Πραγματοποιήθηκε το καλοκαιρινό αντάμωμα των Απανταχού Σκαμνιωτών

Ο Σύλλογος των Απανταχού Αποδήμων Σκαμνιωτών ” Ο ΌΛΥΜΠΟΣ,, συνδιοργάνωσε  με την Περιφέρεια Θεσσαλίας Π.Ε Λάρισας, με επιτυχία το καλοκαιρινό αντάμωμα των Απανταχού Αποδήμων Σκαμνιωτών στην όμορφη και δροσερή πλατεία της Συκαμινέας Ολύμπου το Σάββατο 29-7-2017.
Η συμμετοχή των  απανταχού Σκαμνιωτών  και φίλων τους  ήταν μεγάλη και η διασκέδαση του κόσμου κράτησε αμείωτη μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες υπό την ορχήστρα του Θανάση Καλούση.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Δημήτριος Κοντοκώστας με ιδιαίτερη χαρά καλοσώρισε τους καλεσμένους ευχήθηκε σε όλους προσωπική και οικογενειακή ευτυχία καλώς ανταμώσαμε και φέτος και του χρόνου πάλι εδώ, να είμαστε πάντα καλά, γεροί και δυνατοί, ευχαρίστησε τους χορευτές τις χορεύτριες την συντονίστρια τους και έμπειρη χορεύτρια κ. Μαρία Κατσή για την εμφάνιση τους παρουσιάζοντας παραδοσιακούς χορούς από τη πλούσια παράδοση του τόπου μας.
Επίσης ενημέρωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου τους καλεσμένους για τις δύο αιτήσεις που έκανε ο Σύλλογος προς το Δήμο Ελλασόνας.Η πρώτη αφορά (23-5-2017) την δυνατότητα να χρηματοδοτηθεί ή να εκπονηθεί μελέτη για : ασφαλτόστρωση υπάρχοντος δρόμου από παλιά Σκαμνιά μέχρι τον υπάρχον οδικό δίκτυο Συκαμινέας – Κρυόβρυσης Ν Λάρισας.
Ο συγκεκριμένος δρόμος 4.5 km περίπου θα αναδείξει :
1) Την πολύτιμη πολιτιστική κληρονομιά των προγόνων μας , το διασωσμένο και διατηρητέο Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας (ο πρώτος μεταβυζαντινός ναός της Επαρχίας Ελασσόνας χρονολογίας 5 Σεπτεμβρίου 1520 έχει χαρακτηριστεί από 1994 ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο από το Υπουργείο πολιτισμού, την μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά του μαρτυρικού βομβαρδισμένου και καμένου χωριού της παλιάς Σκαμνιάς από τους Γερμανούς το 1943, ως αντίποινα των κατακτητών στην αντίσταση των Θεσσαλών στο να μην υποδουλωθεί η πατρίδα μας.
2. Τα Σπηλαία της Νότιας πλευράς Ολύμπου – Τρύπα Φαρδιά. (βρίσκονται κοντά στον προτεινόμενο δρόμο).
3) Ανάδειξη της Νότιας πλευράς του Ολύμπου το μονοπάτι Ο2 περνά από τη «Χαρβαλόβρυση» και στη συνέχεια στην αλπική νότια πλευρά του Ολύμπου ανάμεσα στις κορυφές Κακάβρακο και Μεταμόρφωση ή προς «Σταυροιτιές» και Σκάλα, Σκολιό, Μύτικα ( το εθνικό μονοπάτι Ο2 του Ολύμπου θα βρεθεί πολύ κοντά στον προτεινόμενο δρόμο).
Την αίτηση συμφωνούν και υπογράφουν :πάνω από 250 απανταχού Σκαμνιώτες, η Μητρόπολη Ελλασόνας. και ο Σύλλογος Απανταχού Κρυοβρυσιτών, « Ο ΞΕΝΙΟΣ ΖΕΥΣ».
[wpg_thumb]
Η δεύτερη αίτηση ( 30-5-2017) αφορά υπόμνημα διαμαρτυρίας μετά από διαμαρτυρίες εκατοντάδων μελών για τον χαρακτηρισμό του ιστορικού και μαρτυρικού χωριού της παλιάς Σκαμνιάς ως δάσος στον πρόσφατα αναρτημένο δασικό χάρτη Π.Ε. Λάρισας και ζητά να γίνουν ενέργειες από το Δήμο να εξαιρεθεί της κύρωσης του αναρτημένου Δασικού Χάρτη η παλιά Σκαμνιά σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία .
Κρίνετε αναγκαίο να διορθωθεί το ΛΑΘΟΣ και να χαρακτηρίσουν την έκταση του χωριού της παλιάς Σκαμνιάς ως παλαιό οικισμό αιώνων που εγκαταλείφθηκε μετά την καταστροφή από τους κατακτητές Γερμανούς το 1943 και ανήκει στην ιστορία. Αυτός ο οικισμός είναι κτηματολόγιο της ιστορίας τους αφορά τις Ιδιοκτησίες τους, τις μνήμες, την καταγωγή τους και τις ρίζες τους.
Ανακοινωθήκαν επίσης οι προσεχείς εκδηλώσεις του Συλλόγου.
Ο Σύλλογος Σκαμνιωτών συνεχίζοντας και φέτος τις καλοκαιρινές δράσεις και με γνώμονα την ανάδειξη της πολιτιστικής και την γνωριμία των αξιοθέατων της Σκαμνιάς και του Ολύμπου καλεί τους απανταχού Σκαμνιώτες και ειδικά τους νέους να συμμετάσχουν.

