Επίκαιρες παρεμβάσεις Κ. Μπαργιώτα για αιγιαλό, αντικαπνιστικό και ΕΚΑΒ

«Τραγικές καθυστερήσεις στην διαδικασία παραχώρησης του αιγιαλού»

Λίγες μόλις εβδομάδες απομένουν, για να ξεκινήσει η τουριστική περίοδος και το Υπουργείο Οικονομικών δεν έχει προχωρήσει ακόμη στον καθορισμό του θεσμικού πλαισίου που θα ισχύσει για την παραχώρηση των παραλιών και του αιγιαλού. Οι τραγικές καθυστερήσεις, σημάδι ενός δημοσίου τομέα που δεν ανταποκρίνεται σε πραγματικούς χρόνους στα ζητήματα που προκύπτουν, δυσχεραίνουν την εύρυθμη λειτουργία των εποχικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στα παράλια του Ν. Λάρισας. Ενώ οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας ήταν γνωστές από το 2015 και υπήρχε αρκετός χρόνος, ώστε να προσαρμοστεί η νομοθεσία σε αυτές, η κυβέρνηση ακόμη δεν έχει ανταποκριθεί.
Η αδυναμία ορισμού και εφαρμογής ενός σταθερού θεσμικού πλαισίου που να διέπει την παραχώρηση των παραλιών και του αιγιαλού έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα, καθώς ανάλογα με τη χρονιά, η αρμοδιότητα περνά από τους δήμους στις Κτηματικές Υπηρεσίες του Δημοσίου, οι οποίες εκτός των άλλων προβλημάτων, είναι και υποστελεχωμένες. Πολλά προβλήματα έχουν ανακύψει και στα παράλια του Ν. Λάρισας. Η διαδικασία δημοπρασιών τα τελευταία χρόνια αργούσε υπερβολικά οδηγώντας όσους επιχειρηματίες πλειοδοτούσαν σε αυτές σε απόγνωση. Ενδεικτικά, η δημοπρασία γινόταν μέσα στον Ιούνιο κάθε έτους, ενώ είχε ήδη ξεκινήσει η τουριστική σεζόν και έπειτα ακολουθούσε η κατάθεση των απαραίτητων δικαιολογητικών. Όμως, η άδεια έκανε πάνω από δυο μήνες για να εκδοθεί, φτάνοντας στους δικαιούχους τέλη Αυγούστου, με αποτέλεσμα όταν γινόταν έλεγχος από τις αρμόδιες αρχές, να επιβάλλονται πρόστιμα που πλησίαζαν την αξία της άδειας.
Το κράτος οφείλει να αρχίσει να λειτουργεί υπό ένα σταθερό θεσμικό πλαίσιο, σεβόμενο τον φυσικό πλούτο της χώρας, αλλά και ικανοποιώντας της ίδια στιγμή την ανάγκη για προσέλκυση επενδύσεων και την βιώσιμη ανάπτυξη. Ο βουλευτής Λάρισας με την Δημοκρατική Συμπαράταξη, κ. Κώστας Μπαργιώτας, ρωτά τους συναρμόδιους Υπουργούς πότε αναμένεται να εκδοθεί η νέα ΚΥΑ που θα ρυθμίζει το θέμα της παραχώρησης του αιγιαλού, πως θα διασφαλιστεί ότι η διαδικασία δημοπράτησης θα ολοκληρώνεται έγκαιρα πριν την έναρξη της τουριστικής σεζόν, αν οι κατά τόπους Κτηματικές Υπηρεσίες είναι επαρκώς επανδρωμένες, ώστε να ανταπεξέλθουν στο έργο τους και αν προβλέπεται οι νέες άδειες να έχουν διάρκεια μεγαλύτερη του ενός έτους ώστε και το Δημόσιο να μπορεί να επιτύχει μεγαλύτερα τιμήματα αλλά και οι επιχειρηματίες να μπορούν να κάνουν καλύτερο προγραμματισμό και μεγαλύτερες επενδύσεις.

«Ανεφάρμοστος ο αντικαπνιστικός νόμος»

