ΔΑΣ: Απεργία Στις 7 Μάη! Η Κυριακή Αργία Δε Μπαίνει Στα Μουσεία!

Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ ΣΗΜΑΙΝΕΙ:
ΚΟΛΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ
ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΥΣ ΕΜΠΟΡΟΥΣ
ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΝΕΑ ΚΕΡΔΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΛΥΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΕΜΠΟΡΟΥΣ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, εργαζόμενες μητέρες, νέες και νέοι, φίλοι καταναλωτές,

Η κατάργηση της Κυριακής αργίας που ετοιμάζεται η κυβέρνηση να νομοθετήσει, εντάσσεται στο μοντέλο της ¨δίκαιης ανάπτυξης¨  που πατάει πάνω στην άγρια φοροληστεία, αφαιρώντας ένα ακόμα μισθό από τις τσέπες μας,  σε κούρεμα των ήδη τσεκουρεμένων συντάξεων, μαχαίρι στα επιδόματα ανεργίας, ομαδικές απολύσεις, εμπόδια στη συνδικαλιστική δράση και στις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Μην ακούτε τα ψέματα των πολυεθνικών και της κυβέρνησης που νομοθετεί για το συμφέρον τους, ακούστε και τη δική μας φωνή.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αποδεικνύεται ο πιο καλός μαθητής των επιχειρηματικών ομίλων. Καθαρίζει όλη τη λάντζα που άφησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και προχωρά την επίθεση ένα βήμα παραπέρα. Είναι η κυβέρνηση που ανήμερα των μεγάλων απεργιακών πρωτομαγιάτικων συγκεντρώσεων σε όλον τον κόσμο, άνοιξε την πόρτα για την κατάργηση της Κυριακής αργίας. Η κυβέρνηση που αντί να την κατοχυρώσει νομοθετικά, την καταργεί, ανοίγοντας το δρόμο για δουλεία 7 ημέρες την εβδομάδα, υλοποιώντας και δικαιώνοντας τον διακαή πόθο δεκαετιών του μεγάλου εμπορικού κεφαλαίου. Και όταν οι επιχειρηματικοί όμιλοι απαιτούν, το πολιτικό προσωπικό τους υπακούει και νομοθετεί, φέρνει μνημόνια και μέτρα!
[wpg_thumb]
Η Κυριακή αργία αποτελεί μια ιστορική κατάκτηση της εργατικής τάξης και η κατάργηση της είναι μαχαιριά στην καρδιά των εργαζομένων στο εμπόριο, καθώς τορπιλίζει και αποδιοργανώνει την κοινωνική, οικογενειακή και προσωπική ζωή τους. Μπαίνουν επιπλέον εμπόδια στην μητρότητα, δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο της γυναίκες που αποτελούν την μεγάλη πλειοψηφία στο κλάδο.

Η κατάργηση της Κυριακής αργίας είναι απαίτηση των πολυεθνικών, της Ε.Ε. εδώ και πολλά χρόνια, στρατηγικής σημασίας ζήτημα για το κεφάλαιο, και θα έχει ως αποτέλεσμα την τόνωση των πολυεθνικών με το κλείσιμο των μικρών καταστημάτων, τη γιγάντωση της ανεργίας με παράλληλη νομοθέτηση εργασιακού μεσαίωνα για όλους τους εργαζόμενους και μεροκάματα Κίνας και Ινδίας χωρίς ¨γιορτές και σχόλες¨.

Η κατάργηση της Κυριακής αργίας τορπιλίζει και αποδιοργανώνει την κοινωνική, οικογενειακή, προσωπική ζωή εκατοντάδων χιλιάδων εμποροϋπαλλήλων, βάζοντας εμπόδια ακόμα και στην μητρότητα, γιατί οι γυναίκες είναι η συντριπτική πλειοψηφία στον κλάδο.

Δεν θα σταματήσουν εκεί, η κατάργηση της Κυριακής αργίας δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους στο εμπόριο αλλά παράλληλα προετοιμάζει την κατάργηση της, σε όσους κλάδους συνδέονται με αυτό και πολύ σύντομα θα ισχύσει για τους εργαζόμενους σε όλους τους κλάδους.

Ότι ξεκίνησε από το εμπόριο (ωρομίσθιο, μερική απασχόληση, συμβάσεις ορισμένου χρόνου) εξαπλώθηκε με την ταχύτητα του ανέμου σε κάθε κλάδο.

