Χαρακόπουλος για περικοπές συντάξεων αγροτών και ευρωπαϊκή νομοθεσία για τσίπουρο

Ο ΜΑΞΙΜΟΣ ΖΗΤΑ ΞΕΚΑΘΑΡΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ:

Τι ισχύει τελικά με τις περικοπές στις συντάξεις των αγροτών που καλλιεργούν;

Να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις για το τι θα ισχύσει για τις περικοπές στις συντάξεις των αγροτών και ετεροεπαγγελματιών που συνεχίζουν να καλλιεργούν καλεί την κυβέρνηση ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος. Το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εγκαλεί τους αρμόδιους υπουργούς για τη σύγχυση και την αναστάτωση που υπάρχει στους συνταξιούχους αγρότες που καλλιεργούν και όσους θα βγουν στη σύνταξη και αγνοούν αν θα περικοπεί η σύνταξη τους.
Η ερώτηση του κ. Χαρακόπουλου προς τους υπουργούς Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα Έφη Αχτσιόγλου, Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλη Αποστόλου και Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο έχει ως εξής:
«Από το καλοκαίρι του 2016, τόσο οι συνταξιούχοι όσο και οι εν δυνάμει συνταξιούχοι αγρότες είναι σε σύγχυση αν μπορούν να συνεχίσουν να καλλιεργούν χωρίς να περικοπούν οι συντάξεις τους, δεδομένου ότι στο νόμο 4387/2016 δεν είναι σαφές το θέμα, ενώ έκτοτε δεν έχουν υπάρξει οι απαραίτητες διευκρινήσεις. Η σύγχυση των αγροτών είναι μεγάλη, καθώς ενώ στο ζήτημα εμπλέκονται οι αρμοδιότητες τριών Υπουργείων –του Εργασίας για τη σύνταξή τους, του Αγροτικής Ανάπτυξης για τη δήλωση καλλιέργειάς τους (ΟΣΔΕ), και του Οικονομικών για τη φορολογική τους δήλωση- μέχρι στιγμής επίσημη, γραπτή διευκρίνιση για τα θέματα αυτά δεν έχει εκδοθεί από κανένα.
Συγκεκριμένα, στην περίπτωση που θα περικοπεί η σύνταξη του αγρότη, αν κάνει δήλωση καλλιέργειας το 2017, θα πρέπει να προγραμματίσει σε ποιόν θα μεταβιβάσει την εκμετάλλευσή του, καθώς και τα δικαιώματα της βασικής ενίσχυσης, σε μια καλλιεργητική περίοδο που ήδη έχει αρχίσει. Η διαδικασία των δηλώσεων καλλιέργειας έχει ξεκινήσει, όπως και αυτή των μεταβιβάσεων των δικαιωμάτων και λήγουν σε προκαθορισμένες ημερομηνίες. Καθότι δεν έχουν όλοι οι αγρότες κάποιο διάδοχο έτοιμο, η ανυπαρξία ξεκάθαρων διευκρινήσεων για το θέμα ευνοεί την αναποφασιστικότητα και το ενδεχόμενο σωρείας λαθών προς το τέλος της διαδικασίας του ΟΣΔΕ και των μεταβιβάσεων.
