Μπαργιώτας: Καταγγελίες για παρασκευή κυτταροστατικών φαρμάκων στα νοσοκομεία

Τον τελευταίο καιρό πληθαίνουν οι καταγγελίες, που κάνουν λόγο για ανάθεση σε νοσηλευτές της παρασκευής των κυτταροστατικών φαρμάκων, τα οποία χορηγούνται εν συνεχεία σε καρκινοπαθείς ασθενείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία. Με υπόμνημά της (25/04/2017), η ΕΝΕ κάνει λόγο για «θεσμική εκτροπή του Διοικητή του ΓΑΟΝΑ Ο ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ» ενόψει του υπ’ αριθμ. πρωτ. 4548/21-04-2017 εγγράφου του Διοικητή, δυνάμει του οποίου κοινοποιείται στον Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας, στην Διευθύντρια Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, στην Διευθύντρια Φαρμακείου και στην Προϊσταμένη Παραϊατρικού η υπ’ αριθμ. 26/260η Ολομ./10-02-2017 απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας σχετικά με την διάλυση των κυτταροστατικών και βιολογικών φαρμάκων. Σύμφωνα με το υπόμνημα «η ενέργεια του Διοικητή του ΓΑΟΝΑ «Ο Άγιος Σάββας» να κοινοποιήσει την επίμαχη απόφαση στις υπηρεσίες του νοσοκομείου αποτελεί μείζον ατόπημα και θεσμική εκτροπή, αφού παραβλέπεται πλήρως ο ρόλος και η αποκλειστική αρμοδιότητα του Υπουργού Υγείας να αποδέχεται τις γνώμες του ΚΕΣΥ, καθιστώντας υποχρεωτικής εφαρμογής το περιεχόμενό τους».
Οι αντιδράσεις είναι εντονότατες, καθώς τα κυτταροστατικά φάρμακα είναι λόγω της φύσης τους εξαιρετικά τοξικά. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, ο χειρισμός των κυταροστατικών φαρμάκων θα πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένο προσωπικό και σε χώρους ειδικώς και καταλλήλως εξοπλισμένους. Ειδικότερα, σύμφωνα με το άρθρο 1 του ΠΔ 351/89 «η παρασκευή ή μείξη των κυτταροστατικών φαρμάκων δεν άπτεται των αρμοδιοτήτων των νοσηλευτών», ενώ το ΠΔ 108/1993 καθορίζει ότι «τα κυτταροστατικά φάρμακα διαλύονται μόνον στο χώρο του νοσοκομειακού φαρμακείου από το προσωπικό που ανήκει σε αυτό». Πρόσφατα, μάλιστα εκδόθηκε η από 06/09/2016 εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας (αρ. πρωτ. Γ4α/Γ.Π.66007), σύμφωνα με την οποία κανένας νοσηλευτής δεν πρέπει να συμμετέχει στις διαδικασίες διάλυσης των εν λόγω φαρμάκων και ανασφαλούς χορήγησής τους στους ασθενείς. Παρ’ όλα αυτά, είναι ελάχιστα τα νοσοκομεία που χειρίζονται τα εν λόγω φάρμακα με την παραπάνω εξειδικευμένη μέθοδο. Συνήθως, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, τα κυτταροστατικά φάρμακα προετοιμάζονται από νοσηλευτικό προσωπικό που και δεν έχει τις απαραίτητες γνώσεις και διακινδυνεύει την υγεία του λόγω της τοξικότητας των φαρμάκων αυτών.
Ο βουλευτής Λάρισας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, κ. Κώστας Μπαργιώτας, ρωτά τον Υπουργό Υγείας: 1. Πόσα και ποια νοσοκομεία έχουν κεντρικές μονάδες διάλυσης κυτταροστατικών φαρμάκων; 2. Προτίθεστε να προχωρήσετε στην δημιουργία κεντρικών μονάδων διάλυσης κυτταροστατικών φαρμάκων σε όσα δημόσια, ογκολογικά νοσοκομεία δεν έχουν τέτοια, με την τήρηση όλων των κανόνων ασφάλειας και υγιεινής για το απασχολούμενο προσωπικό; 3. Με ποιόν τρόπο θα διασφαλίσετε ότι δεν θα διακοπούν οι θεραπείες των καρκινοπαθών στην περίπτωση που οι νοσηλευτές προχωρήσουν σε αποχή από τη διάλυση των εν λόγω φαρμάκων; 4. Πότε περιήλθε σε γνώση σας η υπ’αριθμ. 26/260η Ολομ./10-02-2017 απόφαση του ΚΕΣΥ; Δεδομένου ότι το ΚΕΣΥ στερείται αποφασιστικής αρμοδιότητας, θα εκδώσετε επισημειωματική πράξη με την οποία θα γίνει αποδεκτή και εφαρμοστέα η απόφαση του ΚΕΣΥ, όπως παγίως έχει νομολογηθεί από το ΣτΕ (βλ. υπ’ αριθμ. 474/2010 ΣτΕ); 5. Εφαρμόζονται οι προβλεπόμενες από το νόμο κυρώσεις σε βάρος των Διοικήσεων των νοσοκομείων που παραβιάζουν την κείμενη νομοθεσία, εθνική και ενωσιακή, περί των όρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας;

