«Εργαλείο» για αδελφοποιήσεις πόλεων…μέσω Λαογραφικής Ελασσόνας

ΕΠΙΤΥΧΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗ ΣΕΒΙΛΛΗ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ

Του Γιάννη Μουκίδη

Με επιτυχία στέφθηκε η πρώτη συνάντηση της Λαογραφικής – Αρχαιολογικής Εταιρίας Ελασσόνας στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «2IN pHIL»(έχει ως στόχο την προώθηση της ιδέας της αδελφοποίησης πόλεων), που υλοποιείται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό «ECOSE», και πραγματοποιήθηκε στην πόλη Los Palacios y Villafranca, στη Σεβίλλη της Ισπανίας. Στη συνάντηση συμμετείχαν 15 εκπρόσωποι διαφόρων Ευρωπαϊκών Οργανισμών(…ανάμεσα τους και η Λαογραφική Ελασσόνας), οι οποίοι παρουσίασαν τις θέσεις τους και τις απόψεις για την αδελφοποίηση πόλεων.


Επίσης παρουσιάστηκαν ολοκληρωμένα προγράμματα αδελφοποίησης πόλεων από κάθε εταίρο, έγινε η παρουσίαση του επίσημου τραγουδιού του προγράμματος και παρουσιάστηκαν διάφορα μουσικά clip για το τραγούδι. Στο πρόγραμμα συμμετείχε και η Μουσική Σχολή Ελασσόνας, του κ. Δημήτρη Τσιαβέ, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την εκτέλεση του επίσημου τραγουδιού του προγράμματος. Οι εταίροι έδωσαν ραντεβού για την επόμενη συνάντησή τους, όπου θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματα του προγράμματος, καθώς και τις επιδράσεις που είχε το όλο πρόγραμμα στις αντίστοιχες τοπικές κοινωνίες τους.
Η Λαογραφική – Αρχαιολογική Εταιρία Ελασσόνας, έχοντας ήδη δημιουργήσει μια Τοπική Συντονιστική Επιτροπή, στην οποία συμμετείχαν συνολικά 24 άτομα, παρουσίασε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αδελφοποίησης πόλεων, καθώς και ένα μουσικό clip για το επίσημο τραγούδι του  προγράμματος.
Η αποστολή του Ελασσονίτικου συλλόγου κατά τη διάρκεια της σύντομης παραμονής της στην Ισπανική πόλη, είχε συναντήσεις με τοπικούς φορείς και συλλόγους της περιοχής, καθώς και συνάντηση με τον δήμαρχο της πόλης.
Θα πρέπει να αναφερθούν τα άτομα που είναι στην Τοπική Συντονιστική Επιτροπή και εργάστηκαν για το πρόγραμμα, όπου μετέχει η Λαογραφική Εταιρία Ελασσόνας, και είναι:
Ιωάννης Σαμώτας, Αθανάσιος Αδάμου, Σταυρούλα Ράϊου, Βάσω Καραγκούνη, Δέσποινα Σιαφαρίκα, Σοφία Καϊμακάμη, Αχιλλέας Τσουρέκας, Μαρία Τζήκα, Γιώργος Κατσάρας, Χρήστος Κυριλλίδης, Ιωάννης Ζαψαλής, Τριανταφυλλιά Χατζηβασίλη, Γιώργος Αρσένης, Ελένη Σιαμάτρα, Αντιγόνη Μπουγάτσια, Ειρήνη Πολίτη, Ελένη Λουτριώτη, Φανή Μίχη, Νικολέτα Συτζιάκη, Ειρήνη Πανδρεμένου, Μυρτώ Στόγια, Βαλέρια Βαρνά, Ελένη Σκρέτα, Αθανασία Λόλα.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «2IN pHIL»
Το «2IN pHIL» προωθεί σε μεγάλο βαθμό την ιδέα της αδελφοποίησης πόλεων και συμμετέχουν σε αυτό όλα τα είδη των πολιτών, μέσα από μια σειρά από δραστηριότητες, όπως :
Συνεργασία με τουλάχιστον 20 τοπικούς οργανισμούς από όλη την Ευρώπη, στους τομείς της οικονομίας, της εργασίας, της κοινωνικής δραστηριότητας, του πολιτισμού, του αθλητισμού, από περίπου 15 κράτη μέλη της Ε.Ε. Οι συμμετέχοντες οργανισμοί δημιούργησαν μια Τοπική Συντονιστική Επιτροπή στην οποία συμμετέχουν νέοι (και όχι μόνο) μόνιμοι κάτοικοι. Η επιτροπή αυτή προωθεί την ιδέα της αδελφοποίησης των πόλεων και την αύξηση της ευαισθητοποίησης ή αναζωογόνησης του ενδιαφέροντος των ντόπιων πολιτικών για την έναρξη ή την ενίσχυση της ποιότητας των δεσμών αδελφοποίησης.
Η κάθε Τοπική Συντονιστική Επιτροπή θα υλοποιήσει εκδηλώσεις για την προώθηση της ιδέας και της σημασίας της αδελφοποίησης των πόλεων και θα αναπτύξει ιδέες για τις ενέργειες διάδοσης και προώθησης των προϊόντων και αποτελεσμάτων του έργου στο διαδίκτυο, στα μέσα ενημέρωσης και στις τοπικές και περιφερειακές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Add Comment