Κ. Μπαργιώτας: “Επίδειξη αναλγησίας η περικοπή πολυτεκνικών επιδομάτων”

«Η περικοπή των πολυτεκνικών επιδομάτων είναι επίδειξη κοινωνικής αναλγησίας»

«Η αναμόρφωση της επιδοματικής πολιτικής – και κυρίως η διαμόρφωση ενός προνοιακού περιβάλλοντος που ευνοεί τη μητρότητα και τη στηρίζει – είναι η απάντηση – το έχουν κάνει στη Γαλλία. Όμως, δεν μπορούμε να ξεχνάμε ότι και οι πολύτεκνοι βοηθούν στην επίτευξη του 2,2, που είναι το όριο της γεννητικότητας πάνω από το οποίο διατηρείται ο πληθυσμός μιας χώρας. Αλήθεια, ποιος φωστήρας αποφάσισε πως 2 δημόσιοι υπάλληλοι με 3 παιδιά είναι πλούσιοι και δεν χρειάζονται επίδομα; Η περικοπή των πολυτεκνικών επιδομάτων είναι επίδειξη κοινωνικής αναλγησίας. Είναι αδικαιολόγητη και πολιτικά ανόητη μάλιστα από τη στιγμή που αυξάνεται το συνολικό ποσό. Θα μπορούσαν μικρότερες αυξήσεις στις 700 χιλιάδες που επαίρεται η κυβέρνηση οικογένειες που θα πάρουν παραπάνω να διατηρήσουν και τα πολυτεκνικά επιδόματα» τόνισε ο βουλευτής Λάρισας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, κ. Κώστας Μπαργιώτας, στην ομιλία του κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου της κυβέρνησης στην κοινή συνεδρίαση των αρμόδιων επιτροπών.
Σχολιάζοντας τους ισχυρισμούς του Υπουργείου Υγείας για τεράστια αποθέματα στα νοσοκομεία, επεσήμανε ότι «το Υπουργείο έχει κακό ιστορικό στην επίκληση ατεκμηρίωτων αριθμών και θα ήθελα να προκαλέσω τον Υπουργό να καταθέσει τη λίστα με τα αποθεματικά και τα ταμειακά αδιάθετα των νοσοκομείων. Γιατί από τα ελάχιστα τηλέφωνα που έχω κάνει, στα νοσοκομεία γελάνε ακούγοντας τα περί πλούτου και αποθεμάτων που θα μεταφερθούν στο 2018. Όχι για άλλο λόγο, αλλά γιατί βαφτίζοντας νοικοκύρεμα το πετσόκομμα έχουμε φτάσει να καμαρώνουμε κιόλας για τα χάλια του συστήματος υγείας και κάνοντας αυτά για τα οποία κάποιοι στο Υπουργείο σήμερα δέρνανε τους προηγούμενους μόνο και μόνο επειδή τα είχανε προεξαγγείλει».
Κλείνοντας, ο κ. Μπαργιώτας αναφέρθηκε στην τάση υπερσυγκεντρωτισμού που διακατέχει το Υπουργείο Υγείας τονίζοντας ότι «η επιτροπή αξιολόγησης, το περίφημο HTA, το οποίο σε γενικές γραμμές είναι θετικό και έχει ανακοινωθεί πολλές φορές, στις περισσότερες χώρες του κόσμου λειτουργεί ως ανεξάρτητη αρχή, καθώς ο αγοραστής δεν είναι λογικό να κάνει και την αξιολόγηση ταυτόχρονα. Η απουσία εγγυήσεων ανεξαρτησίας από ένα πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα που είναι διάσημο και για τις πελατειακές σχέσεις και για τις μικροπολιτικές τακτικές είναι κραυγαλέα. Η τάση συγκέντρωσης είναι διάχυτη σε όλο το νομοσχέδιο και είναι εντονότατη στο Υπουργείο Υγείας. Καταργούμε την Επιτροπή τιμών, ο Υπουργός εκδίδει πλέον τα δελτία τιμών ο ίδιος χωρίς τη μεσολάβηση ενοχλητικών επιτροπών, η αξιολόγηση της τεχνολογίας και των φαρμάκων γίνεται από το γραφείο του Υπουργού, ο ΕΟΠΥΥ έχει εξαρτηθεί από το γραφείο του Υπουργού. Έχουμε λοιπόν ένα μοντέλο συγκεντρωτικό που είναι παλιό στην Ελλάδα και αποτυχημένο σε όλο τον κόσμο. Είναι αργό, γραφειοκρατικοποιημένο και διεφθαρμένο. Ο υπερσυγκεντρωτικός κρατισμός είναι κακοδιοίκηση και η κακοδιοίκηση γεννά διαφθορά».