«Τραγικές καθυστερήσεις στην διαδικασία παραχώρησης του αιγιαλού»

Λίγες μόλις εβδομάδες απομένουν, για να ξεκινήσει η τουριστική περίοδος και το Υπουργείο Οικονομικών δεν έχει προχωρήσει ακόμη στον καθορισμό του θεσμικού πλαισίου που θα ισχύσει για την παραχώρηση των παραλιών και του αιγιαλού. Οι τραγικές καθυστερήσεις, σημάδι ενός δημοσίου τομέα που δεν ανταποκρίνεται σε πραγματικούς χρόνους στα ζητήματα που προκύπτουν, δυσχεραίνουν την εύρυθμη λειτουργία των εποχικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στα παράλια του Ν. Λάρισας. Ενώ οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας ήταν γνωστές από το 2015 και υπήρχε αρκετός χρόνος, ώστε να προσαρμοστεί η νομοθεσία σε αυτές, η κυβέρνηση ακόμη δεν έχει ανταποκριθεί.
Η αδυναμία ορισμού και εφαρμογής ενός σταθερού θεσμικού πλαισίου που να διέπει την παραχώρηση των παραλιών και του αιγιαλού έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα, καθώς ανάλογα με τη χρονιά, η αρμοδιότητα περνά από τους δήμους στις Κτηματικές Υπηρεσίες του Δημοσίου, οι οποίες εκτός των άλλων προβλημάτων, είναι και υποστελεχωμένες. Πολλά προβλήματα έχουν ανακύψει και στα παράλια του Ν. Λάρισας. Η διαδικασία δημοπρασιών τα τελευταία χρόνια αργούσε υπερβολικά οδηγώντας όσους επιχειρηματίες πλειοδοτούσαν σε αυτές σε απόγνωση. Ενδεικτικά, η δημοπρασία γινόταν μέσα στον Ιούνιο κάθε έτους, ενώ είχε ήδη ξεκινήσει η τουριστική σεζόν και έπειτα ακολουθούσε η κατάθεση των απαραίτητων δικαιολογητικών. Όμως, η άδεια έκανε πάνω από δυο μήνες για να εκδοθεί, φτάνοντας στους δικαιούχους τέλη Αυγούστου, με αποτέλεσμα όταν γινόταν έλεγχος από τις αρμόδιες αρχές, να επιβάλλονται πρόστιμα που πλησίαζαν την αξία της άδειας.
Το κράτος οφείλει να αρχίσει να λειτουργεί υπό ένα σταθερό θεσμικό πλαίσιο, σεβόμενο τον φυσικό πλούτο της χώρας, αλλά και ικανοποιώντας της ίδια στιγμή την ανάγκη για προσέλκυση επενδύσεων και την βιώσιμη ανάπτυξη. Ο βουλευτής Λάρισας με την Δημοκρατική Συμπαράταξη, κ. Κώστας Μπαργιώτας, ρωτά τους συναρμόδιους Υπουργούς πότε αναμένεται να εκδοθεί η νέα ΚΥΑ που θα ρυθμίζει το θέμα της παραχώρησης του αιγιαλού, πως θα διασφαλιστεί ότι η διαδικασία δημοπράτησης θα ολοκληρώνεται έγκαιρα πριν την έναρξη της τουριστικής σεζόν, αν οι κατά τόπους Κτηματικές Υπηρεσίες είναι επαρκώς επανδρωμένες, ώστε να ανταπεξέλθουν στο έργο τους και αν προβλέπεται οι νέες άδειες να έχουν διάρκεια μεγαλύτερη του ενός έτους ώστε και το Δημόσιο να μπορεί να επιτύχει μεγαλύτερα τιμήματα αλλά και οι επιχειρηματίες να μπορούν να κάνουν καλύτερο προγραμματισμό και μεγαλύτερες επενδύσεις.

Add Comment