Κέλλας για κενά εκπαιδευτικών, απαλλαγές μεταμοσχευμένων, ΕΠΑΛ

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΕΛΛΑ ΣΕ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ
ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΔΕΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ,ΤΑ ΚΕΝΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ

Ερώτηση με θέμα “τα κενά Γενικής κ Ειδικής Αγωγής στην Α’θμια και Β’θμια εκπαίδευση αλλά και τη μη ικανοποίηση αιτήσεων απόσπασης εκπαιδευτικών”, κατέθεσε στον Υπουργό Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου, ο αν. Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας.
Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:
Μετά την ολοκλήρωση της πρόσφατης φάσης αποσπάσεων εκπαιδευτικών Α’θμιας Εκπαίδευσης από το ΚΥΣΠΕ, οι διαμαρτυρίες και η αγανάκτηση των εκπαιδευτικών συνεχίζονται.
Διαμαρτυρίες που οφείλονται στην πραγματοποίηση των αποσπάσεων με βάση τα κενά που “διαμόρφωσε” το Υπουργείο και όχι αυτά που καταγράφηκαν από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και τις Περιφερειακές Διευθύνσεις.
Η αξιοπιστία και η εγκυρότητα των αποσπάσεων “κλονίζονται”, μάλιστα, από το γεγονός ότι κατά την πρόσφατη διαδικασία της γ’ φάσης αποσπάσεων, ενώ το σύστημα εμφάνιζε περιοχές με μηδενικά κενά, την επομένη “έτρεχε” στις ίδιες περιοχές με κενά για την πρόσληψη αναπληρωτών.
Αποτέλεσμα, να μην ικανοποιηθούν οι αιτήσεις απόσπασης εκπαιδευτικών τρίτεκνων, με προβλήματα υγείας και πολλά χρόνια υπηρεσίας.
Παρόμοια κατάσταση και στη Β’θμια Εκπαίδευση, αφού δεν υπήρξε καμία εξέλιξη ως προς την εξέταση αιτήσεων απόσπασης των εκπαιδευτικών από ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΔΕ από το Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Την ίδια στιγμή, μάλιστα, τα κενά στη Γενική και Ειδική Αγωγή, παραμένουν και στις δυο βαθμίδες της εκπαίδευσης.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα:
Στη Διεύθυνση Α’θμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, καταγράφονται 49 κενά στη Γενική Αγωγή και 36 στην Ειδική Αγωγή και την Παράλληλη Στήριξη.
Ακολουθούν τα ερωτήματα προς τον Υπουργό Παιδείας:
1.Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε ώστε να καλυφθούν τα κενά, που καταγράφονται ακόμη στις Διευθύνσεις Α’θμιας και Β’θμιας Εκπαίδευσης;
2.Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε ώστε να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα ικανοποίησης απόσπασης των εκπαιδευτικών, αφού οι αποσπάσεις εξυπηρετούν πρώτιστα την απρόσκοπτη λειτουργία του εκπαιδευτικού συστήματος και ως εκ τούτου, είναι υποχρέωση της πολιτείας;

ΚΕΛΛΑΣ ΣΕ ΞΑΝΘΟ, ΤΣΑΚΑΛΩΤΟ ΚΑΙ ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ: ΑΠΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΜΕΝΟΥΣ ΚΑΡΔΙΑΣ,ΗΠΑΤΟΣ κ ΠΝΕΥΜΟΝΑ

Την έκδοση Υπουργικής απόφασης, με την οποία οι μεταμοσχευμένοι συμπαγών οργάνων – καρδιάς ήπατος και πνεύμονα – αλλά και οι ασθενείς που πάσχουν από ανεπάρκεια τελικού σταδίου ζωτικού τους οργάνου, να τυγχάνουν των απαλλαγών από μια σειρά φορολογικών και όχι μόνο υποχρεώσεων, όπως συμβαίνει και για τους νεφροπαθείς και τους μεταμοσχευμένους εκ νεφρού, ζητά από τους Υπουργούς Υγείας, Οικονομικών και Εργασίας κκ. Ανδρέα Ξανθό, Ευκλείδη Τσακαλώτο και Έφη Αχτσιόγλου, ο αν. Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας.

