20 Ευρωπαίοι ανακαλύπτουν την αφήγηση και …την Ελασσόνα!

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΕΥΡΩΠ. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗΣ

Του Γιάννη Μουκίδη

Συνεχίζεται απρόσκοπτα στους χώρους του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κισσάβου – Ελασσόνας, το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα, που υλοποιεί η Λαογραφική – Αρχαιολογική Εταιρία Ελασσόνας, από το περασμένο Σάββατο 3 Δεκεμβρίου. Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, που ολοκληρώνεται στις 11 Δεκεμβρίου, παίρνουν μέρος 20 Ευρωπαίοι πολίτες από 10 διαφορετικές χώρες (Κύπρος, Ισπανία, Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία, Πολωνία, Λετονία, Ρουμανία, Τουρκία, Βουλγαρία, και Βέλγιο), και από την Ελλάδα.


Υπενθυμίζεται ότι ο Ελασσονίτικος σύλλογος συμμετέχει σ’ ένα νέο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα που έχει τίτλο «Πρεσβύτεροι και Νέοι ανακαλύπτουν την τέχνη της αφήγησης και των παραμυθιών» – “Seniors and Youths revealing the art of storytelling and fairytales” και εντάσσεται στο πρόγραμμα LIFELONG LEARNING –  GRUNDTVIG WORKSHOPS.
Το εργαστήριο της Ελασσόνας περιλαμβάνει ιστορική επισκόπηση και εισαγωγικά μαθήματα για τη δημιουργική αφήγηση, μαθήματα για τις τεχνικές αυτοσχεδιασμού, υποκριτικής, ορθοφωνίας, τραγουδιού και κίνησης, επισκέψεις σε σχολεία και επαφές με μαθητές για μια πιλοτική εφαρμογή αφήγησης ιστοριών, ηχογράφηση κειμένων για δημιουργία ακουστικών ιστοριών, πρακτικά εργαστήρια σχεδιασμού θεατρικών κοστουμιών και σκηνικών αντικειμένων.
Προχθές το πρωί, οι 20 Ευρωπαίοι, φιλοξενούμενοι της Λαογραφικής Εταιρίας Ελασσόνας γνώρισαν από κοντά τους θησαυρούς της Βεργίνας, ενώ νωρίς το απόγευμα ξεναγήθηκαν στην Μονή Παναγίας Ολυμπιώτισσας  και δεν έκρυψαν τον θαυμασμό τους για ό,τι είδαν. Αύριο, Παρασκευή, το πρωί θα μεταβούν στον Όλυμπο για να γνωρίσουν την χλωρίδα και την πανίδα του μυθικού βουνού.
Οι τελευταίες ημέρες είχαν να κάνουν με θεωρητική και πρακτική κατάρτιση τους για την χρήση της γλώσσας, φώνησης και χειρονομίας, καθώς και εργαστήριο αυτοσχεδιασμού. Ακόμη, μετείχαν σε εργαστήρια αυτοσχεδιασμού, ορθοφωνίας, και κινησιολογίας. Χθες, οι συμμετέχοντες, που δοθείσης ευκαιρίας μιλούν με κολακευτικά σχόλια για την ιδιαίτερα ζεστή φιλοξενία των Ελασσονιτών, παρακολούθησαν εργαστήριο τραγουδιού και μουσικής, και προχώρησαν σε αφήγηση παραμυθιών που έφεραν από τις χώρες τους.
Σήμερα, Πέμπτη, το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσκεψη μελέτης σε σχολεία της Ελασσόνας, με εργαστήρια γλώσσας και πολιτισμού σε μαθητές από τουςεκπαιδευόμενους, αλλά και πιλοτική εφαρμογή αφήγησης ιστοριών. Ακόμη, το σημερινό πρόγραμμα έχει την κατάρτιση των εκπαιδευομένων στον τρόπο ηχογράφησης ιστοριών.
Σημειώνεται ότι τα αποτελέσματα του εργαστηρίου της Ελασσόνας θα παρουσιαστούν σε ανοικτή εκδήλωση για όλους, στην Αίθουσα Θεάτρου «Δημάρχου Βασιλείου Φαρμάκη» μεθαύριο Σάββατο 10 Δεκεμβρίου. Στην εκδήλωση αυτή θα συμπράξει και η φιλαρμονική ορχήστρα του Δήμου Ελασσόνας, υπό την διεύθυνση του αρχιμουσικού της κ. Δημήτρη Τσιαβέ.

Add Comment