Παρέμβαση Νίκου Παπαδόπουλου βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας κατά των TTIP, CETA, TISA

στην πανθεσσαλική σύσκεψη του «Δικτύου Φορέων και Πολιτών Θεσσαλίας

Το Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2017, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας κ. Νίκος Παπαδόπουλος παρευρέθηκε στην Πανθεσσαλική σύσκεψη του «Δικτύου Φορέων και Πολιτών Θεσσαλίας» κατά των TTIP, CETA, TISA όπου συζητήθηκαν θέματα σχετικά με την υπεράσπιση των ποιοτικών Θεσσαλικών τοπικών προϊόντων (Φέτα, γαλακτοκομικά, ΠΟΠ φυτικής παραγωγής και βιολογικά προϊόντα, κρασιά, κα) και υπηρεσιών (δημόσιου χαρακτήρα της ύδρευσης, άρδευσης, ενέργειας και ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης με αποτροπή των εταιρικών δικαστηρίων κα), εν όψει της επικείμενης εντός του 2017 εισαγωγής της CETA (διατλαντικής εμπορικής συμφωνίας ΕΕ-Καναδά) για ψήφιση στην Ελληνική Βουλή.
Ο κ. Παπαδόπουλος κατά την παρέμβασή του αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, σε ένα βασικό σημείο της συμφωνίας το οποίο είναι η προστασία της φέτας τονίζοντας την αναγκαιότητα προάσπισης των Προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης καθώς και μερικών άλλων όπως οι ελιές Καλαμών, το κασέρι, το μανούρι και μερικά ελαιόλαδα. Όπως δήλωσε «Στόχο μας αποτελεί όχι μόνο η ποιότητα αλλά ο συνδυασμός ποιότητας και ποσότητας μέσω της άμεσης σύνδεσης με τις τοπικές κοινωνίες αλλά και την διασφάλιση θέσεων εργασίας.
Τέλος δήλωσε ότι «μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις η κυβέρνηση διασφάλισε ότι μετά τη μεταβατική περίοδο των πέντε ετών ο όρος φέτα δεν θα χρησιμοποιείται από κανένα λευκό τυρί ιδιαίτερα στις δυο συμφωνίες με τη νότια Αφρική και τον Καναδά. Επιπλέον, έχει ήδη συγκροτηθεί ειδική επιτροπή στην ελληνική Βουλή προεδρευόμενη από τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, με αντικείμενο την διερεύνηση του περιεχομένου και των συνθηκών σύναψης των διατλαντικών συμφωνιών εμπορίου μεταξύ Ε.Ε., ΗΠΑ και Καναδά, και πιο συγκεκριμένα τις ΤΤΙΡ και CETA και TISA, αναδεικνύοντας έτσι την υψηλή πολιτική προτεραιότητα της πρωτοβουλίας.»

Add Comment