Δίκτυο Περραιβία: Επιτυχημένο το σεμινάριο για την Κάρλα

ΜΕ ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΤΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
“Περιβάλλον και Ανάπτυξη, Το οικοσύστημα της Κάρλας ως πόλος οικοτουριστικής ανάπτυξης”.
Επιτακτική η ανάγκη αποπεράτωσης των εργασιών ανασύστασης της Λίμνης Κάρλας

Οικοπεριήγηση για όλους στον μαγικό κόσμο της Λίμνης Κάρλας από τον Φορέα Διαχείρισης
Ξεναγήσεις ,παρατήρηση πουλιών

Με απόλυτη επιτυχία και με την παρουσία δεκάδων συνέδρων πραγματοποιήθηκε Ανοιχτό Επιμορφωτικό Σεμινάριο, και τίτλο :«ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ:Περιβάλλον και Ανάπτυξη, Το οικοσύστημα της Κάρλας ως πόλος οικοτουριστικής ανάπτυξης» το Σάββατο 18 Μαρτίου 2017 ,στο Μουσείο Λιμναίου Πολιτισμού- ΚΕΜΕΒΟ στα Κανάλια Μαγνησίας.

Το Σεμινάριο αυτό διοργάνωσε το Δίκτυο ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ” , σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, , το ΚΠΕ Μακρυνίτσας , το ΚΕΜΕΒΟ και το Δίκτυο Εθελοντικών Οργανώσεων Θεσσαλίας, στα πλαίσια του έργου Rural DEAR Agenda-Πρόγραμμα Europe Aid της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο οποίο συμμετέχουν εταίροι από πολλές Ευρωπαϊκές χώρες (συντονιστής Φορέας από την Ισπανία), και επιχειρεί την ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με αναπτυξιακά εμπόδια και με την προώθηση της Αναπτυξιακής Εκπαίδευσης (ΑΕ) σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και υλοποιείται για την Ελλάδα από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας-Σχολή Γεωπονικών Επιστημών .
[wpg_thumb]
Σημειώνεται ότι τις εργασίες παρακολούθησαν πάνω από 100 επιστήμονες πολλών ειδικοτήτων, εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων (πρωτοβάθμιας ,δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας ) , εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ιδιαίτερα από τον Δήμο Ρ. Φεραίου ,Εθελοντικών Οργανώσεων, επαγγελματικών οργανώσεων και τέλος πολλοί κάτοικοι των παρακάρλιων περιοχών.
Στο σεμινάριο παραβρέθηκαν από την Περιφέρεια Θεσσαλίας ο ιατρός και Περιφ. Σύμβουλος κ. Λιούπης Αθανάσιος, από τον Δήμο Ρ. Φεραίου ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Παπαϊωάννου Τριαντάφυλλος και άλλοι αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων , από τον Φορέα Διαχείρισης Κάρλας η πρόεδρος κ. Ιφιγένεια Ντάγκαλου και όλα τα στελέχη του Φορέα, από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ο επιστ. υπεύθυνος του έργου ομότ. Καθηγ. κ. Κίττας Κων/νος ,που ήταν και βασικός εισηγητής του σεμιναρίου.
Οι υπόλοιποι εισηγητές ήταν οι κ.κ. Ζορμπάς Χρήστος -ΜΚΟ “Πράσινη Κιβωτός”,Χανιάς Γ. –ΚΕΜΕΒΟ, Μακέλη Γραμματή και Γκουντούμα Μαρία-ΚΠΕ Μακρυνίτσας ,Σιδηρόπουλος Παντελής-Φορέας Διαχ. Κάρλας και Παπαϊωάννου Τριαντ. -Δήμος Ρ. Φεραίου ,ενώ πολλές ήταν οι ερωτήσεις και οι παρεμβάσεις των συμμετεχόντων.

Το Δίκτυο “ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ” και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ,ευχαριστούν όλους τους συνδιοργανωτές που ήταν το ΚΕΜΕΒΟ (που φιλοξένησε στις εξαιρετικές εγκ/σεις του το σεμινάριο) , το ΚΠΕ Μακρυνίτσας και το Δίκτυο Εθελοντικών Οργανώσεων Θεσσαλίας ,όπως ,επίσης και τους Συνεργαζόμενους Φορείς : Φορέα Διαχείρισης περιοχής οικοανάπτυξης Κάρλας-Μαυροβουνίου-Κεφαλόβρυσου-Βελεστίνου, Δήμο Ρήγα Φεραίου, Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Π.Ε. Μαγνησίας, ΚΠΕ Κισσάβου -Ελασσόνας , “Πράσινη Κιβωτό” ,ΧΟΠΣ Σπαρμού και τους Εθελοντικούς Φορείς της περιοχής , για την άψογη συνεργασία.

Οι διοργανωτές αναγνωρίζοντας την ανάγκη ευαισθητοποίησης της κοινωνίας για την ορθολογική διαχείριση των υδατικών πόρων, επεδίωκαν την ενημέρωση των πολιτών σε θέματα διαχείρισης και ανάδειξης του λιμναίου περιβάλλοντος της Κάρλας, καθώς και την προσέγγιση σύγχρονων κατευθύνσεων της βιώσιμης ανάπτυξης. Το περιεχόμενο του σεμιναρίου περιείχε ενημέρωση για όλα τα θέματα που εντάσσονται στη λεγόμενη “Αναπτυξιακή Εκπαίδευσ稔, σε θέματα, όπως αειφορική διαχείριση υδάτινων πόρων, ήπιες μορφές εναλλακτικού τουρισμού, ανάδειξη και διαχείριση των ενδιαιτημάτων χλωρίδας και πανίδας της Κάρλας, περιβαλλοντική εκπαίδευση και βιώσιμη ανάπτυξη, ενώ εκπρόσωπος του Δήμου Ρ. Φεραίου ,παρουσίασε την πορεία των έργων που αφορούν την Κάρλα , από την έναρξή τους μέχρι σήμερα και τις προσδοκίες της τοπικής κοινωνίας από το έργο ανασύστασης.

