Γ. Πασχόπουλος: “Η ΔΕΥΑ Ελασσόνας βουλιάζει… Σε αδιέξοδο η διοίκηση Ευαγγέλου” – Απάντηση Ευαγγέλου

“Όμηρο των προεκλογικών του υποσχέσεων για κατάργηση του τέλους 80% στο νερό” χαρακτήρισε το Δήμαρχο Ελασσόνας Ν. Ευαγγέλου ο επικεφαλής της “Ολύμπου Πολιτείας” κ. Γ. Πασχόπουλος, με αφορμή τη συζήτηση για την τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΕΛ στη χθεσινή (7/11/2017) έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Ο κ. Πασχόπουλος επεσήμανε στο δημοτικό συμβούλιο την αναντιστοιχία λόγων και έργων του Δημάρχου Ελασσόνας, καθώς προεκλογικά είχε υποσχεθεί κατάργηση του τέλους 80%, ενώ τώρα προτείνει αύξηση της τιμής του νερού, προκειμένου να υπερκαλύψει το ποσό που αντιστοιχούσε στο τέλος αυτό. Σημειώνεται ότι το τέλος 80% επί της αξίας της κατανάλωσης νερού επιβλήθηκε με νόμο και είχε ισχύ για τη ΔΕΥΑ Ελασσόνας μέχρι τις 31/12/2016.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Πασχόπουλος τόνισε: “Σας είχαμε προειδοποιήσει ότι με την πολιτική σας η ΔΕΥΑΕΛ οδηγείται σε κατάρρευση. Δυστυχώς σήμερα βλέπουμε ότι η ΔΕΥΑΕΛ βουλιάζει… Από την αρχή της θητείας σας αντιμετωπίσατε με προχειρότητα το θέμα της τιμολογιακής πολιτικής. Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση σάς επέστρεψε δύο φορές τον προϋπολογισμό, γιατί δεν ήταν ισοσκελισμένος. Καθυστερήσατε να εκδώσετε λογαριασμούς, οι οφειλές διογκώθηκαν και οι πολίτες δεν μπορούν πλέον να ανταποκριθούν. Ενώ γνωρίζατε εδώ και μήνες ότι το τέλος του 80% έχει παύσει να ισχύει, δεν φέρατε αναπροσαρμογή των τελών, γιατί φοβηθήκατε το πολιτικό κόστος. Έτσι όμως, τα οικονομικά προβλήματα της ΔΕΥΑ διογκώνονται και σε λίγο καιρό η ΔΕΥΑ δε θα μπορεί να πληρώσει ούτε τους βασικούς προμηθευτές.”

Και συνέχισε: “Η παράταξή μας είναι υπέρ μιας ενιαίας τιμολογιακής πολιτικής για το Δήμο Ελασσόνας. Εσείς επιμένετε να διατηρείτε διαφορετικά τιμολόγια για κάποιες περιοχές του Δήμου. Δεν πρέπει να διαχωρίζουμε τις ενότητες του Δήμου σε πλούσιες και φτωχές.”

Κλείνοντας ο κ. Πασχόπουλος υπενθύμισε ότι η παράταξη του Δημάρχου παρουσιάζει σοβαρά εσωτερικά προβλήματα και συγκρούσεις, όπως φάνηκε και από τη δημόσια αντιπαράθεση με τον πρώην αντιδήμαρχο κ. Χαλκίδη. Αποχωρήσεις αντιδημάρχων, αντιπαραθέσεις προέδρων, αντιδημάρχων και συμβούλων μεταξύ τους, αδυναμία συνεργασίας, πολιτικά βιλαέτια και διανομή εμμίσθων θέσεων επηρεάζουν δυστυχώς τη λειτουργία του δήμου και των οργανισμών, με αποτέλεσμα την αδυναμία επίλυσης των καθημερινών προβλημάτων και την απώλεια αναπτυξιακής προοπτικής για την περιοχή.

ΔΗΜΟΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

Ελασσόνα 09/11/2017
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αναφορικά στα όσα δήλωσε ο πρώην Δήμαρχος κ. Πασχόπουλος για τα οικονομικά της ΔΕΥΑ Ελασσόνας να υπενθυμίσουμε:

Παραλάβαμε την 1/9/2014 ένα ταμείο της τάξης των 192.382,15 € και τιμολογημένες υποχρεώσεις προς τρίτους 242.398,38 διαπιστώνοντας στην πορεία όμως πως υπήρχαν ατιμολόγητες δαπάνες των ετών 2013 και 2014 της τάξης των 250.000,00 και πλέον χιλιάδων και οι οποίες δεν αναγράφονταν πουθενά. Δεν υπήρχαν ούτε περιγραφές των εργασιών που έγιναν ούτε οι ποσότητες των υλικών που προμηθεύτηκαν. Μετά από μια εργώδη προσπάθεια και με τη βοήθεια των αναδόχων και των προμηθευτών καταφέραμε να έχουμε έστω την περιγραφή προκειμένου να προβούμε σε εκκαθάριση των δαπανών.

Επιπροσθέτως, τα ποσό που διεκδικείται από διάφορες αγωγές ανέρχεται στις 280.000,00 περίπου και σε όλες αναφέρεται πως οι εκτελούμενες εργασίες ανατέθηκαν με προφορική εντολή και τη συμφωνία τιμολόγησης με τη παρέλευση ενός και πλέον χρόνια.

