Ερώτηση Κέλλα σε Γαβρόγλου – Αποστόλου: Πότε θα ιδρυθεί η Γαλακτοκομική Σχολή στην Ελασσόνα;

Να κρατήσει το θέμα “ψηλά” σχετικά με την ίδρυση και λειτουργία της Γαλακτοκομικής Σχολής στην Ελασσόνα, επιχειρεί ο αν. Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας, με ερώτησή του προς τους Υπουργούς Παιδείας και Αγροτικής Ανάπτυξης κκ. Κώστα Γαβρόγλου και Ευάγγελο Αποστόλου.
Ο Λαρισαίος πολιτικός που κατά την επίσκεψή του στον Δήμαρχο Ελασσόνας κ. Νίκο Ευαγγέλου, πριν λίγες μέρες, πρότεινε την σύσταση κοινού μετώπου των βουλευτών του Ν. Λάρισας για την δημιουργία της Γαλακτοκομικής Σχολής στην Ελασσόνα, φέρνει το θέμα και στη Βουλή.
«Η πρωτοβουλία του Δημάρχου Ελασσόνας κ. Νίκου Ευαγγέλου για ίδρυση Γαλακτοκομικής Σχολής στην Ελασσόνα αποτελεί μια απτή απόδειξη για τις κινήσεις που πρέπει να δρομολογηθούν σε ολόκληρη την περιφέρεια, ώστε να αξιοποιηθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του πρωτογενούς τομέα της χώρας μας.
Η επαρχία Ελασσόνας, πρώτη επαρχία σε παραγωγή γάλακτος στην Ελλάδα, είναι αναγκαίο επιτέλους να αποκτήσει τα σύγχρονα εργαλεία που θα την οδηγήσουν στην πραγματική ανάπτυξη.
Ευελπιστώ πως η κυβέρνηση δεν θα μείνει μόνο στα λόγια και θα προχωρήσει στην υλοποίηση του εν λόγω σχεδίου», ήταν οι χαρακτηριστικές δηλώσεις του κ. Κέλλα.
Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:
Ο Δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νίκος Ευαγγέλου έχει προχωρήσει στην ανάληψη πρωτοβουλιών για την ίδρυση Γαλακτοκομικής Σχολής στην Ελασσόνα.
Πρόκειται για μια αξιέπαινη κίνηση, καθώς στην περιοχή της Ελασσόνας παράγεται το 35% του ζωικού κεφαλαίου της Ελλάδας, με περισσότερα από 450.000 ζώα, ενώ είναι η πρώτη περιοχή πανελλαδικά σε τυροκομικά προϊόντα.
Στο πλαίσιο αυτό, ο αν. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιάννης Τσιρώνης κατά την επίσκεψή του στην Ελασσόνα τον περασμένο Απρίλιο, είχε δηλώσει μεταξύ άλλων ότι “ η ιδέα για τη Γαλακτοκομική Σχολή είναι πολύ ενδιαφέρουσα, είμαι υπέρ της επαγγελματικής εκπαίδευσης των νέων και μάλιστα σε ένα κομμάτι άμεσα συνδεδεμένο με την επαρχία Ελασσόνας. Τα κόστη δεν είναι μεγάλα και ως εκ τούτου προχωράμε στην ίδρυση της Σχολής”.
Στο αμέσως επόμενο διάστημα, υπήρξε σειρά συναντήσεων μεταξύ του Δημάρχου Ελασσόνας και στελεχών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του ΕΛΓΟ-Δήμητρα, ενώ στα τέλη Ιουνίου πραγματοποιήθηκε επίσκεψη του Διευθυντή Αγροτικής Εκπαίδευσης του ΕΛΓΟ, στον χώρο που αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία της η Σχολή Γαλακτοκομίας.
Τέλος, ο αν. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στον Δήμαρχο Ελασσόνας, δήλωσε πως “πως οι διεργασίες που έχουν ήδη ξεκινήσει με τα συναρμόδια υπουργεία και τους κρατικούς φορείς, θα ευοδωθούν σύντομα”.
Επειδή η περιοχή της Ελασσόνας αποτελεί τη ναυαρχίδα της κτηνοτροφίας για τη χώρα και τα προϊόντα της ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο.
Επειδή η δημιουργία και λειτουργία ενός εκπαιδευτικού φορέα που θα εξειδικεύεται στο γάλα, θα δώσει τεράστια ώθηση για την περαιτέρω κτηνοτροφική ανάπτυξη της περιοχής, ενώ θα συμβάλλει και στην μείωση της ανεργίας.
Επειδή μοναδική αντίστοιχη σχολή υπάρχει μόνο στα Ιωάννινα – η οποία και λειτουργεί ως ΕΠΑΣ – και το ενδιαφέρον σπουδαστών από όλη τη χώρα είναι μεγάλο.
ΕΡΩΤΑΣΘΕ Κύριοι Υπουργοί
1.Υπάρχει σχεδιασμός για την ίδρυση και λειτουργία της Γαλακτοκομικής Σχολής στην Ελασσόνα και υπό ποιο καθεστώς;
2.Ποιο το ακριβές χρονοδιάγραμμα των ενεργειών σας;

Add Comment