Δυστυχώς, στην Ελλάδα οι αντικαπνιστικοί νόμοι έγιναν … καπνός. Οι έλεγχοι είναι ανύπαρκτοι, πρόστιμα δεν επιβάλλονται και όλοι αναζητούν «παραθυράκια». Μάλιστα, υπάρχει διάχυτη η αίσθηση της ατιμωρησίας. Ενώ το παράδειγμα οφείλει να δίνει πρώτη η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, εικόνες, όπως αυτή του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας, κ. Πολάκη, να καπνίζει αρειμανίως στην αίθουσα συσκέψεων του Υπουργείου, προκάλεσαν ταυτόχρονα οργή και θλίψη. Και ενώ το θεσμικό πλαίσιο υπάρχει και δεν εφαρμόζεται, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, κ. Μπασκόζος, προ μηνών είχε αναγγείλει νέα νομοθετική ρύθμιση για την καταπολέμηση του καπνίσματος και την προστασία της δημόσιας υγείας.
Την ίδια στιγμή, οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (2016), το 12% των θανάτων των ενηλίκων ηλικίας άνω των 30 ετών συνδέεται με το κάπνισμα, ενώ οι θάνατοι που σχετίζονται με αυτό στο σύνολό τους, υπερβαίνουν τα 6 εκατ. ετησίως. Επιπλέον, κάθε χρόνο πάνω από 600.000 μη καπνιστές πεθαίνουν λόγω παθητικού καπνίσματος, ενώ 166.000 θάνατοι (28%) αφορούν παιδιά μικρότερα από 5 ετών. Στην Ελλάδα, περίπου 18,1% των θανάτων σε ενήλικες ηλικίας άνω των 35 ετών, που καταγράφονται το χρόνο, αποδίδονται στο κάπνισμα, ενώ συνολικά 19.094 άτομα πεθαίνουν από ασθένειες σχετιζόμενες με αυτό κάθε χρόνο.
Επειδή πρόκειται για μείζον ζήτημα που άπτεται κατ’ αρχήν της δημόσιας υγείας, ο υπογράφων κατέθεσε εις μάτην δύο φορές αίτημα προς τον Πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων για σύγκληση της Επιτροπής σε ειδική συνεδρίαση με θέμα τη μη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Ο βουλευτής Λάρισας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, κ. Κώστας Μπαργιώτας, κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, η οποία αναμένεται να συζητηθεί την Πέμπτη (4/5/2017), με τα κάτωθι ερωτήματα: 1) Ποια μέτρα έχετε λάβει, ώστε να εφαρμοστεί πρακτικά και αποτελεσματικά ο αντικαπνιστικός νόμος (Ν.3868/2010);  Έχει πραγματοποιήσει το Υπουργείο τις απαραίτητες εκστρατείες ενημέρωσης των πολιτών για την εφαρμογή και τα οφέλη του αντικαπνιστικού νόμου; 2) Θα προχωρήσετε στην ψήφιση νέου νόμου, όπως είχε προαναγγείλει ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας; Εάν ναι, ποια είναι η σκοπιμότητα, όταν οι προηγούμενοι νόμοι παραμένουν ανεφάρμοστοι;

«Συνεδριάζει η Βουλή για το κάπνισμα μετά από πρόταση Μπαργιώτα»

Την πρόταση του κ. Κώστα Μπαργιώτα, βουλευτή Λάρισας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) για άμεση σύγκληση της επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων με θέμα συζήτησης τη μη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου αποδέχτηκε ο Υπουργός Υγείας, κ. Ξανθός, αφού πρώτα παραδέχτηκε ότι δεν έχει γίνει τίποτα επί της ουσίας από την τελευταία φορά που έγινε ανάλογη συζήτηση στη Βουλή για το ίδιο θέμα, πάλι μετά από επίκαιρη ερώτηση του κ. Μπαργιώτα. Συγκεκριμένα, είπε «Έχετε δίκιο, επίσης, να λέτε ότι η εικόνα δεν έχει βελτιωθεί και ότι στην πραγματικότητα όντως, ο ν. 3868/2010, ο οποίος ενσωμάτωσε προηγούμενους νόμους για την απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους, σε δημόσιους χώρους και λοιπά, δεν εφαρμόζεται».
Ο βουλευτής τόνισε ότι «Καπνίζουν οι πάντες όπου θέλουν και όποτε θέλουν και αυτό συμπεριλαμβάνει τη Βουλή, τα νοσοκομεία, τα ιατρεία και δημόσιους χώρους στους οποίους βρίσκονται παιδιά. Το 18% των θανάτων πάνω από τα τριάντα πέντε, σύμφωνα με κάποιους, οφείλονται στο κάπνισμα. Στην Ελλάδα οι θάνατοι υπολογίζονται ότι είναι περίπου είκοσι χιλιάδες τον χρόνο. Οι αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις οφείλονται στο κάπνισμα και το παθητικό κάπνισμα επηρεάζει και δεκάδες χιλιάδες παιδιά και ενήλικες που βρίσκονται σε κλειστούς χώρους», ενώ αναφέρθηκε και στην οικονομική πτυχή του θέματος, λέγοντας «Η οικονομική επίπτωση στην Ελλάδα είναι γύρω στα 3 δισεκατομμύρια, σύμφωνα με μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ του 2011. Ήταν τόσο το 2011 και μπορεί τώρα να έχει πέσει, γιατί, όπως είπατε, έχει αρχίσει να μειώνεται το κάπνισμα. Είναι σημαντικό ζήτημα και δημοσιονομικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα έσοδα από το νόμο, δηλαδή από πρόστιμα στα καταστήματα γενικής χρήσης κ.λπ. το 2015 ήταν μηδέν και η πρόβλεψη του προϋπολογισμού του 2016 είναι, επίσης, μηδέν».
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στα βήματα που πρέπει να γίνουν, ώστε να υπάρξει ουσιαστική απαγόρευση του καπνίσματος, και ζήτησε τη δέσμευση του Υπουργού. «Χρειάζεται διαφώτιση ότι το κάπνισμα δεν είναι δικαίωμα στους κλειστούς χώρους. Είναι ανοησία και αντικοινωνική συμπεριφορά. Δεν μπορούμε να μεταφέρουμε μια εικόνα παραβατικότητας, με τον τρόπο που το κάνουμε πολλοί από εμάς. Πρέπει, επιτέλους, να εφαρμοστεί ο νόμος. Και για να εφαρμοστεί το τελευταίο του κομμάτι που είναι το ελεγκτικό, πρέπει να υπάρξει συνεργασία με όσα Υπουργεία χρειάζεται» είπε χαρακτηριστικά.

