74 χρόνια από την καταστροφή της Σκαμνιάς από τους Γερμανούς

ΟΙ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΣΚΑΜΝΙΩΤΕΣ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ

Στις 20 Απριλίου 2017, συμπληρώνονται εβδομήντα τέσσερα χρόνια από την καταστροφή της Σκαμνιάς από τους Γερμανούς και οι απανταχού Σκαμνιώτες Θυμούνται:
-Το όμορφο παραδοσιακό κεφαλοχώρι που ζούσαν από αιώνες οι πρόγονοί τους.
-Το χωριό που καταστράφηκε και δεν ξανακτίστηκε και οι Σκαμνιώτες διασκορπίστηκαν σε όλο τον κόσμο.
-Το χωριό, με το μόνο κτίσμα που δεν έκαψαν οι Γερμανοί, είναι η εκκλησία της Αγίας Τριάδας. ΚΤΙΣΜΑ που αποτελεί το σημείο αναφοράς για όλους τους Σκαμνιώτες.
-Η Σκαμνιά ήταν το μεγαλύτερο Ελληνόφωνο χωριό που συνδέονταν πάντοτε με την ιστορική Μονή της Αγίας Τριάδας του Σπαρμού.
– Υπήρχαν μόνιμα στέκια των μοναχών στο χωριό και η επικοινωνία ήταν συνεχής.
-Εξάλλου η Μονή είναι κτισμένη στην τοποθεσίa, που ονομάζεται ‘Σκαμνιώτικες Ράχες.’

Το χωριό βρισκόταν μακριά από τα μεγάλα κέντρα της περιοχής που βρισκόταν οι Γερμανοί κατακτητές. Δηλαδή τη Λάρισα και την Ελασσόνα, έτσι προσφέρονταν για κρησφύγετο των αντάρτικων αντιστασιακών ομάδων.
– Η προσπέλαση στην περιοχή ήταν δύσκολη και μπορούσε να γίνει μόνο με τα πόδια.
-Η πρώτη επίθεση που δέχτηκε το χωριό ήταν ο βομβαρδισμός από τα Γερμανικά αεροπλάνα, στις 5 Μαρτίου του 1943.
-Καταστράφηκε ολοσχερώς, πυρπολήθηκε, στις 20 Απριλίου του 1943. Έτσι έσβησε το χωριό Σκαμνιά με τα τριακόσια πετρόκτιστα σπίτια, αρκετά από τα οποία ήταν διώροφα. Οι Σκαμνιώτες προσπαθώντας να συνέλθουν από την καταστροφική λαίλαπα των Γερμανών, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, έμπλεξαν με τον εμφύλιο. Αναγκάσθηκαν να μετακινηθούν σε κεντρικά μέρη για να απομονωθούν οι αντάρτες.
Μετά τον εμφύλιο έκτισαν το καινούργιο χωριό στη νέα θέση που βρίσκεται τώρα, κοντά στα κτήματα. Οι περισσότεροι Σκαμνιώτες, όμως, μετανάστευσαν στο εσωτερικό και κάποιοι στο εξωτερικό.
Σήμερα ένας μικρός αριθμός Σκαμνιωτών ζει στο νέο χωριό τη Συκαμινέα, επτά χιλιόμετρα μακριά από τη Σκαμνιά των Απανταχού Σκαμνιωτών.
Ο συνεκτικός κρίκος που ενώνει τους απανταχού Σκαμνιώτες είναι το όνομα Σκαμνιά και η ύπαρξη της εκκλησίας της Αγίας Τριάδας στη θέση του παλιού χωριού.
Οφείλουν να θυμούνται οι μεγαλύτεροι και να μαθαίνουν και να τιμούν τη μνήμη οι νεώτεροι. Η μνήμη αποτελεί τη γέφυρα που συνδέει τις παλαιές με τις νέες γενεές . Αν χαθεί η μνήμη θα σβήσει η Σκαμνιά για τους απανταχού Σκαμνιώτες.
Χωρίς την ιδέα της Σκαμνιάς οι απανταχού Σκαμνιώτες μπορούν να συνυπάρχουν και να αισθάνονται Σκαμνιώτες;
Οι Aπανταχού Σκαμνιώτες έχουν καθήκον να διασώσουν, την ιστορική μνήμη, την παράδοση, την ιδέα και την πίστη και να τα κληρονομήσουν στις νέες γενιές των απανταχού Σκαμνιωτών.
Η διάσωση της εκκλησίας της Αγίας Τριάδας, η οποία όπως φαίνεται από μια επιγραφή, κτίστηκε περί το 1510 και ο οικισμός της Σκαμνιάς που επέζησε, με αμιγή Ελληνικό πληθυσμό, για αιώνες, μέχρι να καταστραφεί τον Απρίλιο του 1943, αποτελούν ιστορικά μνημεία. Ιδιαίτερα, για τους απανταχού Σκαμνιώτες, είναι αυτά που τους συνδέουν σε οποιαδήποτε γωνιά της γης και αν βρίσκονται.
Η εκκλησία της Αγίας Τριάδας αντιπροσωπεύει τα ιερά και τα όσια των Σκαμνιωτών, η Σκαμνιά την ιστορική μνήμη και την παράδοση, και ο κατεστραμμένος οικισμός μαρτυρεί τη βαρβαρότητα των κατακτητών.
Είναι δικαίωμα των απανταχού Σκαμνιωτών να έχουν την δυνατότητα να πρόσβασης σε αυτά τα πατρογονικά μνημεία, όταν επισκέπτονται τις προγονικές εστίες.
Λίγα χιλιόμετρα ασφαλτόστρωση του δρόμου θα βοηθήσει να μείνουν ζωντανοί οι μνημειακοί δεσμοί που συνδέουν τις παλαιότερες με τις νέες γενιές των απανταχού Σκαμνιωτών.
Αν χαθούν αυτά που συνδέουν τους απανταχού Σκαμνιώτες, τότε θα έχουν επιτύχει τον απώτερο σκοπό τους οι βάρβαροι κατακτητές, που κατέστρεψαν τη Σκαμνιά
Η διαιώνιση της μνήμης, της ιστορίας, της παράδοσης και της πίστης, είναι μια ηχηρή απάντηση στις βαρβαρότητες, οι οποίες μπορεί να καταστρέφουν τις ανθρώπινες εστίες, αλλά είναι ανίκανες και αδυνατούν να καταστρέψουν τις ανθρώπινες αξίες, που τους συνδέουν.

