«Η «πολάκειος» άλγεβρα δεν αντικατοπτρίζει την εικόνα του ΕΣΥ»

«Ο κύριος Πολάκης, λέει με τη γνωστή «πολάκειο» άλγεβρα, η οποία είναι γνωστή και την ξέρουμε όλοι πλέον – όπου πετάμε νούμερα δίκην χειροβομβίδων, που δεν προλαβαίνεις καν να τα γράψεις, όχι να τα επαληθεύσεις – ότι θα έρθουν από άλλες πηγές και ότι τα νοσοκομεία έχουν αποθεματικά. Η κρατική χρηματοδότηση προς το Εθνικό Σύστημα Υγείας και προς την υγεία μειώνεται τα τελευταία χρόνια. Μειώνεται και σε αυτόν τον προϋπολογισμό. Τώρα, αν θέλουμε να λέμε αλχημείες είναι άλλο. Ο κρατικός προϋπολογισμός, λέει η έκθεση του προϋπολογισμού του 2018, δίνει λιγότερα χρήματα στα νοσοκομεία» τόνισε ο βουλευτής Λάρισας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, κ. Κώστας Μπαργιώτας, σε λεκτική αντιπαράθεση που είχε με τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, κ.Πολάκη, σε συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων στη Βουλή.

Ακολουθεί η απομαγνητοφώνηση της ομιλίας του κ. Μπαργιώτα:

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΡΓΙΩΤΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, όσο είμασταν σε επίπεδο απόψεων ήμασταν μια χαρά, αλλά δεν μπορεί σε μια χώρα, κανένας δεν είναι αφελής, που ο Υπουργός λέει και έχει δίκιο και το προσυπογράφω, ότι υποχρηματοδοτείται ο τομέας της υγείας και ότι ο κρατικός προϋπολογισμός δίνει πολύ λίγα χρήματα για την υγεία εδώ και πολλά χρόνια, αυτό είναι αλήθεια, είναι έτσι -το βρήκε αυτή η Κυβέρνηση και το χειροτερεύει – αυτό αποτυπώνουν τα νούμερα του προϋπολογισμού, κάτω από τις αποφάσεις, τα μνημόνια, τις πιέσεις, εγώ να τα δεχθώ όλα αυτά, η κρατική χρηματοδότηση προς το Εθνικό Σύστημα Υγείας και προς την υγεία μειώνεται τα τελευταία χρόνια. Μειώνεται και σε αυτόν τον προϋπολογισμό. Τώρα, αν θέλουμε να λέμε αλχημείες είναι άλλο. Ο κρατικός προϋπολογισμός, λέει η έκθεση του προϋπολογισμού του 2018, δίνει λιγότερα χρήματα στα νοσοκομεία.
Ο κύριος Πολάκης, λέει με τη γνωστή «πολάκειο» άλγεβρα, η οποία είναι γνωστή και την ξέρουμε όλοι πλέον – όπου πετάμε νούμερα δίκην χειροβομβίδων, που δεν προλαβαίνεις καν να τα γράψεις, όχι να τα επαληθεύσεις – ότι θα έρθουν από άλλες πηγές και ότι τα νοσοκομεία έχουν αποθεματικά. Πάντα τα νοσοκομεία είχαν αποθεματικά, σας θυμίζω ότι το 2015 τα πήρατε τα αποθεματικά από τα νοσοκομεία στην Τράπεζα της Ελλάδος, γιατί είχαν και έχουν αποθεματικά τα νοσοκομεία, κυρίως, γιατί έχουν τρομερή καθυστέρηση στο να εκτελούν τους προϋπολογισμούς. Αυτή είναι η αλήθεια. Πάντα είχαν και εξακολουθούν να έχουν χρήματα, που δεν μπορούν να τα αξιολογήσουν. Άλλη ανικανότητα αυτή.
ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ(Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Είναι ψεύτης.
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΙΟΣ(Πρόεδρος της Επιτροπής): Κύριε Πολάκη, προηγουμένως με εγκαλούσατε για τη διαδικασία. Σας παρακαλώ.
ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ(Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Μα, δεν έχει δικαίωμα.
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΙΟΣ(Πρόεδρος της Επιτροπής): Έχει δικαίωμα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΡΓΙΩΤΑΣ: Θέλετε να μας πείτε ένα σενάριο, ότι θα κόψετε, αλλά δεν θα κόψετε.
Εσείς τελευταία με το «δικαίωμα» και με τα «απόρρητα», έχετε βρει έναν ωραίο τρόπο να μην απαντάτε στην ουσία.
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΙΟΣ(Πρόεδρος της Επιτροπής): Σας παρακαλώ.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΡΓΙΩΤΑΣ: Μαζέψατε τα πάντα στην Τράπεζα της Ελλάδος, ναι ή όχι, είχαν αποθεματικά τα νοσοκομεία;
ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ(Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): (ομιλεί εκτός μικροφώνου)
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΙΟΣ(Πρόεδρος της Επιτροπής): Διακόπτεται η συνεδρίαση.

Θέματα #ΑΛΧΗΜΕΙΕΣ #ΔΑΠΑΝΗ #Μπαργιώτας #νοσοκομεία #ΠΟΛΑΚΗΣ #προϋπολογισμός