Οι βουλευτές του κόμματος της Αξιωματικής αντιπολίτευσης – με πρώτο υπογράφοντα τον βουλευτή Επικρατείας κ. Βασίλη Οικονόμου -, αναφέρονται “στις διατάξεις που ορίζουν τις απαλλαγές στα ΑΜΕΑ αναφορικά με μια σειρά υποχρεώσεων, όπως τέλη ταξινόμησης αναπηρικού οχήματος, τέλη κυκλοφορίας με αναπηρικό και μη αναπηρικό αυτοκίνητο, δελτίο στάθμευσης ΑΜΕΑ και άδεια δακτυλίου”.

Επισημαίνουν ακόμη “την κοινωνική αδικία των εν λόγω ασθενών κατά παράβαση των συνταγματικών επιταγών”, τονίζοντας παράλληλα πως “το δημοσιονομικό κόστος με την συμπερίληψη και των υπολοίπων μεταμοσχευμένων στις κατηγορίες δικαιούχων απαλλαγών θα είναι μηδαμινό”.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι “το συγκεκριμένο αίτημα έχει επισημανθεί και από τον Συνήγορο του Πολίτη, κατόπιν αναφορών των σωματείων των μεταμοσχευμένων καρδιάς, ήπατος και πνεύμονα, με την αποδοχή του, να αποτελεί ουσιαστικά ηθική δικαίωση των ήδη ταλαιπωρημένων συνανθρώπων μας”.

Κέλλας: «Εφαρμόστε την ισονομία, δώστε άμεσα λύση στη λειτουργία των ΕΠΑΛ»

Να δώσει άμεσα λύση στο επικείμενο «λουκέτο» 11 τμημάτων σε Επαγγελματικά Λύκεια της Λάρισας, παίρνοντας πίσω την απόφαση περί «κατάργησης ολιγομελών τμημάτων», ζητά ο αναπληρωτής τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Ν.Δ., βουλευτής Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας, επανερχόμενος στο ζήτημα, λίγες ημέρες μετά την κατάθεση και σχετικής ερώτησής του στη βουλή.
Με την αγωνία των μαθητών να βρίσκεται στο ζενίθ, αλλά και τις αντιδράσεις από την εκπαιδευτική κοινότητα να μαίνονται, ο Λαρισαίος πολιτικός τονίζει πως «το κλείσιμο τμημάτων με τους υπό κατάργηση Τομείς και Ειδικότητες στα Επαγγελματικά Λύκεια του Νομού, έχει ως αποτέλεσμα εκατοντάδες μαθητές να βρίσκονται στον αέρα, καθώς καλούνται ν’ αλλάξουν ακόμη και επαγγελματικό προσανατολισμό στη Γ΄ Λυκείου, ενώ δημιουργείται και μείζον πρόβλημα με τις μετακινήσεις μαθητών από τα ΕΠΑ.Λ Ελασσόνας, Τυρνάβου και Φαρσάλων».
«Ζητούμε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ισονομία. Ζητούμε την άμεση έκδοση νέας Υπουργικής Απόφασης, με την οποία θα εγκρίνεται η λειτουργία ολιγομελών τμημάτων σε ΕΠΑ.Λ, όπως ακριβώς συνέβη με πρότερη απόφαση που αφορούσε δώδεκα Περιφερειακές Διευθύνσεις της χώρας. Ζητούμε το αυτονόητο: Κανείς μαθητής να μη στερηθεί το δικαίωμα στην εκπαίδευση, κανείς μαθητής να μην αναγκαστεί να επιλέξει εκ νέου επαγγελματικό προσανατολισμό, αλλάζοντας ειδικότητα στη Γ΄ Λυκείου. Ας πρυτανεύσει η κοινή λογική», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κέλλας.

Add Comment