Έγκριση δημοπράτησης του δρόμου Βλαχογιάννι – Αγριελιά

Τον δρόμο από το Βλαχογιάννι μέχρι την Αγριελία πρόκειται να κατασκευάσει η Περιφέρεια Θεσσαλίας με έργο προϋπολογισμού 3 εκατ. ευρώ

Τον δρόμο από το Βλαχογιάννι μέχρι τα όρια του νομού Τικάλων, προς την Αγριελία, πρόκειται να κατασκευάσει η Περιφέρεια Θεσσαλίας, καθώς ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός έδωσε την έγκριση δημοπράτησης του εν λόγω έργου προϋπολογισμού 3.000.000,00 ευρώ. Φορέας υλοποίησης του έργου είναι η Διεύθηνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας και ο προϋπολογισμός του θα βαρύνει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Σε δηλώσεις του ο κ. Κ. Αγοραστός σημείωσε τα εξής: «Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο στο οποίο διεισδύουν οι ανθρώπινες επιθυμίες των κατοίκων της υπαίθρου και το οποίο στέκεται με σεβασμό και ενδιαφέρον απέναντι τους. Συντομεύει και στηρίζει την επικοινωνία των ανθρωπίνων κοινοτήτων, μεταξύ Τρικάλων και Λάρισας και όχι μόνο. Είναι έργο τουριστικό, γιατί ενώνει τα Μετέωρα με τον Όλυμπο και τα σημαντικά μοναστήρια της Ελασσόνας. Είναι περιβαλλοντικό, διότι δημιουργεί συνθήκες δασοπροστασίας του τοπικού περιβάλλοντος, το οποίο σε εκείνη την περιοχή είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον. Δημιουργεί ακόμη συνθήκες ασφάλειας και καλύτερης μετακίνησης των κτηνοτρόφων μας και των αγροτών. Παράλληλα δίνει χρήματα στην τοπική κοινωνία και οικονομία, αλλά διασφαλίζει και δημιουργεί θέσεις εργασίας».

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

H παρούσα εργολαβία, αφορά την κατασκευή του δρόμου προς Αγριελιά Ν. Τρικάλων από τη θέση Λευκοδούλια Βλαχογιαννίου – διασταύρωση με επαρχιακή οδό Βλαχογιαννίου – Μεγ. Ελευθεροχωρίου μέχρι τα όρια του δήμου Ποταμιάς με το Ν.Τρικάλων. Η αρχή της χάραξης (χιλιομέτρηση) είναι η διασταύρωση του δρόμου προς Αγριελιά με την επαρχιακή οδό Βλαχογιάννη- Μεγ.Ελευθεροχώρι και το τέλος του δρόμου είναι στα όρια του Ν.Τρικάλων. Το αντικείμενο της εργολαβίας περιλαμβάνει εργασίες χωματουργικών, τεχνικών, οδοστρωσίας, ασφαλτικών και σήμανσης – ασφάλειας.

Με το έργο αυτό, ολοκληρώνεται το τμήμα της οδού στην ΠΕ Λάρισας με το οποίο συνδέεται η Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, με την Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων (οικισμός Αγριελιάς, ΠΕ Τρικάλων). Η κατασκευή της οδού, αποτελεί πάγιο αίτημα των κατοίκων των οικισμών Βλαχογιαννίου Δ. Ελασσόνας και Αγριελιάς ΠΕ Τρικάλων, εδώ και χρόνια, διότι έτσι θα εξασφαλιστεί η ασφαλέστερη και ταχύτερη επικοινωνία των δύο οικισμών και κατ’ επέκταση των δύο νομών (Λάρισας και Τρικάλων). Επίσης, ο υπό κατασκευή δρόμος θα εξασφαλίσει την ασφαλή και ταχύτερη πρόσβαση των κτηνοτρόφων στις ιδιοκτησίες τους και θα βελτιωθεί η επιχειρηματικότητα τους, καθώς εκατέρωθεν του άξονα της οδού, υπάρχουν πολλές κτηνοτροφικές μονάδες. Παράλληλα, ενισχύεται η περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη της Π.Ε. Λάρισας, καθώς δίνεται η δυνατότητα στους επισκέπτες του γειτονικού νομού, να έχουν εύκολη και άμεση πρόσβαση στην ορεινή περιοχή του Δήμου Ελασσόνας, περιοχή ιδιαίτερου αισθητικού κάλους (Όλυμπος). Παράλληλα, με την ανάπτυξη του οδικού δικτύου, δίνεται η δυνατότητα ανάπτυξης του εναλλακτικού τουρισμού, αλλά και του αγροτουρισμού. Επιπλέον, βελτιώνεται η ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής, καθώς δίνεται η δυνατότητα σύνδεσης των ορεινών οικισμών του Δήμου Ελασσόνας και με άλλα αστικά κέντρα και αντιστρόφως.

Περιβαλλοντικά, το έργο αναμένεται να έχει θετική επίπτωση, καθώς μεταξύ άλλων, θα ενισχυθεί η δασοπροστασία της περιοχής, αφού καθίσταται εύκολη η πρόσβαση σε δύσβατες μέχρι τώρα ημιορεινές-ορεινές περιοχές. Σε επίπεδο τεχνικών έργων, επειδή δεν προβλέπονται επεμβάσεις μεγάλης κλίμακας με την κατασκευή του έργου, δεν αναμένεται καμιά ουσιαστική διαφοροποίηση του περιβάλλοντος της περιοχής από την κατασκευή και λειτουργία του έργου.

Add Comment