Κατσιαντώνης σε Αποστόλου για καταστροφές στις σοδειές

Κατσιαντώνης σε Αποστόλου για καταστροφές στις σοδειές: “Έτσι ανταμείβετε τους κόπους των αγροτών που κρατούν… όρθια την Ελληνική Οικονομία”;

Την εφιαλτική κατάσταση στην οποία έχουν επέλθει οι αγρότες της Λυγαριάς Τυρνάβου, Κοιλάδας και Φαρσάλων μετά το “χτύπημα” της χαλαζόπτωσης που “έπνιξε” στην κυριολεξία τις σοδειές τους επισημαίνει με ερώτηση του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου, ο Βουλευτής Λάρισας της Ένωσης Κεντρώων Γιώργος Κατσιαντώνης.
“Οι κόποι μια ολόκληρης χρονιάς … χάθηκαν κάτω από τις λάσπες και οφείλετε να κινητοποιηθείτε για να κρατήσετε… όρθιο τον κλάδο, που σηκώνει στις… πλάτες του την Ελληνική Οικονομία, δίνοντας άμεσα στους πληγέντες ικανοποιητικές αποζημιώσεις και προωθώντας…. ανακουφιστικά μέτρα ενίσχυσης, μέσα από χρηματοδοτικά εργαλεία που θα καταστήσουν τον πρωτογενή τομέα… πρωταγωνιστή στις θετικές εξελίξεις της χώρας μας” αναφέρει στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ο Γιώργος Κατσιαντώνης, τονίζοντας έτσι το… επείγον της κατάστασης για.. πράξεις μέσα από ενέργειες που θα ορθώσουν ξανά τον κλάδο της γεωργοκτηνοτροφίας.
Ο Βουλευτής Λάρισας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για αφανισμό των μικροκαλλιεργητών σε περίπτωση απαξίωσης των προβλημάτων τους από την Πολιτεία, περιγράφοντας ως… ντόμινο αρνητικών εξελίξεων, την μηδενική συγκομιδή και τη στροφή της αγοράς σε εισαγωγές προϊόντων, με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση εσόδων και την εκτόξευση εξόδων…. σε ένα νομό που κατέχει κυρίαρχη θέση στην παραγωγή ποιοτικών αγροκτηνοτροφικών προϊόντων
.

Η ερώτηση του Γιώργου Κατσιαντώνη έχει ως εξής:
Με τη θηλιά στο λαιμό βρίσκονται αντιμέτωποι οι κάτοικοι των περιοχών Λυγαριάς Τυρνάβου, Κοιλάδας και Φαρσάλων, στο Νομό Λάρισας, από τις εκτεταμένες καταστροφές που έχει υποστεί η σοδειά τους, λόγω της χαλαζόπτωσης και των εν γένει πλημμυρικών φαινομένων που έπληξαν το τελευταίο χρονικό διάστημα την περιοχή. Συγκεκριμένα, εξαιτίας των προαναφερομένων έντονων καιρικών φαινομένων, είδαν τις καλλιέργειές τους να πνίγονται, κυριολεκτικά, και τους κόπους μιας ολόκληρης χρονιάς να εξανεμίζουν κάθε προσδοκία για καλή σοδειά σε οινοποιήσιμα σταφύλια, ελιές, ντομάτες, καλαμπόκι, όσπρια, κλπ. Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, οι καταστροφές, σε συνδυασμό με καθηλωμένες τιμές αγοράς, θα πλήξουν ανεπανόρθωτα τόσο τις καλλιέργειες και τις αποδόσεις τους (όσες τελικά απομείνουν ικανές και κατάλληλες για συγκoμιδή…), όσο και τους τελικούς αποδέκτες, τους καταναλωτές, αφού αναγκαστικά η αγορά θα στραφεί σε εισαγωγές σχετικών φθηνών προϊόντων. Αυτό, θα επιφέρει και το τελειωτικό χτύπημα για τους εν λόγω κλάδους, αφού θα οδηγήσει σε συρρίκνωση εσόδων, εκτόξευση εξόδων και τελικά αφανισμό των μικροκαλλιεργητών, αφού η καλλιέργεια θα οδηγηθεί σε οριακά επίπεδα αποδόσεων, και επομένως θα καταστεί ασύμφορη.
Επειδή η Ελληνική αγροκτηνοτροφική οικονομία δεν αντέχει άλλα οικονομικά «χτυπήματα», οι δε αποζημιώσεις έχουν, δυστυχώς, καταστεί «είδος προς εξαφάνιση» για τους πληγέντες, ενώ, ακόμη και όταν καταβάλλονται, είναι πολύ μικρότερες της καταστροφής που έχουν υποστεί και τελικώς έρχονται στην τσέπη τους μήνες ή και χρόνια ακόμη, μετά την επελθούσα καταστροφή της σοδειάς.
Επειδή οι ανάγκες της Χώρας μας, επιβάλλεται και πρέπει να καλύπτονται από τις δυνατότητες που έχουν οι Έλληνες παραγωγοί, πράγμα το οποίο σημαίνει, με απλά λόγια, ότι αυτοί πρέπει να ενισχύονται με κάθε πρόσφορο τρόπο και σε άμεσο χρόνο, ώστε τελικώς να μην αναγκάζεται η αγορά να καλύπτει τις ανάγκες σε προϊόντα από εισαγόμενα είδη, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για τα δημόσια έσοδα.
Επειδή ο Νομός Λάρισας κατέχει κυρίαρχη θέση στην Ελληνική αγορά στην παραγωγή αγροκτηνοτροφικών προϊόντων, παράγοντας υψηλής ποιότητας αγροτικά προϊόντα, με χαρακτηριστικά που αποδεδειγμένα έχουν μετρηθεί και χαρακτηριστεί ως μοναδικά, γεγονός το οποίο οφείλεται σε συγκεκριμένους παράγοντες όπως το γενετικό υλικό, το κλίμα, το έδαφος αλλά και η αλληλεπίδραση μεταξύ τους. Ειδικότερα, η, εξαιρετικής ποιότητας, παραγωγή του Νομού, όπως είναι γνωστό, έγκειται στο ιδιαίτερης μορφολογίας έδαφος και στις ευνοϊκές τιμές, κυρίως, της θερμοκρασίας, που διαμορφώνεται στην ευρύτερη περιοχή.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Τι προτίθεστε να πράξετε, ώστε σε άμεσο χρόνο, και δη σε συγκεκριμένη ταχθείσα προθεσμία από της εκάστοτε επελθούσας καταστροφής, να αποζημιώνονται οι πληγέντες παραγωγοί?
2. Πώς προτίθεστε να ενισχύσετε άμεσα, σε κάθε περίπτωση, με κίνητρα και χρηματοδοτικά εργαλεία, τους πληγέντες παραγωγούς στο Νομό Λάρισας, ώστε να επανέλθουν άμεσα στην καλλιέργεια των πληγέντων περιοχών, προκειμένου να μην απαξιωθεί η γη τους, να μην οδηγηθούν στην απραξία και τελικά σε ενδεχόμενη ανεργία?

Add Comment