των υδάτων του Τιταρήσιου ποταμού που διέρχεται από τους δήμους Ελασσόνας και Τυρνάβου και η, συνακόλουθη, ευαισθητοποίηση των πολιτών για τους κινδύνους που ελλοχεύει αυτή για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, ανέδειξε τις αδυναμίες και τα ελλείμματα του κρατικού μηχανισμού στην αποτελεσματική αντιμετώπιση αντίστοιχων φαινομένων.
Σύμφωνα με δηλώσεις του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού στην εφημερίδα «Ελευθερία» της Λάρισας (13.01.18 στον δημοσιογράφο κ. Γιώργο Ρούστα) «είναι αδήριτη ανάγκη να αλλάξει το κανονιστικό πλαίσιο, να ενισχυθεί η περιφερειακή αυτοδιοίκηση με περισσότερες αρμοδιότητες και φυσικά με περισσότερο προσωπικό». Με βάση τα όσα έγιναν γνωστά από το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, τα πρόστιμα σε όσους ρυπαίνουν τον ποταμό κυμαίνονται από 1.000 έως 5.000 ευρώ, ποσά, όμως, που όπως αποδείχθηκε δεν στάθηκαν ικανά να λειτουργήσουν αποτρεπτικά.
Επειδή το πάθημα του Τιταρήσιου πρέπει να γίνει μάθημα, οφείλει η συντεταγμένη πολιτεία να διδαχθεί από ότι συνέβη στο ποτάμι, το οποίο εμπλουτίζει τον υδροφόρο ορίζοντα από τον οποίο υδρεύεται η ευρύτερη περιοχή αλλά και, σε μεγάλο ποσοστό, η πόλη της Λάρισας. Ο εύκολος καταγγελτικός λόγος του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας προς την Περιφέρεια Θεσσαλίας, χωρίς μάλιστα να συνοδεύεται από στοιχεία και προτάσεις, είναι κατώτερος των περιστάσεων.
Επειδή οδηγός των πράξεων όλων όσοι ασχολούμαστε με τα κοινά πρέπει να είναι η προστασία του δημοσίου συμφέροντος, εν προκειμένω της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος, είναι επιβεβλημένη η αποσαφήνιση αρμοδιοτήτων και υποχρεώσεων σε ένα κανονιστικό και ελεγκτικό πλαίσιο που θα είναι απλό, λειτουργικό και αποτελεσματικό».
Κατόπιν τούτων ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς:
1. Συμμερίζεστε την άποψη του προέδρου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας ότι «είναι αδήριτη ανάγκη να αλλάξει το κανονιστικό πλαίσιο, να ενισχυθεί η περιφερειακή αυτοδιοίκηση με περισσότερες αρμοδιότητες και φυσικά με περισσότερο προσωπικό»; Αν ναι, τι συγκεκριμένα προτίθεστε να πράξετε για να μην επαναληφθούν φαινόμενα, όπως η ρύπανση στον Τιταρήσιο;
2. Πόσα πρόστιμα έχουν επιβληθεί κατά την τελευταία δεκαετία για περιβαλλοντικούς λόγους στο νόμο της Λάρισας και πόσα έχουν εισπραχθεί;