Ν. Παπαδόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ): Επίσκεψη στα Κ.Υ. Ελασσόνας, Τυρνάβου, ΠΕΔΥ Λάρισας

Περιοδεία σε ΚΥ Τυρνάβου και ΚΥ Ελασσόνας

Περιοδεία στα Κέντρα Υγείας Τυρνάβου και Ελασσόνας πραγματοποίησε σήμερα ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας Νίκος Παπαδόπουλος, μαζί με τον αναπληρωτή συντονιστή του κόμματος Βασίλη Ζωγράφο, στα πλαίσια της υλοποίησης της Μεταρρύθμισης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Κατά την διάρκεια της επίσκεψης αρχικά στο ΚΥ Τυρνάβου,όπου παρευρέθηκε και εκπρόσωπος της οργάνωσης ΣΥΡΙΖΑ στον Τύρναβο κ.Τηλέμαχος (Μάκης Κατσικαβέλας) και έπειτα στο ΚΥ Ελασσόνας, συναντήθηκαν με τις Διευθύντριες κα.Νικητίδου Αναστασία και κα.Καφφέ Γαρυφαλιά αντίστοιχα, με σκοπό την διεξοδική ενημέρωση για τα προβλήματα και τις ελλείψεις που δυσχεραίνουν την λειτουργία των κέντρων. Οι δ/ντριες αναφέρθηκαν κυρίως σε ζητήματα έλλειψης ειδικοτήτων, στην ανάγκη έγκαιρης παραλαβής υλικών για την αποτελεσματική λειτουργία τμημάτων όπως του μικροβιολογικού και του οδοντιατρικού και στην παραχώρηση πόρων για την φύλαξη των Κέντρων Υγείας. Επιπλέον, η κα.Νικητίδου υπογράμμισε τον μεγάλο όγκο ανασφάλιστων πολιτών οι οποίοι επισκέπτονται το ΚΥ Τυρνάβου και την προσπάθεια που καταβάλλεται από όλο το προσωπικό για την βέλτιστη εξυπηρέτησή τους, ενώ η κ.Καφφέ τόνισε ότι οι ελλείψεις είναι σαφώς λιγότερες σε σχέση με παλαιότερα.
Ο βουλευτής από την πλευρά του δήλωσε ότι το δίκτυο των υφιστάμενων δομών στην πρωτοβάθμια περίθαλψη παραμένει ως το δεύτερο επίπεδο υπηρεσιών του συστήματος της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και αναβαθμίζεται, όχι μόνο με την στελέχωσή τους αλλά και την συνεργασία των Οικογενειακών Γιατρών και των Ομάδων Υγείας με στελέχη των Κέντρων Υγείας και Μονάδων ΠΕΔΥ. Στην συνέχεια, ο κ.Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο των εργαζόμενων στα Κέντρα Υγείας και στον ζήλο που επιδεικνύουν καθημερινά, τονίζοντας ότι αποτελεί πολιτικό στοίχημα η αναβάθμιση των δημόσιων συστημάτων υγείας, ειδικότερα της επαρχίας, που βρίσκονται μακριά από τα αστικά κέντρα,συμπεριλαμβανομένων και των περιφερειακών και αγροτικών ιατρείων.
Τέλος, ο κ.Παπαδόπουλος και ο κ.Ζωγράφος δήλωσαν από κοινού ότι στόχος της Κυβέρνησης αποτελεί ο εντοπισμός και η ανάδειξη των προβλημάτων που αντιμετωπίζει τοπικά ο χώρος της υγείας, προκειμένου να βρεθούν άμεσα λύσεις για την βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, μέσω της ανασυγκρότησης της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

[wpg_thumb]

Επίσκεψη στο Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ) Λάρισας πραγματοποίησε σήμερα ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας κ. Νίκος Παπαδόπουλος μαζί με τον συντονιστή του Τμήματος Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας κ.Γιάννη Καριπίδη. Η επίσκεψη έγινε εν όψει της εφαρμογής του νέου νόμου για τη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) και της λειτουργίας των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) στο Δήμο Λάρισας αλλά και για την ενημέρωση από τον Διευθυντή του ΠΕΔΥ Λάρισας κ. Ευάγγελο Γραντζή με στόχο την επίλυση τυχόν προβλημάτων αλλά και την καλύτερη συνεργασία τους.
Ο κ.Γραντζής αφού ενημέρωσε αναλυτικά τον κ.Παπαδόπουλο και τον κ.Καριπίδη για την λειτουργία του ΠΕΔΥ Λάρισας και για την στελέχωσή του, υπογράμμισε ότι σε γενικές γραμμές έχει αναβαθμιστεί σε μεγάλο βαθμό και με προσωπικό και με εξοπλισμό. Αναφέρθηκε στον μεγάλο όγκο ασθενών που εξυπηρετεί σε ημερήσια βάση το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας Λάρισας αλλά και στις ειδικότητες των γιατρών καθώς αυτή τη στιγμή υπάρχουν 2 επίκουροι οφθαλμίατροι, 5 παθολόγοι, δύο ωτορινολαρυγγολόγοι, παιδίατρος, ορθοπεδικός,γυναικολόγος,νευρολόγος,δερματολόγος και χειρουργός με εργαστήρια όλων των ειδικοτήτων. Στην συνέχεια ο κ.Γραντζής τόνισε ότι η κατάσταση τον τελευταίο ενάμιση χρόνο είναι αρκετά βελτιωμένη, συμβάλλοντας έτσι περισσότερο στην πρόσβαση των πολιτών οι οποίοι καταφεύγουν στην μονάδα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας,ενώ έθεσε ως προτεραιότητα την πρόσληψη προσωπικού ώστε να βελτιωθεί περαιτέρω η κατάσταση.
Από την πλευρά του ο βουλευτής, αφού ευχαρίστησε τον διευθυντή του ΠΕΔΥ Λάρισας για την ενημέρωση που τους παρείχε, αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) το οποίο αποτελεί τομή που πραγματοποίησε η Κυβέρνηση στο σύστημα υγείας, με στροφή στο πρωτοβάθμιο επίπεδο υπηρεσιών, στην πρόληψη και αγωγή υγείας αλλά και στην προστασία της δημόσιας υγείας. Ο κ.Παπαδόπουλος στάθηκε στην απαξίωση και συρρίκνωση των δημόσιων δομών πρωτοβάθμιας περίθαλψης που προηγήθηκε κατά την διακυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ αναφέροντας ότι το νομοσχέδιο αυτό αποτελεί την θεσμική ολοκλήρωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ενώ τόνισε ότι ο ρόλος των υφιστάμενων Μονάδων Υγείας ΠΕΔΥ κατοχυρώνεται και ενισχύεται, με αναβάθμιση των εργαστηρίων τους και βελτίωση των υπηρεσιών τους.
Στην συνέχεια,ο κ.Παπαδόπουλος και ο κ.Καριπίδης υπογράμμισαν την σημασία των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) οι οποίες αποτελούν μονάδες οικογενειακής ιατρικής αλλά και το πρώτο σημείο επαφής του πολίτη με το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Τέλος, συμφώνησαν από κοινού να βρίσκονται σε άμεση συνεργασία με τον κ.Γρέντζο, ενώ τόνισαν ότι στόχος του συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που αποκρυσταλλώνεται στον πρόσφατα ψηφισμένο ν.4486/2017, είναι ένα σύστημα που βάζει τον πολίτη στο επίκεντρο δημιουργώντας αστικού τύπου Κέντρα Υγείας.

Add Comment