Η απουσία μηχανισμού ελέγχου και αξιολόγησης της αναγκαιότητας διακομιδών, πλωτών διακομιδών και αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ

Στις 27/4/2017 συνεδρίασε η Διαρκής Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, με θέμα την ενημέρωση των μελών της από τον Υπουργό Υγείας σχετικά με το Ε.Κ.Α.Β.. Στη συζήτηση παρέστησαν τόσο ο Πρόεδρος του Ε.Κ.Α.Β. όσο και ο Αντιπρόεδρος, οι οποίοι ανέφεραν ότι τα σημαντικότερα προβλήματα του ΕΚΑΒ το 2015 ήταν η υποστελέχωση και ο γηρασμένος στόλος οχημάτων και ότι αμφότερα βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο επίλυσης. Από την πλευρά του, ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, κ. Πολάκης, υπεραμύνθηκε των νομοθετικών επιλογών της κυβέρνησης (εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών, πρόσθετη, ετήσια χρηματοδότηση του ΕΚΑΒ, δυνατότητα του ΕΚΑΒ να συνάπτει συμβάσεις με αεροπορικές ή άλλες εταιρείες μεταφορών για μίσθωση μέσων, ύστερα από έγκριση του Υπουργού Υγείας, στην περίπτωση που τα δικά του μέσα δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών του).
Ωστόσο, πρόκειται για χρήματα σε «βαρέλι δίχως πάτο», εάν δεν αλλάξει συλλήβδην η κουλτούρα των διακομιδών. Το βασικό πρόβλημα του ΕΚΑΒ, για το οποίο δεν γίνεται καμία συζήτηση, είναι η παντελής απουσία μηχανισμού ελέγχου και αξιολόγησης της αναγκαιότητας των διακομιδών. Για τις διακομιδές ασθενών από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, από τα νησιά προς τα αστικά κέντρα και από την επαρχία προς τα μεγάλα πανεπιστημιακά νοσοκομεία κανείς στην πραγματικότητα δεν γνωρίζει, εάν όντως ήταν αναγκαίες, εάν έπρεπε να γίνουν με πλωτό ή εναέριο μέσο, εάν το κόστος των διακομιδών είναι μεγαλύτερο από την πρόσληψη ενός ειδικού κοκ. Και παρά τον πακτωλό χρημάτων που έχουν δαπανηθεί για τηλεϊατρική και επικοινωνία των νοσοκομείων απομακρυσμένων νησιών με το κέντρο, δεν λειτουργεί αποτελεσματικά κανένα σύστημα, με αποτέλεσμα πολλές διακομιδές να γίνονται λόγω ευθυνοφοβίας ή ελλιπούς εκπαίδευσης και απουσίας υποστήριξης από το κέντρο.
Ο βουλευτής Λάρισας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, κ. Κώστας Μπαργιώτας, ρωτά τους συναρμόδιους Υπουργούς: 1) Θα υπάρξει σύστημα ελέγχου και αξιολόγησης με αντικειμενικά κριτήρια της αναγκαιότητας των διακομιδών, των πλωτών διακομιδών και των αεροδιακομιδών; 2) Θα υπάρξει πρόγραμμα εξειδικευμένης εκπαίδευσης του προσωπικού του ΕΚΑΒ και του ΕΣΥ, ώστε να σπάσει ο φαύλος κύκλος των μη αναγκαίων διακομιδών, πλωτών διακομιδών και αεροδιακομιδών; 3) Θα υπάρξει ενεργοποίηση, και όπου απαιτείται συντονισμός και βελτίωση, των συστημάτων τηλεϊατρικής; Επίσης, ζητά να προσκομιστούν στοιχεία για την τελευταία πενταετία που να απαντούν στα κάτωθι: 1.Πόσες διακομιδές, πλωτές διακομιδές και αεροδιακομιδές έγιναν κατ’ έτος μεταξύ 2012-2016; 2.Πόσες διακομιδές γίνονται κατά μέσο όρο ημερησίως; 3.Σε πόσες περιπτώσεις διακομιδών, πλωτών διακομιδών και αεροδιακομιδών υπήρξε εισαγωγή σε ΜΑΦ και ΜΕΘ κατ’ έτος μεταξύ 2012-2016; 4.Ποιο είναι το κόστος των διακομιδών, των πλωτών διακομιδών και των αεροδιακομιδών κατ’ έτος μεταξύ 2012-2016; 5.Ποιο είναι το ύψος των ληξιπρόθεσμων χρεών του ΕΚΑΒ κατ’ έτος από το 2012 έως το 2016; Πόσα έχουν αποπληρωθεί;

Add Comment