Επιπροσθέτως, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις των εν λόγω αγροτών που “κρατάνε βιβλία”, είναι δηλαδή σε κανονικό καθεστώς ΦΠΑ. Πολλοί από αυτούς μάλιστα, λόγω του ότι το 2016 έλαβαν ενισχύσεις άνω των 5.000 ευρώ, ποσά προερχόμενα από άθροισμα ενισχύσεων της χρονιάς και υπόλοιπα προηγούμενων ετών, πρέπει να “κρατήσουν βιβλία” για πρώτη φορά το 2017. Έστω και αν αυτό θα είναι το έτος συνταξιοδότησής τους. Έτσι αντιμετωπίζουν το εξής πρακτικό πρόβλημα: Εφόσον δεν υπάρχει κάποια επίσημη ανακοίνωση που να ξεκαθαρίζει την κατάσταση, οι εν λόγω αγρότες έχουν μεριμνήσει για τα απαραίτητα παραστατικά εσόδων-εξόδων για το πρώτο τρίμηνο του 2017. Σε περίπτωση που θα περικοπούν οι συντάξεις τους, πρέπει να μεταβιβάσουν δικαιώματα και εκμετάλλευση για το 2017, μέχρι το πέρας των δηλώσεων ΟΣΔΕ. Όταν, όμως, στη φορολογική δήλωση το 2018, θα δηλωθούν τα εισοδήματα του 2017, παρότι θα έχουν μεταβιβάσει την εκμετάλλευσή τους για το έτος αυτό, ενδεχομένως να εμφανιστεί εκ των υστέρων πρόβλημα, αν έχουν έσοδα για το πρώτο τρίμηνο του 2017. Φοβούνται, δηλαδή, για περικοπή στις συντάξεις τους χωρίς υπαιτιότητά τους. Από την άλλη πλευρά, αν μεταβιβάσουν άρον-άρον την εκμετάλλευσή τους μέσα στο 2017 σε κάποιο μέλος της οικογένειάς τους γιατί δεν βρίσκουν άλλη λύση άμεσα, προβληματίζονται για το φορολογικό βάρος που θα επωμιστεί ο αποδέκτης της εκμετάλλευσης».
Ο κ. Χαρακόπουλος αφού υπενθυμίζει ότι η προηγούμενη ερώτησή του «από τον Οκτώβριο του 2016, ουσιαστικά την αρχή της καλλιεργητικής περιόδου με τη σπορά των σιτηρών, που έκρουε τον κώδωνα για το ίδιο θέμα δεν απαντήθηκε μέχρι σήμερα, και επειδή όσο περνάει ο καιρός η απαίτηση για απαντήσεις γίνεται πιο επείγουσα» ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς:
1.Πότε επιτέλους θα εκδοθούν διευκρινιστικές ανακοινώσεις, αναλυτικά ανά περίπτωση, τι πρόκειται να γίνει με τους συνταξιούχους αγρότες; Τελικώς, θα περικοπούν οι συντάξεις αυτών που συνταξιοδοτούνται μέσα στο 2017 και δηλώσουν ότι καλλιεργούν;
2.Τι θα ισχύσει για τους συνταξιούχους προηγουμένων ετών αν καλλιεργήσουν το 2017;
3.Όσοι συνταξιοδοτήθηκαν μέσα στο 2016 κινδυνεύουν με περικοπές αν καλλιεργήσουν το 2017;
4.Θα έχουν εκ των υστέρων πρόβλημα, μέσα στο 2018 όσοι εν δυνάμει συνταξιούχοι του 2017, έχουν παραστατικά με έσοδα το πρώτο τρίμηνο του 2017;
5.Προτίθεστε να διευκρινίσετε απλά και κατανοητά τι ισχύει και για παλαιούς ή εν δυνάμει συνταξιούχους των άλλων (πρώην) ταμείων που εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ (πχ δημόσιο, ΟΑΕΕ κ.λπ.) αν καλλιεργήσουν από το 2017 και μετά; Μειώνεται η σύνταξή τους ή όχι; 