Εμποροϋπάλληλοι, αυτοαπασχολούμενοι, μικροί έμποροι, να δώσουμε τη μάχη απέναντι στον κοινό αντίπαλο, τα μονοπώλια και τις πολυεθνικές, γιατί δεν μπορεί αυτοί που κλέβουν τον πλούτο που παράγουμε, να καθορίζουν και τη ζωή μας.

Να μην ανοίξει κανένα κατάστημα, καμία Κυριακή,
νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, εργαζόμενες μητέρες, νέες και νέοι,

Την Κυριακή 7 Μάη απεργούμε. Δίνουμε απάντηση στην κυβέρνηση που είναι υπάλληλος των πολυεθνικών,στην εργοδοσία και στον κυβερνητικό-εργοδοτικό συνδικαλισμό, αυτόν τον θίασο των ¨οργισμένων αγανακτισμένων¨ που ως πλειοψηφία με τις παρατάξεις τους (ΜΕΤΑ-ΠΑΣΚΕ)  από το 1997 έχουν βάλει φαρδιά την υπογραφή τους στην απελευθέρωση του ωραρίου, που υπέγραψαν τις μειώσεις στους μισθούς των εμποροϋπαλλήλων το 2012. Είναι οι δυνάμεις που αποτελούν διαχρονικά το Δούρειο ίππο των επιχειρηματικών ομίλων στις γραμμές των εργαζόμενων.

Είναι οι ίδιες δυνάμεις που πρόσφατα καλλιεργούσαν τον εφησυχασμό και αποπροσανατόλιζαν τον κλάδο παρουσιάζοντας ως νίκη την απόφαση του ΣτΕ για την Κυριακή αργία, όταν ο νέος σχεδιασμός για την κατάργηση της βρισκόταν προ των πυλών. Είναι οι ίδιες δυνάμεις που τα προηγούμενα χρόνια ως το 2015, έκαναν την Ομοσπονδία σκαλοπάτι για την ανέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση και σήμερα κάνουν την πάπια, κάνουν πως δεν ξέρουν τίποτα για το έγκλημα.

Συναδέλφισσα, συνάδελφε εμποροϋπάλληλε,

πολλοί από εμάς φοβόμαστε να δώσουμε την μάχη της απεργίας και περιμένουμε μήπως είμαστε από τους «τυχερούς» και δεν ανοίξει το κατάστημα που δουλεύουμε με απόφαση του εργοδότη, ή μήπως δεν μας βάλει στο πρόγραμμα της Κυριακής. Καλοί εργοδότες δεν υπάρχουν. Ακόμα κι αυτοί που μέχρι τώρα δεν άνοιγαν τις Κυριακές, το «σκέφτονται», μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, βλέπε Σκλαβενίτη. Εμείς οι εργαζόμενοι, δεν πρέπει να μπαίνουμε σε αυτή τη λογική. Οι μεγαλοεργοδότες του κλάδου έχουν τους δικούς τους σχεδιασμούς, τα δικά τους συμφέροντα, τις δικές του συμμαχίες και ανταγωνισμούς.

Πρέπει κι εμείς να δούμε τους δικούς μας σχεδιασμούς και συμφέροντα, τις δικές μας συμμαχίες. Να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας, έχουμε λόγο, αφορά τη δικιά μας ζωή, τις δικές μας συνθήκες εργασίας, τις δικές μας οικογένειες.

Καλούμε τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στα συνδικάτα τους για να δυναμώσει η οργάνωση σε κάθε χώρο δουλειάς με επιτροπές αγώνα, σωματειακές επιτροπές, να συγκεντρώσουμε δυνάμεις για να διεκδικήσουμε :

Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας. Καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά. Υπερασπίζουμε την Κυριακή ως υποχρεωτική  αργία για όλα τα καταστήματα.
Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.
Κατάργηση της μερικής απασχόλησης, του ωρομίσθιου, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας.
Επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων με αναπλήρωση των απωλειών που δεχτήκαμε τα τελευταία χρόνια.
Όχι στη νέα φοροληστεία, στα νέα φοροεισπρακτικά μέτρα που διαλύουν το εργατικό-λαϊκό εισόδημα. Να σταματήσουν εδώ και τώρα οι πλειστηριασμοί, οι κατασχέσεις.
Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και των τριών μνημονίων, που μειώνουν συντάξεις και παροχές.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Σωματείου Ιδιωτικών-Τεχνικών Υπαλλήλων Ελασσόνας

Add Comment