Λεβέντης-Κατσιαντώνης από Τύρναβο: ” Αφήσατε τους παραγωγούς στη μοίρα τους”

Τον αγροτικό πλούτο… και την αδιαφορία της Πολιτείας στον πρωτογενή τομέα ,ανέδειξε την πρώτη μέρα της περιοδείας του στο Νομό Λάρισας ο Βασίλης Λεβέντης που μαζί με το Γιώργο Κατσιαντώνη επισκέφτηκαν τον Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Τυρνάβου και το Συνεταιρισμό Παραγωγών Αργυροπουλίου.
Ο Πρόεδρος του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Χρήστος Τσιτσιρίγγος πριν αναφερθεί τα προβλήματα του Οινοποιητικού κλάδου, καλωσόρισε θερμά τον Πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων, λέγοντας χαρακτηριστικά: “θα ήταν μεγάλη παράλειψη πριν αναφερθώ στα Συνεταιριστικά, να μην μιλήσω για τον πολιτικό άντρα Βασίλη Λεβέντη, που με το ήθος και αξιοπρέπεια πορεύτηκε στα πολιτικά δεδομένα της χώρας, όπως και για κάποιες θέσεις του προγράμματός του, γιατί έτσι θα μπορέσουμε να πορευτούμε σαν χώρα. Παραβλέποντας όλο το πολιτικό κόστος με αυτές τις στέρεες προτάσεις του.
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού, ο αντιπρόεδρος Αποστόλης Ευαγγελόπουλος, ο γραμματέας Αποστόλης Καλμπούρης, ο ταμίας Δανιήλ Νάκας, το μέλος Μάκης Κακάλης και οι υπηρεσιακοί παράγοντες, έβαλαν στην ατζέντα της συζήτησης την άδικη φορολογία στο κρασί, και τη ζημιά που κάνει στην ανάπτυξη του κλάδου η ανεπάρκεια των ελέγχων στις αθρόες εισαγωγές φθηνών κρασιών χύμα αμφιβόλου προελεύσεως.
Έμφαση δόθηκε και στον ευρωπαϊκό κανονισμό που θα επιτρέπει να εμφιαλώνονται τα προϊόντα γεωγραφικής ένδειξης σε τρίτες και ευρωπαϊκές χώρες με τον Πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων να συμφωνεί με όλα τα θέματα και να κάνει λόγο για αδράνεια της Πολιτείας με καταστροφικές συνέπειες για τον πρωτογενή τομέα και τον Οινοποιητικό κλάδο που «δε θα έχει όπλα να αμυνθεί».
“Θα πιέσουμε με κάθε τρόπο να κοπεί ο παράλογος φόρος στο κρασί, όλα τα θέματα θέλουν βούληση και ενέργειες υπέρ των συμφερόντων μας, και όχι κατά… σύμφωνα με τα όσα πράττει η κυβέρνηση” δήλωσε στο Χρήστο Τσιτσιρίγγο και στα μέλη του Συνεταιρισμού ο Βασίλης Λεβέντης αναφερόμενος και στις μέχρι τώρα εύστοχες παρεμβάσεις του Βουλευτή Λάρισας Γιώργου Κατσιαντώνη σε ότι αφορά τον Οινοποιητικό κλάδο.
[wpg_thumb]
Ο Γιώργος Κατσιαντώνης από την πλευρά του δήλωσε για ακόμη μία φορά ότι πρέπει να ασκηθεί πίεση σε όλα τα αρμόδια Υπουργεία, προκειμένου να αυστηροποιηθούν οι έλεγχοι και για να μπει «φρένο» στην αλόγιστη και μη γνωστοποιημένη στους καταναλωτές χρήση του εισαγόμενου κρασιού, αλλά και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις και τα κίνητρα για ισχυρότερη κίνηση του τοπικού προϊόντος στην εγχώρια και ξένη αγορά, αφού μόνο για το έτος 2016 η επαρχία Τυρνάβου παρήγαγε 10-12 εκατομμύρια κιλά σταφύλια.
Επόμενη στάση του Προέδρου της Ένωσης Κεντρώων ήταν ο Συνεταιρισμός Παραγωγών Αργυροπουλίου όπου συνομίλησε με μέλη και εργαζόμενους προκειμένου να ενημερωθεί για τα ζητήματα που μπλοκάρουν την ανάπτυξη του αγροτικού κλάδου.
“Βλέπω τρομαγμένους ανθρώπους, που δουλεύουν χωρίς αντίκρυσμα. Φέτος δεν έβγαλαν τίποτα μου λένε… τους αφήνετε στη μοίρα τους, γιατί η κρίση σας κρατάει σε μόνιμο ύπνο”.
Με αυτά τα λόγια εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του προς την Πολιτεία ο Βασίλης Λεβέντης μετά την επίσκεψη του στα διαλογητήρια και τα συσκευαστήρια του Συνεταιρισμού, αλλά και στα γραφεία όπου μιλώντας με τον πρόεδρο Κώστα Χατζή και άλλους παραγωγούς, ενημερώθηκε για την απελπιστική κατάσταση που βρίσκονται μετά το εμπάργκο στα ελληνικά προϊόντα.
“Προσπαθούμε να δώσουμε αξία στα προϊόντα μας, αλλά δε βγαίνουμε… τα περισσότερα τα πετάμε γιατί τα νωπά είδη δεν μπορούμε να τα αποθηκεύσουμε, και αυτά που πουλάμε τα δίνουμε σε εξευτελιστικές τιμές”, ανέφεραν στον Πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων οι παραγωγοί ζητώντας από τον ίδιο και από το Γιώργο Κατσιαντώνη που επισήμανε τις καταστροφικές συνέπειες της πτώσης των τιμών των προϊόντων , την παρέμβασή τους για να δοθούν οι στρεμματικές ενισχύσεις που προβλέπονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κυρίως για τα ροδάκινα και νεκταρίνια που έχουν πληγεί περισσότερο.
Η πρώτη μέρα της αγροτικής περιοδείας του Βασίλη Λεβέντη με το Γιώργο Κατσιαντώνη θα συνεχιστεί με την ανοιχτή συζήτηση που θα γίνει το απόγευμα με αγρότες-μέλη Συνεταιρισμών Λάρισας και Τυρνάβου σε κεντρικό χώρο στη Γιάννουλη , και θα ολοκληρωθεί με το κάλεσμα του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Αμπελώνα σε συζήτηση στην περιοχή.

Add Comment