Το Σάββατο5-8-2017 το χορευτικό του Συλλόγου καλεσμένο θα παρουσιάσει παραδοσιακούς χορούς σε εορταστική εκδήλωση στην Τοπική Κοινότητα Λογγά Τρικάλων , η μεταφορά θα γίνει με λεοφορέιο .

Την Κυριακή 13-8-2017 (9:45π.μ) ο Σύλλογος Σκαμνιωτών θα συμμετέχει μετά από κάλεσμα των διοργανωτών στον Ορεινό 2ο Αγώνα Κρυόβρυσης Ολύμπου 2017 για υποστήριξη αθλητών, στο σταθμό τροφοδοσίας μπροστά από την Αγία Τριάδα της ιστορικής και μαρτυρικής Παλιάς Σκαμνιάς.

Την Κυριακή 20-8-2017 ο Σύλλογος Σκαμνιωτών διοργανώνει Πεζοπορία 2017 στον ΌΛΥΜΠΟ με διαδρομή Ράχη Γκιοβάνη – προβατοπάζαρο- Χαβαλόβρυση.

Οι ενδιαφερόμενοι για συμμετοχές να επικοινωνούν στο τηλ. 6985564303 του Συλλόγου, θα ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες λεπτομερείς πληροφορίες για τη κάθε εκδήλωση.

Ένα από τα ευχάριστα της βραδιάς ήταν και η ανακοίνωση στο χαιρετισμό του π. Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Αθανάσιος Παιδής ότι σύντομα θα δημοπρατηθεί το έργο αποκατάσταση βατότητας επαρχιακής οδού Ροδιάς-Συκαμινέας Π.Ε.Λάρισας <<στην περιοχή Γκουνταμάνη στα βράχια >>.
Οι τυχεροί λαχνοί στη λαχειοφόρο όπου πραγματοποιήθηκε είναι :124,11,163,71,166,67,140,131,182,93,175,159,164,10 και 78.
Στην εκδήλωση παραβρεθήκαν ο π. Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Αθανάσιος Παιδής, η π.  πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τυρνάβου  κ. Ρούλα Σουρλαντζή, ο Δημοτικός Σύμβουλος Τυρνάβου κ. Γεώργιος Σακοράφας, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Καρυάς κ. Σκελλαρίδης Γεώργιος ,ο εκπρόσωπος της Τοπικής Κοινότητας Συκαμινέας κ. Κων/νος Μωραΐτης ,ο Τοπικός Σύμβουλος Δημοτικής κοινότητας Αμπελώνα κ. Κωνσταντίνος Αλεξανδρής και οι ιερείς πατέρες Νικόλαος Πνευματικός και Ιωάνης Δραχαλίβας.

Add Comment