Να αξιοποιηθεί επιτέλους το Καπνεργοστάσιο της Ελασσόνας

ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

*Επιστολή του περιφερειακού συμβούλου κ. Παιδή στον κ. Ροντούλη

Ρεπ.: Γιώργος Ρούστας

Την αξιοποίηση του παλιού Καπνεργοστασίου, που βρίσκεται 4 χλμ έξω από την Ελασσόνα, ζητούν επιτακτικά οι τοπικοί φορείς της επαρχίας, καθώς το πέρασμα του χρόνου είναι αισθητό και ρίχνει σε μελαγχολία τους παραγωγούς, καθώς και αυτή η περίπτωση αποτελεί «οικονομικό σκάνδαλο».

Το Καπνεργοστάσιο είναι ένα ακόμη κτίριο που κατασκευάστηκε με χρήματα του ελληνικού λαού, έχοντας σπουδαίες περγαμηνές να προσφέρει στην τοπική οικονομία και σε ένα προϊόν που αποτελούσε σχεδόν μονοκαλλιέργεια στην περιοχή, αλλά αράχνιασε, καθώς οι «φωστήρες» της Αθήνας δεν σχεδίασαν ένα πρόγραμμα λειτουργίας του, και κυρίως δεν εξασφάλισαν την απαιτούμενη χρηματοδότηση, ενώ οι τοπικοί παράγοντες βλέποντάς το να αραχνιάζει δεν ευαισθητοποιήθηκαν.

Κατασκευάστηκε από τον τότε Εθνικό Οργανισμού Καπνού, στοίχισε 1.280.000.000 τότε δραχμές και στόχος ήταν η επεξεργασία και αποθήκευση καπνού δυναμικότητας 2.500 τόνων.

Η υφυπουργοποίηση του κ. Ροντούλη έφερε ξανά στο προσκήνιο την ανάγκη αξιοποίησης του κτιρίου, πριν αυτό γίνει βορά στις ορέξεις των επιτηδείων, οι οποίοι άρχισαν δειλά δειλά τις επιδρομές, ξηλώνοντας τα πολλά μηχανήματα που υπάρχουν στο εγκαταλειμμένο κτίριο.

Ο Λαρισαίος κυβερνητικός παράγοντας στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελασσόνα, δέχτηκε ασφυκτικό πρέσινγκ από τον δήμαρχο Ελασσόνας, κ. Γιώργο Πασχόπουλο, και τον περιφερειακό σύμβουλο κ. Αθανάσιο Παιδή, ώστε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στο οποίο ανήκει το κτίριο του Καπνεργοστασίου να ανάψει το «πράσινο φως» και να αξιοποιηθεί.

Μάλιστα πρόσφατα ο κ. Παιδής έστειλε επιστολή στον κ. Ροντούλη, στην οποία προτείνεται «η αξιοποίηση του κτιρίου για τη δημιουργία σχολής τυροκομίας και κέντρου γενετικής βελτίωσης ζώων στην Ελασσόνα, ειδικά σήμερα που δημιουργούνται νέες προοπτικές για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας στην περιοχή λόγω της αναγνώρισης ως ΠΟΠ για το αρνάκι και το κατσικάκι της περιοχής».

Επίσης και ο ίδιος ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Σκανδαλίδης, στην πρόσφατη επίσκεψή του στη Λάρισα, μιλώντας στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου είχε ανακοινώσει την πρόθεσή του να αξιοποιηθούν όλα τα εγκαταλελειμμένα Καπνεργοστάσια της χώρας.

