Περπατώντας στην Καρυά, τη Συκαμινέα και την Κρυόβρυση

Με επίσκεψη στην Καρυά, τη Συκαμινέα και την Κρυόβρυση ξεκίνησε την Πέμπτη 31 Αυγούστου ο τρίτος κύκλος της εθελοντικής δράσης «Γνωριμία με τα χωριά της Ελασσόνας – Περπατάμε και γνωρίζουμε τον τόπο μας!».
Η πρώτη στάση έγινε στην πλατεία της Κρυόβρυσης με υποδοχή και ενημέρωση του κόσμου για την ιστορία του χωριού από τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Γκρέμο Γεώργιο. Στη συνέχεια, οι περιηγητές επισκέφτηκαν το Μνημείο Πεσόντων Εθνικής Αντίστασης & Μικράς Ασίας και την Εκκλησία του Αγίου Δημητρίου (1800), όπου ο επίτροπος Κολοβός Βασίλης τους ενημέρωσε για την ιστορία του ναού.

Οι μόνιμοι κάτοικοι του χωριού είναι πλέον λιγοστοί (30), το καλοκαίρι όμως και ειδικά τον Αύγουστο το χωριό αποκτά ζωντάνια με τις παραδοσιακές μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις του Δεκαπενταύγουστου και με τον Ορεινό Αγώνα τρεξίματος με την ονομασία Pouliana Trail, που λειτουργούν ως πόλος έλξης για επισκέπτες, απόδημους και αθλητές.

Στη Συκαμινέα υποδέχτηκαν την ομάδα της δράσης ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Μωραΐτης Κων/νος και ο εκπαιδευτικός Λογοθέτης Κων/νος. Μίλησαν για την ιστορία της περιοχής, για το πώς «έλαμψε» πρώτη η κορυφή του Ολύμπου μετά από τεκτονικές αλλαγές και γεννήθηκε το μυθικό βουνό, για μύθους και θρύλους που συνδέονται με τον τόπο τους.
[wpg_thumb]
Ακολούθησε επίσκεψη στη Μονή Κανάλων, όπου η ηγουμένη και οι αδερφές μοναχές καλωσόρισαν εγκάρδια τους περιηγητές. Η Ιερά Μονή της Παναγίας των Κανάλων είναι χτισμένη στην είσοδο της κοιλάδας των Λειβηθρίδων Μουσών, στο χείλος ενός φυσικού πλατώματος, πάνω από την τοποθεσία της αρχαίας πόλης των Λειβήθρων. Αρχές του ΙΑ΄αιώνα, 1055 μ.Χ., δύο ιερομόναχοι, ο Ιωακείμ και ο Δαμιανός, φτάνουν στον τόπο αυτό και χτίζουν το μοναστήρι. Οι τοιχογραφίες που σώζονται μέχρι σήμερα στον χώρο της παλιάς τράπεζας της μονής είναι εικονογραφημένες πριν από 500 περίπου χρόνια.
Το έτος 1861 χτίζεται το παρεκκλήσιο του Αγίου Δημητρίου. Στους τοίχους του σώζονται μέχρι σήμερα αγιογραφίες (1696) ιστορημένες με απλότητα και ευλάβεια.
Δίπλα στην πλούσια ειδυλλιακή βλάστηση που περιβάλλει τη Μονή Κανάλων ο Περιβαλλοντολόγος Αναγνωστάκης Σπύρος μίλησε για το ορεινό οικοσύστημα της περιοχής τονίζοντας την οικολογική, την αισθητική και την πολιτισμική αξία του ορεινού τοπίου.
Ο Πρόεδρος της Καρυάς Σακκελαρίδης Γεώργιος, η πρόεδρος του Μορφωτικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Καρυωτών Παρασκευή Πάσχου, η αντιπρόεδρός του Ευαγγελία Σακοράφα και ο Εκπαιδευτικός-Ιστορικός Κων/νος Ζυγούρης συνόδευσαν τους επισκέπτες στην περιήγησή τους στο χωριό της Καρυάς.
Ο Πάτερ Δραχαλίβας υποδέχτηκε την ομάδα της δράσης «Γνωριμία με τα χωριά της Ελασσόνας – Περπατάμε και γνωρίζουμε τον τόπο μας!» στον Ενοριακό Ναό του Αγίου Νικολάου (1806) και τους ενημέρωσε για την ιστορία του ναού. Αυτό που κάνει τον ναό μοναδικό στην αρχιτεκτονική είναι ότι έχει 12 παράπλευρους τρούλους.
Η γνωριμία με την Καρυά ολοκληρώθηκε με βόλτες και ξεκούραση στο κέντρο του χωριού.
Το πρόγραμμα συνεχίζεται την επόμενη Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου με επίσκεψη στο χωριό της Κρανέας.
Επικοινωνία για πληροφορίες και δικές σας προτάσεις σχετικά με το πρόγραμμα: Τσιαντέ Αλεξάνδρα (Αντιδήμαρχος Πολιτισμού): 6945-000.550, Χατζηβασίλη Ασπασία (Πρόεδρος Δημ. Κοινότητας Ελασσόνας): 6973-715.839, Παγγέα Βίκη (Καθηγ. Φυσικής Αγωγής): 6974-138.297, Μανώλης Βασίλης (Καθηγ. Φυσικής Αγωγής): 6970-985.818
Υποστηρικτές – Χορηγοί της δράσης

ΚΠΕ Ελασσόνας, Γκανάτσιος Ανδρέας (καλλιτέχνης φωτογράφος), Αναγνωστάκης Σπύρος (Περιβαλλοντολόγος), Γκανάτσιος Δημήτρης (επιγραφές-εκτυπώσεις), Elite Ζαχαροπλαστείο, Κρεοπωλείο Χρήστος Μπαγιώτας, Παντοπωλείον «Κάμπος» Χασιώτης Κωνσταντίνος, Κουρείον Μπίλης Γρηγόρης, Κάβα Πρόποσις Ζήσης Τρανός, Άνθη-Φυτά-Δώρα Fiore «Πακάκη», Lomar Fashion Room, Καφετέρια Ερωδιός, Δρυμός Ελασσόνας, Σπιτικές Γεύσεις, Δικηγορικό Γραφείο LEGAL GENERAL – Γεωργούλης Λεωνίδας, Αρτοποιείο Κότυλη-Καζάκη, Ευαγγελισμός Ελασσόνας, Αρτοποιείο Παυλίδη, Άρτος – Γλυκό Χαλκίδη, Φούρνος Αργυρόπουλος, LIAKOS TOURS, ΓΟΥΠΟΣ TOURS, LOUKAS TOURS, ΓΚΟΥΤΖΟΥΡΕΛΑΣ TOURS, Σούπερ Μάρκετ: Άλφα Μι, Κομμωτήριο Μαρία, Κομμωτήριο Βάσω Μπουζούκη, Λαδόκολλα Φούσκας, Πρατήριο Υγρών Καυσίμων: Xατζηβασίλης Άλκης, Εθελοντές Διασώστες, Olympus Path

Add Comment