Επίσκεψη στο ΚΠΕ Ελασσόνας πραγματοποίησε το 1ο Λύκειο Τρικάλων

Ιδιαίτερα τυχεροί αισθάνθηκαν οι μαθητές/ριες της Α΄ Λυκείου Τρικάλων μετά την επίσκεψή τους στο ΚΠΕ Κισσάβου – Ελασσόνας καθώς έμαθαν με βιωματικό τρόπο τόσα πολλά ερχόμενοι/ες σε επαφή με τη φύση. Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στην Ελασσόνα βρίσκεται σε ένα καταπληκτικό περιβάλλον και στελεχώνεται από ακούραστους εκπαιδευτικούς, που έχουν όρεξη και μεράκι.

Το 4ο Λύκειο Τρικάλων – «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης» προσκλήθηκε κατόπιν αιτήματος να επισκεφτεί το ΚΠΕ στις 31 Οκτώβρη 2017. Οι μαθητές/ριες, που συμμετείχαν στην εκπαιδευτική επίσκεψη ήταν χαρούμενοι και ξέγνοιαστοι διότι ένα πρόγραμμα σε ΚΠΕ μοιάζει περισσότερο με εκδρομή παρά με μάθημα στην τάξη. Έτσι είκοσι οκτώ μαθητές/ ριες που θα στελεχώσουν τις περιβαλλοντικές ομάδες του σχολείου, συνοδευόμενοι/ες από τη διευθύντρια και δύο εκπαιδευτικούς, οι οποίοι θα αναλάβουν προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης επισκέφτηκαν το ΚΠΕ Κισσάβου – Ελασσόνας στο πλαίσιο ενημέρωσης τους για το πρόγραμμα «Βιολογική γεωργία – Αρωματικά και Φαρμακευτικά φυτά».

Η Ελασσόνα αναφέρεται από τον Όμηρο στην Ιλιάδα ως «Λευκή Πόλη» επειδή υπήρχαν στην περιοχή λατομεία με κιμωλία, γύψο και ασβεστόλιθοι με χρώμα λευκό. Όταν φτάσαμε στο Κέντρο μας υποδέχτηκαν με χαμόγελο οι εκλεκτοί συνάδελφοι, ο υπεύθυνος του ΚΠΕ και δύο ακόμα εκπαιδευτικοί, οι οποίοι μας μύησαν στις ευεργετικές ιδιότητες των βοτάνων. Παρουσίασαν μια αρκετά εντυπωσιακή εργασία με πολλές εικόνες, οι οποίες βοήθησαν τους μαθητές και τις μαθήτριες να μάθουν τις ιδιότητες αρκετών φαρμακευτικών και αρωματικών φυτών, και στη συνέχεια να γευτούν το αρωματικό τσάι που τους ετοίμασε η Χάιδω.

[wpg_thumb]

Ακολούθησε παρασκευή κηραλοιφής ως εξής: Λιώσιμο του μελισοκεριού σε «bain marie» και προσθήκη ελαιολάδου σε αναλογία 1 μέρος κεριού / 5 μέρη λαδιού. Όταν ομογενοποιήθηκε το μίγμα κατέβασε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και το άφησε να στερεοποιηθεί. Στη συνέχεια δοκιμάσαμε όλοι απλώνοντας κηραλοιφή στα χέρια μας και διαπιστώσαμε πόσο ευεργετική είναι. Ακολούθησε εργασία πεδίου.
Με τη συνοδεία μας οι μαθητές/ριες περπάτησαν στο δασικό μονοπάτι, όπου αναγνώρισαν πολλά από τα φυτά που είδαν στην παρουσίαση. Κατά τη διάρκεια της πορείας συναντήσαμε ένα χάνι ερειπωμένο και οι μαθητές/ριες μέσα από τις διηγήσεις του υπευθύνου προσπάθησαν να το φανταστούν, όταν λειτουργούσε και φιλοξενούσε περαστικούς, αλλά και ζώα που τους έβρισκε η νύχτα στο λαγκάδι. Η πορεία δίπλα στο ποτάμι μας γαλήνεψε.