Επιτακτική η ανάγκη αποπεράτωσης των έργων στην Κάρλα για την ανάπτυξη της περιοχής

Όπως επισημάνθηκε από πολλούς εισηγητές , η αποπεράτωση των έργων της ανασύστασης της Λίμνης Κάρλας ,πρέπει να ολοκληρωθεί το ταχύτερο , έτσι ώστε αυτή να αποτελέσει ένα ισχυρό περιβαλλοντικό και αναπτυξιακό εργαλείο για όλη τη Θεσσαλία.
Τα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν από τους αρμόδιους Φορείς , είναι το πότε και πως θα ολοκληρωθούν τα έργα ανασύστασης , πως διασφαλίζεται η καθαρότητα των νερών και τι μέτρα λήφθηκαν ή λαμβάνονται γι’ αυτό, πότε θα ολοκληρωθεί η σύνδεση της Γυρτώνης με τη Λίμνη Κάρλα και η τροφοδοσία της με ποιοτικό και καθαρό νερό, η λειτουργία του Συλλεκτήρα Σ3 με ολοκλήρωση των απαλλοτριώσεων , η σκοπιμότητα και η χρησιμότητα των γεωτρήσεων, η επανασύνδεση του παραπόταμου “Ασμάκι” με τον Πηνειό ποταμό, έλεγχο των βιομηχανιών που βρίσκονται κοντά τα κανάλια τροφοδοσίας της Κάρλας για τον αποκλεισμό μόλυνσης της λίμνης και κατ’ επέκταση του Παγασητικού , τροφοδοσία της Κάρλας με νερό από Οκτ-Μάϊο κάθε έτος από το αντλιοστάσιο Πηνειού, δημιουργία χώρων αναψυχής και θέασης ,ποδηλατοδρόμων , ανάπτυξη εναλλακτικών δραστηριοτήτων , τη δημιουργία ενός αναπτυξιακού σχεδίου σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες ,μέριμνα για την κτηνοτροφία και δημιουργία κτηνοτροφικού πάρκου , ανάπτυξη νέων καλλιεργειών υπό κάλυψη και πολλά άλλα.
Χρέος της Πολιτείας να δημιουργήσει αναπτυξιακή προοπτική στην περιφέρεια
Ο Πρόεδρος του Δικτύου ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ” Κώστας Σκράπας και ο Αντιπρόεδρος Κώστας Φουρκιώτης ,που είχαν την οργανωτική ευθύνη του σεμιναρίου , δήλωσαν ότι είναι χρέος , αλλά και στοίχημα της Πολιτείας ( Υπουργεία και Περιφέρεια) , να ολοκληρωθεί το ταχύτερο αυτό το τεράστιο περιβαλλοντικό και αναπτυξιακό έργο της Κάρλας , που ξεκίνησε το 2004 και στο οποίο δαπανήθηκαν μέχρι τώρα πάνω από 200 εκ ευρώ.
Με δεδομένο ότι η χώρα αλλά και η Θεσσαλία, περνά μια πρωτοφανή κρίση , το στοίχημα της Πολιτείας είναι , μέσα από σοβαρή πολιτική ,όραμα και εργασία, να παραδώσει ολοκληρωμένο το έργο στην περιοχή , να παραδοθεί η Λίμνη Κάρλα καθαρή από κάθε μόλυνση , να αρχίσει να λειτουργεί ως φυσικός πόρος και με φυσικό τρόπο και να αρχίσει να παράγει πλούτο για την περιοχή και τους κατοίκους της , που μαστίζονται από την κρίση.
Αυτό ,απαιτεί η κρισιμότητα των καταστάσεων .
Σημειώνεται ότι το έργο αναμένεται να συμβάλλει μεταξύ άλλων στην αντιπλημμυρική προστασία, την αποκατάσταση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα, την άρδευση 100.000 στρεμμάτων, την ενίσχυση της ύδρευσης της πόλης του Βόλου με 15 εκατ. κυβικά μέτρα νερού ετησίως – το 50% των αναγκών της πόλης.
Επίσης, κατά τη διάρκεια των εργασιών για την ανασύσταση της λίμνης ήρθαν στο φως σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα (ενδεικτικά: κοσμήματα, αγγεία, νομίσματα, κλίβανοι, υπολείμματα κτιρίων, αγωγοί, τάφοι). Το υπουργείο Πολιτισμού αποφάσισε μάλιστα τη διατήρηση και μετατροπή σε επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο, ενός τμήματος προϊστορικού οικισμού, έκτασης 3,5 στρεμμάτων, του τέλους της Νεολιθικής Εποχής (Παλιόσκαλα ).

Μετά τις εργασίες του Σεμιναρίου, που υλοποιήθηκε στον συνεδριακό χώρο του Μουσείου Λιμναίου Πολιτισμού Κάρλας-ΚΕΜΕΒΟ στα Κανάλια (10.00-13.00 μ.μ.) , ακολούθησε ξενάγηση και οικοπεριήγηση στη λίμνη, από τον Φορέα Διαχείρισης Κάρλας και δόθηκε η ευκαιρία σε όλους να γνωρίσουν από κοντά ένα έργο που μπορεί και πρέπει να παίξει έναν σοβαρό αναπτυξιακό ρόλο για όλη τη Θεσσαλία.

Για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση. Πληροφορίες : K. Σκριάπας -Δίκτυο ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ” 6974-881944

Add Comment