Σε άλλες περιοχές της χώρας, δήμοι και οι πρώην νομαρχίες είχαν φροντίσει να εντάξουν το έργο σε κάποιο κοινοτικό πρόγραμμα και σήμερα αυτά τα κτίρια, με το πλούσιο μηχανολογικό εξοπλισμό σε περίοπτη θέση να είναι επισκέψιμα στο κοινό, είτε ως μουσεία, είτε ως καλλιτεχνικοί χώροι. Επίσης, παλιότερα είχαν γίνει προτάσεις από διάφορους φορείς της επαρχίας Ελασσόνας να αξιοποιηθεί το κτίριο ως σωφρονιστικό κατάστημα, αλλά ούτε αυτή η πρόταση έτυχε αποδοχής από το αθηνοκεντρικό κράτος.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΑΙΔΗ

Αναλυτικότερα στην επιστολή του προς τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ο νεαρός περιφερειακός σύμβουλος κ. Παιδής, αναφέρει τα εξής:

«Αξιότιμε κύριε υπουργέ, είναι γνωστό σε όλους μας ότι η κρίση που μαστίζει την ελληνική κοινωνία είναι η χειρότερη στη σύγχρονη ιστορία της. Την ίδια στιγμή όμως που μειώνονται συντάξεις και μισθοί  και τα ΑΔΙΚΑ χαράτσια διαδέχονται το ένα το άλλο χωρίς σταματημό το κράτος αφήνει αναξιοποίητη περιουσία εκατομμυρίων ευρώ.

Ένα από αυτά τα περιουσιακά του στοιχεία, που ανήκει στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είναι και το Καπνεργοστάσιο της Ελασσόνας. Σας υπενθυμίζω λοιπόν ότι αποτελεί πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας της Ελασσόνας η αξιοποίησή του, με δεδομένο ότι είναι ένα κτίριο που κατασκευάστηκε με σκοπό την επεξεργασία καπνού και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, αλλά σήμερα λόγω της μείωσης της καπνοκαλλιέργειας παραμένει κλειστό. Ζητούμε λοιπόν τη βοήθειά σας ώστε να αξιοποιηθεί κατάλληλα, συμβάλλοντας στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Κύριε υφυπουργέ ακούσαμε με χαρά την εξαγγελία τμήματος Μελισσοκομίας στην Αβερώφειο σχολή αλλά σας υπενθυμίζω ότι περιμένουμε εδώ και χρόνια να ακούσουμε ανακοίνωση για τη δημιουργία σχολής τυροκομίας και κέντρου γενετικής βελτίωσης ζώων στην Ελασσόνα, ειδικά σήμερα που δημιουργούνται νέες προοπτικές για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας στην περιοχή λόγω της αναγνώρισης ως προϊόντων ΠΟΠ για το αρνάκι και το κατσικάκι της περιοχής. Τόσο η σχολή τυροκομίας όσο και το κέντρο γενετικής βελτίωσης είναι πιο αναγκαία από ποτέ. Είμαι σίγουρος ότι θα εξετάσετε θετικά και τα τρία ζητήματα που σας ανέφερα και όλη η περιοχή Ελασσόνας θα περιμένει τις εξαγγελίες σας».

ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΤΕ ΤΟ ΑΜΕΣΑ

Η «Ε» επισκέφτηκε το Καπνεργοστάσιο και με θλίψη αντίκρισε την εγκατάλειψη του κτιρίου. Ήδη μία είσοδος του κτιρίου έχει γκρεμιστεί, πιθανότατα από τους διαρρήκτες, οι οποίοι ξηλώνοντας όπως είναι τα μηχανήματα του Καπνεργοστασίου δεν μπορούσαν να τα βγάλουν και αποφάσισαν να ρίξουν τα τείχη! Άλλωστε η ερημική τοποθεσία του και το σκοτάδι που επικρατεί στην περιοχή προσφέρεται για κάθε είδους παράνομη πράξη.

Και επειδή ο διάλογος με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και πιθανότατα και με άλλα συναρμόδια υπουργεία θα τραβήξει σε χρόνο, θα πρέπει οι τοπικοί φορείς να βρούνε τρόπους προστασίας του κτιρίου, ώστε αν κάποτε βρεθεί μια λύση, το κτίριο να είναι λειτουργικό και αξιοποιήσιμο.

Add Comment