Κατά μήκος του ποταμού συναντήσαμε ένα ακόμα ερειπωμένο οίκημα. Ήταν ο μύλος της περιοχής, όπου άλεθαν τα σιτηρά άλλοτε. Πιο κάτω το πανέμορφο τοξωτό γεφύρι ήταν μια ωραία έκπληξη. Η δίωρη πορεία στη φύση για αναγνώριση βοτάνων και αρωματικών φυτάν έκανε έντονο το αίσθημα της πείνας. Αν και μικρή επαρχιακή πόλη η Ελασσόνα είχε δομές για να μας προσφέρει τις γεύσεις της. Η ώρα κύλησε γρήγορα και εμείς περνούσαμε ευχάριστα. Μια συνάντηση με τη Μαρία μας έδωσε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις για τα σχολεία μας, αλλά και να δοκιμάσουμε τα ωραία γλυκά και τον καφέ που μας πρόσφερε. Στις τέσσερις αναχωρήσαμε για το μοναστήρι της Παναγίας της Ολυμπιώτισσας. Η μοναχή μίλησε στα παιδιά με αγάπη για το μοναστήρι και μας φίλεψε ωραίο κόκκινο λουκούμι.

Φύγαμε με προορισμό την Τσαριτσάνη, όταν φτάσαμε μια γλυκιά ψαλμωδία ακούγονταν λόγω του εσπερινού για την εορτή των Αγ. Αναργύρων, Κοσμά και Δαμιανού. Μια κυρία αρκετά πρόθυμη, η Χατζηλέλεκα Πολυξένη, δίπλα στο Πυργόσπιτο του Μάντζιου, απάντησε στις ερωτήσεις των μαθητών/ριών οι οποίοι είχαν περιέργεια να μάθουν πολλά. Μας πληροφόρησε ότι στο Γυμνάσιο & Λ.Τ. Τσαριτσάνης υπάρχουν κειμήλια-σπάνια χειρόγραφα στη βιβλιοθήκη του σχολείου. Άλλοτε, κατά τον 17ο και 18ο αιώνα, μας είπε η Τσαριτσάνη γνώρισε μεγάλη άνθηση λόγω της ανάπτυξης της βιοτεχνίας των χρωστικών ουσιών, μεταξωτών και ερυθρών νημάτων, τα οποία πωλούσαν στις μεγαλύτερες αγορές της Ευρώπης.

Οι Τσαριτσανιώτες συντάχθηκαν με το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΕΑΜ) και έδωσαν τα πάντα για τον απελευθερωτικό αγώνα. Μπήκαν στο μάτι του κατακτητή και στις 12 Μάρτη 1943, εκτελέστηκαν45 Τσαριτσανιώτες στην κεντρική πλατεία της Τσαριτσάνης από τους Ιταλούς. Στις 20 Αυγούστου 1944 εκτελέστηκαν 7 ακόμα Τσαριτσανιώτες από τους Γερμανούς. Μια γλυκιά μελαγχολία απλώθηκε σε όλη την ομάδα για τον ηρωισμό του Έθνους μας, αλλά και τη διχόνοια που κατά καιρούς φύεται ανάμεσά μας. Το σούρουπο άπλωνε το πέπλο του και αγκάλιαζε την Τσαριτσάνη. Η ώρα της επιστροφής πλησίαζε….

Να ξαναέρθουμε κυρία μας άρεσε πολύ η Ελασσόνα, φώναξαν οι μαθητές /ριες …
Θα ξαναέρθουμε παιδιά…
Αυτή είναι η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση γνώσεις, εμπειρίες, συναισθήματα αρώματα, μυρωδιές, εικόνες, μαγεία … Ήταν ένα όμορφο ταξίδι γι’ αυτό θέλουμε να ευχαριστήσουμε πρώτα – πρώτα το Σύλλογο Διδασκόντων του σχολείου μας για την εμπιστοσύνη τους, τη Διευθύντρια Β/Θμιας Τρικάλων για την έγκριση της επίσκεψης και τους εκπαιδευτικούς του ΚΠΕ Κισσάβου Ελασσόνας, τον Ανδρέα, υπεύθυνο και τον Κώστα με τη Χάιδω, μέλη της Π. Ο.. Να ευχαριστήσουμε τους μαθητές /ριες για την άψογη συμπεριφορά τους και τέλος να ευχαριστήσω τους συνοδούς, Γιάννη και Ζαχαρία που με μπόλικη διάθεση συνόδεψαν τους μαθητές/ριες στο ΚΠΕ Ελασσόνας

Add Comment