Ο Μ. Χαρακόπουλος στην παρουσίαση του βιβλίου του πρώην υπουργού Θ. Στάθη

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ Θ.ΣΤΑΘΗ

Μη διαγράφουμε με μια μονοκονδυλιά ό,τι έγινε στην μεταπολίτευση

Τα προβλήματα γεννά η απόκλιση από την Δημοκρατία

«Σε όλο του το βιβλίο ο κ. Στάθης δεν σταματά να επαναλαμβάνει ότι σκοπός της δημοκρατίας είναι να εκπολιτίσει τον άνθρωπο, να μειώσει και να εξαλείψει τη σύγκρουση μεταξύ των κοινωνικών στρωμάτων. Κάτι που φαίνεται να μην γίνεται κατανοητό από όλες τις πολιτικές δυνάμεις, ιδίως αυτές που κατέχουν σήμερα την κυβερνητική εξουσία. Οι οποίες επενδύουν σε ένα διχαστικό λόγο, σε τεχνικές διαιρέσεις, στην καλλιέργεια εμπάθειας». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μιλώντας στην παρουσίαση του βιβλίου του πρώην υπουργού κ. Θεόδωρου Στάθη με τίτλο «Αναζητώντας πρότυπο Δημοκρατίας για το σήμερα», που πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο του «Χατζηγιάννειου Δημοτικού Πνευματικού Κέντρου». Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Κωνσταντίνος Μπαργιώτας, ο πρώην υπουργός Οικονομικών κ. Φίλιππος Σαχινίδης, ο πρόεδρος του Εκπαιδευτικούς Οργανισμού «ΔΗΜΗΤΡΑ» κ. Νικος Πιτσούλης και ο συγγραφέας, ενώ συντονιστής της συζήτησης ήταν ο δημοσιογράφος κ. Γιάννης Σιούλας.
Ο κ. Χαρακόπουλος ανέφερε ότι «όταν πολιτεύθηκε ο Στάθης, ο δρόμος από την Κοιλάδα στα Βούναινα ήταν χωματόδρομος και αν έβρεχε και κατέβαζε νερό το Κάτω Ρέμα, ήταν επικίνδυνο να περάσεις τη γέφυρα έξω από το χωρίο μου. Σήμερα ο Λάρισα-Καρδίτσα είναι ένας ασφαλής σύγχρονος αυτοκινητόδρομος με δυο λωρίδες ανά κατεύθυνση και διαχωριστικό. Τα χρόνια εκείνα, που η χώρα πρόλαβε και μπήκε στην τότε ΕΟΚ, στα Βούναινα υπήρχε ένα τηλέφωνο, στο μπακάλικο του μπάρμπα Κώστα, και αν κάποιον τον ζητούσαν στο τηλέφωνο, τον καλούσαν από το μεγάφωνο της κοινότητας. Σήμερα και στο τελευταίο σπίτι υπάρχουν όχι απλά σταθερά τηλέφωνα, αλλά κινητά και σύνδεση με το διαδίκτυο. Τότε οι μετακινήσεις γίνονταν κατά βάση με το λεωφορείο του ΚΤΕΛ. Σήμερα δεν υπάρχει σπίτι χωρίς αυτοκίνητο. Τα μνημονεύω γιατί με τη φόρα που έχουν πάρει διάφοροι «αγανακτισμένοι» με περισσή ευκολία ισοπεδώνουν τη μεταπολίτευση και θεωρούν αυτονόητα όλα όσα απολαμβάνουμε σήμερα. Προφανώς, υπήρξαν λάθη και αστοχίες. Ζήσαμε για χρόνια με την ψευδαίσθηση της ευμάρειας των δανεικών, αλλά δεν πρέπει να αφορίζουμε μια ολόκληρη εποχή που χαρακτηρίζεται από την πιο ανέφελη δημοκρατική περίοδο της χώρας μας. Ούτε να διαγράφουμε με μια μονοκονδυλιά όλα όσα έγιναν».
[wpg_thumb]
Ο Θεσσαλός πολιτικός τόνισε ότι «βασικός πυρήνας του προβληματισμού του συγγραφέα είναι η Δημοκρατία, η οποία, όπως εύστοχα υπογραμμίζει ‘‘έχει αδυναμίες αλλά είναι η μόνη που έχει το σθένος να τις διορθώνει’’. Δυστυχώς, η ίδια η ιδέα της Δημοκρατίας υπέστη τα προηγούμενα χρόνια σοβαρά πλήγματα. Το δίχως άλλο, κάποια από αυτά προέρχονται από χρόνιες παθογένειες, που εντέλει διαστρέβλωσαν την ίδια την ουσία του δημοκρατικού πολιτεύματος, και τις οποίες είδα να επισημαίνει ο συγγραφέας. Ωστόσο, μαζί με τα ξερά είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να καούν και τα χλωρά, καθώς η αμφισβήτηση των αρχών της δημοκρατίας γενικεύθηκε αδίκως. Και αυτό εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους. Ωστόσο, αυτό που φταίει δεν είναι η Δημοκρατία αλλά η απόκλιση από τους κανόνες της».
Και ο κ. Χαρακόπουλος κατέληξε λέγοντας ότι όπως λέει ο κ. Στάθης, ‘‘καμιά δημοκρατία δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς εφαρμογή των νόμων, που πρέπει όμως να απηχούν τα χαρακτηριστικά της πραγματικής δημοκρατίας’’ Και στην Ελλάδα ο νόμος δυστυχώς έγινε ‘‘λάστιχο’’, έγινε τα καλά και συμφέροντα του κάθε ατόμου και της κάθε οργανωμένης ομάδας».

Add Comment