ΜΑΞΙΜΟΣ ΓΙΑ NEO ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ Ε.Ε. ΓΙΑ ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΑ ΠΟΤΑ:

“Κερκόπορτα για άλωση εμβληματικών ΠΓΕ όπως το Τσίπουρο”

Κίνδυνος εμφιάλωσης ΠΓΕ εκτός Ελλάδος, ακύρωσης ΠΓΕ από την Επιτροπή!

«Πιστεύω ότι ως χώρα δεν πρέπει να συναινέσουμε στον νέο Κανονισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα αλκοολούχα ποτά, καθώς μπορεί να αποδειχθεί κερκόπορτα για την άλωση εμβληματικών ελληνικών Προϊόντων με Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ)». Τα παραπάνω τόνισε μεταξύ άλλων ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος κατά την ομιλία του στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της βουλής, με θέμα τη διατύπωση Γνώμης επί της πρότασης Κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τον ορισμό, την παρουσίαση και την επισήμανση των αλκοολούχων ποτών, τη χρήση των ονομασιών των αλκοολούχων ποτών στην παρουσίαση και επισήμανση άλλων τροφίμων, καθώς και την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων για τα αλκοολούχα ποτά.
Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός, επισημαίνοντας ότι εκπροσωπεί «μια περιοχή που παράγει ένα εμβληματικό ΠΓΕ, το τσίπουρο Τυρνάβου», υποστήριξε την «άμεση και στενή σχέση που πρέπει να έχουν τα αλκοολούχα ποτά – ΠΓΕ με την αγροτική παραγωγή» που «συνηγορεί υπέρ της μεγαλύτερης εμπλοκής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων». Απευθυνόμενος στην παριστάμενη υφυπουργό Οικονομικών κ. Αικατερίνη Παπανάτσιου, υπογράμμισε ότι θεωρεί παράλειψη «το ότι δεν έχουμε τις απόψεις της ΚΕΟΣΟΕ, της Κεντρικής Συνεταιριστικής Ένωσης Αμπελοοινικών Προϊόντων, που εκφράζει τους συνεταιρισμένους αμπελουργούς και τους οινοποιητικούς συνεταιρισμούς».

Ούζο από ελληνική αμπελοοινική αλκοόλη
Ο Θεσσαλός πολιτικός επανέλαβε παλαιότερη πρότασή του για «την παρασκευή ούζου ή τσίπουρου από ελληνική αμπελοοινική αλκοόλη της οποίας η ποιότητα είναι αδιαμφισβήτητα υψηλή, καθώς θα αποτελούσε χρήσιμη διέξοδο για τους αμπελουργούς του τόπου μας, που κατά περιόδους βλέπουν την παραγωγή τους να μένει αδιάθετη».
Ο κ. Χαρακόπουλος εξέφρασε την αντίθεσή του «στην ανάθεση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή της εξουσίας να αποφασίζει ακόμη και για την ακύρωση της προστασίας Γεωγραφικών Ενδείξεων» και προειδοποίησε ότι «αν δεν θέσουμε τις αντιρρήσεις μας, ίσως αποδειχθούν επιζήμιες για τις κατοχυρωμένες Γεωγραφικές Ενδείξεις της πατρίδας μας».
Για την παραγωγή αλκοολούχων ποτών στη χώρα μας, επεσήμανε ότι «είναι κυρίως μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, άνω του 65%, για τις οποίες το διοικητικό άχθος, η γραφειοκρατία, το οικονομικό κόστος που επιφέρει ο νέος Κανονισμός θα είναι δυσβάσταχτα» και επέμεινε ότι «δεν πρέπει να αμελήσουμε την παροχή διευκρινίσεων σχετικά με το καθεστώς στις εμπορικές συναλλαγές με τρίτες χώρες» υπενθυμίζοντας ότι «είναι πρόσφατος ο κουρνιαχτός από τη CETA, τη Συμφωνία της ΕΕ με τον Καναδά».

Πικρή η εμπειρία του λαδιού…
Στο θέμα της συσκευασίας ο κ. Χαρακόπουλος είπε ότι «διαφαίνεται η πρόθεση που υπάρχει για την εμφιάλωση – συσκευασία σε περιοχές ή χώρες εκτός των γεωγραφικών ορίων των αλκοολούχων ΠΓΕ. Στην έκθεση του Γενικού Χημείου του Κράτους περιγράφονται ορθά επιχειρήματα, όπου καταστρατηγείται η έννοια της ονομασίας των ΠΓΕ και οι ιδιαίτερες συνθήκες της χώρας μας που επιβάλλουν τη διατήρηση του σημερινού θεσμικού πλαισίου, όπως ο κίνδυνος υποβάθμισης ή νοθείας του προϊόντος που μεταφέρεται χύμα». Και προειδοποίησε ότι «δεν θα θέλαμε η πικρή εμπειρία που έχουμε με το ελαιόλαδο που εξάγεται χύμα στην Ιταλία και εκεί συσκευάζεται και εμφιαλώνεται με απώλεια της προστιθέμενης αξίας του προϊόντος για τους παραγωγούς, να βρει εφαρμογή και στα αλκοολούχα ποτά με Γεωγραφική Ένδειξη».

Add Comment