Δια  του  Δ.Σ. του  Συλλόγου των  Απανταχού  Αποδήμων Σκαμνιωτών “Ο ΟΛΥΜΠΟΣ ,, ο πρόεδρος Δημήτριος  Κοντοκώστας. Τηλ.: 6985564303 -20 Απριλίου 2017.
[wpg_thumb]
Σχόλια φωτογραφιών.
1. Ιερός Ναός Αγίας Τριάδος Παλιάς Σκαμνιάς (κτίστηκε περί το 1510 ,το μοναδικό κτίσμα που διασώθηκε από την καταστροφή και το κάψιμο του χωριού της Σκαμνιάς από τον   Γερμανικό στρατό την 20-4-1943. 
2. Παλιά Σκαμνιά ,πριν την καταστροφή και το κάψιμο του χωριού της Σκαμνιάς από τον   Γερμανικό στρατό την 20-4-1943.
3. Σκαμνιώτες στις αρχές του προηγούμενου αιώνα με « τοπικές»    ενδυμασίες.
4. Σκαμνιώτες στις αρχές του προηγούμενου αιώνα με « τοπικές»  και  « ευρωπαϊκές»  ενδυμασίες.
5. Τα Παιδιά παίζουν έξω από την εκκλησιά της Παλιάς Σκαμνιάς ,πριν την καταστροφή και το κάψιμο του χωριού της Σκαμνιάς από τον   Γερμανικό στρατό  την 20-4-1943.
6.Παλιά Σκαμνιά 1935.
7. Ανέγερση της νέας Σκαμνιάς μετά τον πόλεμο-1951.
8. Πεζοπορία στην στη παλιά Σκαμνιά. Η Εκκλησιά της Αγίας Τριάδας .
8. O Σύλλογος των Απανταχού Αποδήμων Σκαμνιωτών ‘’Ο ΟΛΥΜΠΟΣ’’ πραγματοποίησε πεζοπορία 8-8-2015, από τη ράχη Γκιοβάνη για την Παλιά Σκαμνιά. Το ξεκίνημα έγινε από την πλατεία της Συκαμινέας με αυτοκίνητα από τη ράχη Γκιοβάνη, σε ύψος 1159 μέτρα με τα πόδια. Η ξενάγηση των συμμετεχόντων έγινε από τον πρώην πρόεδρο της κοινότητας της Σκαμνιάς κ. Αντώνιο Λυτριάνη και από το μέλος του συλλόγου Ιωάννη Α. Αγοραστό, Ομότιμο Καθηγητή Ιατρικής του Α.Π.Θ. Η ξενάγηση περιλάμβανε αναφορά στην ιστορική και μαρτυρική παλιά Σκαμνιά όπως ήταν πριν την καταστροφή και την ισοπέδωση του χωριού από τους Γερμανούς όπου το 1943 βομβάρδισε και τελικά έκαψε ολοσχερώς ο στρατός των Γερμανών, ως αντίποινα στην αντίσταση των ανυπότακτων Σκαμνιωτών και των κατοίκων της παρολύμπιας περιοχής στα σχέδια των Γερμανών να υποδουλώσουν τη χώρα μας. Τελικός προορισμός ήταν η εκκλησιά της Αγίας Τριάδας με χρονολογία ανέγερσης από το 1520,το μοναδικό κτίσμα που έμεινε στη παλιά Σκαμνιά.

9. O Σύλλογος των Απανταχού Αποδήμων Σκαμνιωτών ‘’Ο ΟΛΥΜΠΟΣ’’ την Κυριακή 19-6-2016 τίμησε με πολιτιστικές εκδηλώσεις τον εορτασμό της Αγίας Τριάδας στη παλιά Σκαμνιά.
10. Εορτασμός της Αγίας Τριάδας στη παλιά Σκαμνιά..

Add Comment