Κ. Μπαργιώτας (Δημ. Συμπ.) για εργαζομένους στην υγεία και νέο Μνημόνιο

Τη στιγμή που η λειτουργία των νοσοκομείων είναι οριακή, ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, μετά το αόρατο πλεόνασμα στα Νοσοκομεία, εφηύρε και τον θεσμό των αόρατων εργαζόμενων, τους οποίους υπολογίζει σε 18.730. Ειδικότερα. στις 2 Μαρτίου 2017 ο κ. Πολάκης ανέφερε στη Βουλή ότι «το σύνολο των θέσεων που έχουν αναλάβει υπηρεσία, που είναι σε διαδικασία να αναλάβουν υπηρεσία, που είναι προκηρυγμένες και δεν έχει τελειώσει η κρίση ή που πρόκειται να προκηρυχθούν μέσα στο έτος 2017, από τον Οκτώβριο 2015 είναι 18730», ενώ στις 08/05 απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση ανέφερε, μεταξύ άλλων «Εγώ λέω ότι το ΕΣΥ έχει να δει τέτοια ενίσχυση του προσωπικού του από τη δεκαετία του ’80, γιατί όλα αυτά αθροίζονται σε δεκαοκτώ χιλιάδες εξακόσια δώδεκα άτομα». Ωστόσο, η διαρκής επίκληση αριθμητικών στοιχείων –κατά την προσφιλή τακτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.- συσκοτίζει την αλήθεια, εξυπηρετώντας ένα επικοινωνιακό παιχνίδι λαϊκισμού της κυβέρνησης.
Παρά το επίμονο αίτημα του βουλευτή Λάρισας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, κ. Κώστα Μπαργιώτα, να κατατεθεί ο αναλυτικός πίνακας των προσλήψεων στα πρακτικά της Βουλής, ουδέν κατατέθηκε. Για το λόγο αυτό ο βουλευτής επανέρχεται με ερώτηση & ΑΚΕ. Ρωτά τον Υπουργό Υγείας πόσες προσλήψεις έγιναν από τον Ιανουάριο του 2015 έως σήμερα στο χώρο της υγείας και εάν το επερχόμενο «ψαλίδι» στις παροχές υγείας, με βάση το τελικό σχέδιο της συμφωνίας κυβέρνησης – θεσμών για την υγεία,  οφείλεται και στο γεγονός ότι οι θεσμοί  αποδέχτηκαν τις «αριθμητικές αλχημείες» ως πραγματικό γεγονός και απαίτησαν και νέα περικοπή δαπανών. Επίσης, ζητά να κατατεθεί αναλυτικός πίνακας με τις 18.730 –τόσο προκηρυχθείσες όσο και καταληφθείσες- θέσεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού από τον Ιανουάριο του 2015 έως σήμερα ανά περιφέρεια, νοσοκομείο και ειδικότητα.

«Τα αντίμετρα είναι κυνική παροχολογία»

«Με τα περισσότερα μέτρα να επιβαρύνουν τα χαμηλότερα στρώματα, η λογική των αντίμετρων είναι αυτή που σε απλά ελληνικά λέγεται «να σε κάψω Γιάννη, να σε αλείψω λάδι», με την προϋπόθεση ότι θα μας αφήσει το ΔΝΤ να αγοράσουμε το λάδι. Θα είχε νόημα σαν λογική, αν τα μέτρα που δημιουργούν το πλεόνασμα, προέρχονταν από την αύξηση του ΑΕΠ, δηλαδή από τη δημιουργία νέου πλούτου ή από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Η αλήθεια είναι ότι σχεδόν όλα τα έσοδα προέρχονται από φορολογία των φτωχών και περικοπές συντάξεων και εσόδων πάλι των φτωχών. Η Κυβέρνηση ληστεύει την κοινωνία, για να μπορέσει να κάνει ένα πλεόνασμα πάνω από το 3,5% και να κάνει αυτό που νομίζει ότι είναι προοδευτική πολιτική. Όμως, επί της ουσίας τα αντίμετρα είναι κυνική παροχολογία και φιλανθρωπία έναντι ψήφων στην καλύτερη περίπτωση. Σίγουρα δεν είναι πολιτική. Σίγουρα δεν είναι αναπτυξιακή πολιτική» τόνισε ο κ. Μπαργιώτας, βουλευτής Λάρισας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου με τα νέα μέτρα της κυβέρνησης.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα 7,6 δις ευρώ που η κυβέρνηση διατείνεται ότι θα εξοικονομήσει επισημαίνοντας ότι «Θα περίμενε κανείς μαζί με τις παροχές και τις αναγκαίες δράσεις σίτισης και στήριξης των φτωχών –που είναι αναγκαίες σε ένα βαθμό – να υπάρχουν πολιτικές ανάπτυξης και αξιοποίησης των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας. Όμως, έχουμε μόνο υποσχέσεις για παροχές, οι οποίες στην πραγματικότητα είναι ό,τι και το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης: προπέτασμα καπνού και ψέματα, για να περάσει το δύσκολο κομμάτι, το οποίο στην πραγματικότητα είναι η παράδοση της Κυβέρνησης για ακόμη μια φορά άνευ όρων και χωρίς κανένα προηγούμενο. Έτσι, μετά την εκχώρηση του συνόλου της περιουσίας του Υπερταμείου που είχαμε πέρυσι τέτοιες ημέρες, έχουμε τώρα και την εκχώρηση του δικαιώματος άσκησης κοινωνικής πολιτικής από την κυρίαρχη κυβέρνηση της χώρας στο ΔΝΤ. Μιας και το ΔΝΤ θα αποφασίσει πότε και αν επιτρέπεται η εφαρμογή οποιουδήποτε μέτρου. Το άρθρο 15 είναι εκχώρηση δικαιώματος άσκησης πολιτικής και είναι, πραγματικά, επαίσχυντο».
Κλείνοντας, απάντησε στα ερωτήματα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, αν είχαν άλλη επιλογή πέρα από το συγκεκριμένο πακέτο, τονίζοντας ότι «Οι δικαιολογίες στερεύουν. Επιλογές υπάρχουν. Μην έχετε αυταπάτες. Δεν απολογείστε ούτε στο ΠΑΣΟΚ ούτε στη ΝΔ ούτε στους παλιούς αμαρτωλούς, αλλά απολογείστε στον λαό που μαζέψατε πίσω από ένα πλαστό λάβαρο, στο λαό του οποίου το θυμό εκμεταλλευτήκατε υποσχόμενοι, περίπου, τα πάντα και τους οδηγείτε όλο και πιο βαθιά στην έρημο του 4ου και εν συνεχεία του 5ου μνημονίου και τελειωμό δεν έχει. Απολογείστε απέναντι στην ιστορία, η οποία φοβάμαι ότι θα σας ζυγίσει και θα σας βρει λειψούς. Έχω την εντύπωση, όμως, ότι ούτε ο λαός ούτε η ιστορία σας ενδιαφέρουν».

Add Comment