Το ποσό που όφειλαν οι δημότες όταν αναλάβαμε ήταν 1.828.126,67 € σήμερα το ποσό αυτό έχει ανέλθει στα 2.648.313,57 € και σ’ αυτό το ποσό συμπεριλαμβάνονται και οι λογαριασμοί που εκδόθηκαν στα τέλη Ιανουαρίου και αφορούν το 2016 που σημαίνει πως οι ληξιπρόθεσμες οφειλές παρουσιάζονται αυξημένες κατά 300.000,00 € περίπου με βάση τα στοιχεία του 2015. Στον τομέα αυτό δεν τα καταφέραμε παρότι προσπαθήσαμε. Ενημερώσαμε τους οφειλέτες και τους παροτρύναμε να ρυθμίσουν τις οφειλές τους με ευνοϊκές γ’ αυτούς ρυθμίσεις, που ισχύουν μέχρι σήμερα.

Το 2015 αποφασίστηκε από το δημοτικό συμβούλιο, η μείωση του ειδικού τέλους (80%) κατά 70%, η οποία και δεν εγκρίθηκε από την Αποκεντρωμένη. Αμέσως αποφασίστηκε η μείωση της τιμής χρέωσης του νερού, και πάλι με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, κατά πλειοψηφία.

Το Ιούνιο του 2017 μας κοινοποιήθηκε από την Αποκεντρωμένη η κατάργηση του 80%, ενώ μας ζητήθηκε και η αναμόρφωση του προϋπολογισμού. Επικοινωνήσαμε άμεσα με το υπουργείο Εσωτερικών, καθώς και με το Νομικό τμήμα της Ένωσης ΔΕΥΑ Ελλάδος –η οποία σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του νομικού της συμβούλου τεκμηρίωνε τη δυνατότητα διατήρησης του Ειδικού Τέλους μέχρι το τέλος του 2021-, ζητώντας τις απαραίτητες εξηγήσεις, και πριν λίγες μέρες μας γνωστοποιήθηκε πως συντάσσονται με την κατάργηση του 80% αλλά ζητάνε την συνέχιση του ίδιου τέλους και της επιβολής του στον πρώην Δήμο Σαρανταπόρου και ενδεχομένως και σε όλους τους υπόλοιπους πρώην Καποδιστριακούς Δήμους ή και Κοινότητες.

Ακριβώς επειδή δεν θέλουμε να έχουμε δύο ή και τριών ταχυτήτων Δήμο, και αλλού να εφαρμόζεται το 80% και αλλού όχι, και με την βούλησή μας να είναι ή να ισχύει για όλους το 80% ή όχι, προχωρήσαμε στην αναμόρφωση του προϋπολογισμού, με αποτέλεσμα την κατάργηση του 80%, αναπροσαρμόζοντας την νέα τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΕΛ. Αναπροσαρμόζεται η τιμολογιακή πολιτική και καταργείται το 80%, χωρίς να επηρεάζεται η τελική τιμή των λογαριασμών, κάτι που πολύ εύκολα θα αποδειχθεί με τους επόμενους λογαριασμούς.

Από πού προκύπτει λοιπόν πως εμείς «διαχωρίζουμε τις ενότητες του Δήμου σε πλούσιες και σε φτωχές», όταν ισχύει ακριβώς το αντίθετο;

Ο πρώην Δήμαρχος, επιπροσθέτως, κάνει λόγο για «εσωτερικά προβλήματα», «αδυναμία διοίκησης», «αδυναμία επίλυσης καθημερινών προβλημάτων» και «απώλεια αναπτυξιακής προοπτικής».

Απαντούμε με τα καθημερινά, δεκάδες έργα, που πραγματοποιούνται σε δύσκολες, για την Αυτοδιοίκηση, μέρες, σε όλο το μήκος και πλάτος της επαρχίας.

Απαντούμε με την συντονισμένη μας προσπάθεια σε όλα τα υπουργεία, έχοντας στο πλευρό μας και την τοπική κυβερνητική οργάνωση, για τον Όλυμπο, την Γαλακτοκομική Σχολή, τα φράγματα, την ανασυγκρότηση των οδικών δικτύων, όλα έργα αναπτυξιακά, τα οποία θα έπρεπε να έχουν γίνει στην Ελασσόνα εδώ και χρόνια.

Απαντούμε με τον απόλυτο έλεγχο των οικονομικών στοιχείων του Δήμου και με την ολοκλήρωση μιας σειράς παρεμβάσεων, σε οργανωτικό επίπεδο, που θα βοηθήσουν τις υπηρεσίες του Δήμου να ανασάνουν, βοηθώντας έτσι στην ολοκλήρωση μιας σειράς παρεμβάσεων, που θα αλλάξουν εντελώς την εικόνα της επαρχίας μας.

Όσο ο κ. Πασχόπουλος θα ασχολείται με το χθες και με όσους το εκφράζουν, τόσο εμείς θα ασχολούμαστε με το αύριο. Άλλωστε αυτή την εντολή λάβαμε από τους συμπολίτες μας.

Add Comment