«Πότε επιτέλους θα προσκομίσετε τους ισολογισμούς των νοσοκομείων με «καθαρό ταμειακό πλεόνασμα» για το 2017;»

Μετά τους αόρατους εργαζόμενους στις ΤοΜΥ, τώρα η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας βλέπει και ανύπαρκτα πλεονάσματα στα νοσοκομεία. Στην από 09/01/2018 ανακοίνωσή του με τίτλο «Ρεκόρ στο πλεόνασμα των νοσοκομείων και στη χρηματοδότησή τους από τον ΕΟΠΥΥ» – μεταξύ άλλων- αναφέρεται «…Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία έως το Νοέμβριο 2017 και αναγωγή τους στο 12μηνο, θα κλείσουν τη χρονιά με ΚΑΘΑΡΟ ΤΑΜΕΙΑΚΟ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ 340 εκατ. ευρώ, έναντι 35 εκατ. ευρώ καθαρό ταμειακό πλεόνασμα το 2016 και 935 εκατ. ευρώ καθαρό ταμειακό ΕΛΛΕΙΜΜΑ το 2015». Το Υπουργείο Υγείας πανηγυρίζει, όμως η αλήθεια είναι ότι τα νοσοκομεία έχουν 470 εκατομμύρια διαθέσιμα ταμειακά και 550 εκατομμύρια χρέη ήδη από τον Ιούλιο. Με άλλα λόγια, στο τέλος του 2018 θα εμφανίζουν έλλειμμα, αφού οι οφειλές τους υπερβαίνουν το πλεόνασμα. Η ηγεσία του Υπουργείου -δέσμια μιας πολιτικής αντίληψης ενός συστήματος αμιγώς κρατικού και απροσδιόριστου κόστους- ζει μια «εικονική πραγματικότητα». Ακόμα, όμως, και αν το πλεόνασμα υπάρχει με όρους λογιστικούς, το εύλογο ερώτημα που γεννάται είναι «πως προήλθε». Προήλθε από συγχωνεύσεις και αναδιάταξη των δομών, από σύγχρονο ευρωπαϊκό μάνατζμεντ, από εφαρμογές ηλεκτρονικής υγείας, από αναμόρφωση των ιατρικών υπηρεσιών; Η απάντηση είναι όχι. Προήλθε αποκλειστικά και μόνο από περικοπές.
Ο βουλευτής Λάρισας με τη ΔΗ.ΣΥ., κ. Κώστας Μπαργιώτας, ρωτά τον Υπουργό: 1) Ποια είναι τα νοσοκομεία που έχουν «καθαρό ταμειακό πλεόνασμα» για το 2017, για το οποίο πανηγυρίζετε; Γιατί δεν καταθέτετε στη Βουλή τους ισολογισμούς τους, όπως επανειλημμένα έχει ζητηθεί; 2) Γιατί δεν κατευθύνετε το «πλεόνασμα» σε αναπτυξιακές δράσεις στο χώρο της υγείας ή σε κάλυψη των ελλείψεων φαρμάκων για τους ογκολογικούς ασθενείς; 3) Εάν όντως τα νοσοκομεία έχουν πλεόνασμα, γιατί κάνετε περικοπές στις εφημερίες των ιατρών; 4) Πως θα αντιμετωπίσετε τον κίνδυνο που ελλοχεύει να αποδεχτούν οι θεσμοί  τις «αριθμητικές αλχημείες» ως πραγματικό γεγονός και να απαιτήσουν και νέα περικοπή δαπανών στην υγεία; Επίσης, ζητά να κατατεθούν αναλυτικά οι ισολογισμοί των νοσοκομείων που έχουν «καθαρό ταμειακό πλεόνασμα» για το 2017.

Add Comment